12th Class English Ch 2 Using the Scientific Method Short Question Answer

1.How has the scientific method helped us in our fight against disease?

1.How has the scientific method helped us in our fight against disease?

Answer : Today babies are born in hospitals. They do not get diseases. We eat fresh food and drink pure water. We live a clean life. All these things help us in our fight against diseases.
Not Helpful (72)

2.Write a note on the better sanitary conditions available in our today and compare them with what they were like a hundred years ago?

2.Write a note on the better sanitary conditions available in our today and compare them with what they were like a hundred years ago?

Answer : Today our city streets are clean and paved. Dirty water flows in sealed pipes. While a hundred years ago the street were unpaved and dirty. The garbage was thrown into the streets.
Not Helpful (72)

3.What are the sanitary conditions like in our villages today and how would you improve them?

3.What are the sanitary conditions like in our villages today and how would you improve them?

Answer : The sanitary conditions in our villages are not good. Dirty water flows in open drains. The streets are narrow and unpaved. We should set up a department of sanitation in every village to better the sanitation.
Not Helpful (72)

4.How has the scientific method helped us in the production and preservation of foods?

4.How has the scientific method helped us in the production and preservation of foods?

Answer : Science has helped us in the production and preservation of food. Now machines are used in ploughing sowing and harvesting. To preserve we use the methods of freezing dehydration pickling grading drying canning.
Not Helpful (72)

5.We are generally less fearful than our ancestors. What were our ancestors afraid of?

5.We are generally less fearful than our ancestors. What were our ancestors afraid of?

Answer : Our forefathers were afraid of black cats broken mirrors and the number 13 Now we know that there is a reason behind every happening. Therefore we are less fearful than our forefathers.
Not Helpful (72)

6.How has the scientific method enabled us to get over the old fears?

6.How has the scientific method enabled us to get over the old fears?

Answer : The scientific method has changed our thinking. We know that there is a reason behind every happening. Therefore we are not afraid of the old fears.
Not Helpful (72)

7.What part did astrology play in the lives of men and women in the past? Give example?

7.What part did astrology play in the lives of men and women in the past? Give example?

Answer : Astrology is the knowledge of stars. In the past it was belived that the stars and their movement influenced the lives of people. Therefore astrology played a vital role in the lives of people.
Not Helpful (72)

8.Describe some of the superstitions still current in our country. How do they affect the lives of those who believe in them?

8.Describe some of the superstitions still current in our country. How do they affect the lives of those who believe in them?

Answer : Some people do not start their journey on certain days. Some people cut off their journey if a cat crosses their way. It is believed that a guest will come if a crow crows on the wall of a house. Superstitions like these cause undue fear.
Not Helpful (72)

9.In what fields has the scientific method helped us?

9.In what fields has the scientific method helped us?

Answer : The scientific method had helped us in maintaining health the production and preservation of foods the building of our homes and the improvement in communication and transportation. It has improved our eating habits.
Not Helpful (72)

10.What change has the scientific method brought in us? OR How has scientific method changed our ways of thinking reasoning outlook?

10.What change has the scientific method brought in us? OR How has scientific method changed our ways of thinking reasoning outlook?

Answer : It has changed the ways of our living. Rather it has changed people themselves. It has created awareness. It has changed people’s attitude. It can better explain strange and mysterious happenings.
Not Helpful (72)

11.How are we different from our forefather in outlook? OR How has scientific method made us mentally different from our forefathers?

11.How are we different from our forefather in outlook? OR How has scientific method made us mentally different from our forefathers?

Answer : We can better explain strange happenings. We are less fearful than our fathers. We have become more critical in our thinking than our ancestors.
Not Helpful (72)

12.What were the diseases that once started spread through a community? OR What were the infectious diseases?

12.What were the diseases that once started spread through a community? OR What were the infectious diseases?

Answer : They were yellow fever malaria typhus cholera typhoid fever and even influenza.
Not Helpful (72)

13.We life uncertain in the past? OR How much uncertain was life in the past?

13.We life uncertain in the past? OR How much uncertain was life in the past?

Answer : In the past life was most uncertain because man had to face many diseases throughout his life. A person who lived more than thirty years was considered to be lucky.
Not Helpful (72)

14.Why do the children and young people of today not catch diseases?

14.Why do the children and young people of today not catch diseases?

Answer : Today they do not catch diseases because the babies are born in the hospitals where there is little chance of getting any disease. Young people are treated of all the diseases successfully.
Not Helpful (72)

15.What is the expected age of a person today? OR How much age has the scientific method added to the average age of a man? OR What change has occurred in the average age of a man due to scientific method? OR How long is a man expected to live today?

15.What is the expected age of a person today? OR How much age has the scientific method added to the average age of a man? OR What change has occurred in the average age of a man due to scientific method? OR How long is a man expected to live today?

Answer : Today a person is expected to live more than seventy years. So to say more than thirty year have been added to the expected length of man’s life. It is because the scientific method prevents as well as cures the diseases.
Not Helpful (72)

16.What was the sanitary condition in the cities a hundred years ago?

16.What was the sanitary condition in the cities a hundred years ago?

Answer : The city streets were narrow unpaved and poorly drained. The heaps of garbage and outdoor toilets were common. Sometime human waste drained into the wells of drinking water.
Not Helpful (72)

17.What is sanitary condition of our cities today?

17.What is sanitary condition of our cities today?

Answer : Today the city streets are paved clean and well drained. There are no heaps of garbage there. Disposal of sewage is a remarkable aspect of cleanliness today.
Not Helpful (72)

18.How was fresh water obtained in the past? OR How was water brought for household use in the past? OR What was the condition of drinking water in the past? OR Why was water used sparingly carefully in the past?

18.How was fresh water obtained in the past? OR How was water brought for household use in the past? OR What was the condition of drinking water in the past? OR Why was water used sparingly carefully in the past?

Answer : Water was brought bucketful for household use. It had to be carried from long distances. Therefore it was used carefully for bathing and cleaning purposes. Often it carried disease-producing germs.
Not Helpful (72)

19.What is condition of water supply in cities today? OR How is water supplied to towns and cities today? OR How much water is supplied to towns and cities today?

19.What is condition of water supply in cities today? OR How is water supplied to towns and cities today? OR How much water is supplied to towns and cities today?

Answer : Today towns and cities have water systems that provide enough water for daily use. The supply is usually sufficient to meet the needs of increasing population water is supplied through pipe lines or aqueducts.
Not Helpful (72)

20.What change has occurred in our eating habits? OR what kinds of food do we eat today? OR What have we learned about eating food?

20.What change has occurred in our eating habits? OR what kinds of food do we eat today? OR What have we learned about eating food?

Answer : Many changes have taken place in our eating habits. We have learned that it is useful to eat many kinds of food. We have learned how to provide ourselves with many kinds of food throughout the year.
Not Helpful (72)

21.What king of food did people eat in the past? OR Could people eat variety of food throughout the year in the past?

21.What king of food did people eat in the past? OR Could people eat variety of food throughout the year in the past?

Answer : The people in the past could not eat variety of food throughout the year. They could eat what they got from their own fields and gardens only in the growing season. People living in cold climate could not get fresh food to eat during winter.
Not Helpful (72)

22.How was food/meat preserved in the past?

22.How was food/meat preserved in the past?

Answer : In the past women preserved vegetables and fruits by canning pickling and drying. They preserved meat by salting drying freezing in cold water.
Not Helpful (72)

23.What are superstitions?

23.What are superstitions?

Answer : Superstitions are in fact false fears. Superstitious people believe in signs of good or of bad luck. They feel protected by certain conditions or things. A person who believes in charm feels comfortable by wearing it.
Not Helpful (72)

24.What are superstitions? Do they really exist?

24.What are superstitions? Do they really exist?

Answer : Superstitions are in fact false fears. Superstitious people believe I signs of good or bad luck. Their lives are generally influenced by such signs. In this way superstitions still exist. But now such people are few in number. Science has made people open minded. Now they are willing to look for new truths.
Not Helpful (72)

25.What were the superstitions practiced by people in the past?

25.What were the superstitions practiced by people in the past?

Answer : In the past people believed in the signs of good or bad luck. They were afraid of evil spirits black cats broken mirrors and the number 13.
Not Helpful (72)

26.What change has science brought about superstitions?

26.What change has science brought about superstitions?

Answer : Science has rejected superstitions. It tells us that there is always some natural reason for every happening. Now people do not fear evil spirits black cats broken mirror and the number 13.
Not Helpful (72)

27.What sorts/kinds of superstitions still exist?

27.What sorts/kinds of superstitions still exist?

Answer : Astrology and fortune telling are still practiced but they do not influence the lives of as many people as they did in the past.
Not Helpful (72)

28.What were the superstitions that were very common in the past?

28.What were the superstitions that were very common in the past?

Answer : In the past people believed in the signs of good or bsd luck. They believed that diseases were caused by evil spirites. They were afraid of black cats broken mirrors and the number 13.
Not Helpful (72)

29.How science has made man open minded?

29.How science has made man open minded?

Answer : Science has made people open minded. It tells us that there is always some natural reason for every happening. Now people have rejected old superstitions. Now they are willing to look for new truths. They have changed their old ideas because of new discoveries. Now they do not accept the conclusions as final.
Not Helpful (72)

 

 

Related Short Questions Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!