12th Class Biology Chapter 3 Coordination and Control Short Question Answers

biology short QA

12th Class Biology Chapter 3 Coordination and Control Short Question Answers Below

1.Define coordination?

1.Define coordination?

Answer : All the aspects such as organization regulation integration and control in the Constitution and work of the complex multicellular animals come under the fold of the term coordination.
Not Helpful (48)

2.Why Chlorosis arises?

2.Why Chlorosis arises?

Answer : Chlorosis usually arises from short supplies of mineral nutrients in the soil.
Not Helpful (48)

3.In higher animals how coordination is brought about?

3.In higher animals how coordination is brought about?

Answer : It is brought about in higher animals by nervous coordination and chemical coordination.
Not Helpful (48)

4.What are photoreceptors?

4.What are photoreceptors?

Answer : Photoreceptors are electromagnetic receptors.These respond to stimuli of light for example in eyes rods and cones.
Not Helpful (48)

5.What is Neuroglia?

5.What is Neuroglia?

Answer : The chief structural and functional unit of the nervous system are neurons but there are other cells in higher animals and in humans called neuroglia which make up as much as half of the nervous system.
Not Helpful (48)

6.What are cranial nerves?

6.What are cranial nerves?

Answer : In human there are 12 pairs of nerves which arise from the brain or lead to the brain these are called cerebral or cranial nerves.
Not Helpful (48)

7.What is the effect of nicotine on coordination?

7.What is the effect of nicotine on coordination?

Answer : Nicotine affects postsynaptic membrane in CNS and PNS.It minimizes the action of acetylchoine on nicotine receptors so it is stimulant of nerve impulse.It increases the heart beat rate blood pressure and digestive tract mobility.Nicotine may induce vomiting and diarrhoea and even may cause water retention relation by kidneys.
Not Helpful (48)

8.What ethologists think about animal’s response?

8.What ethologists think about animal’s response?

Answer : The early ethologists thought that animals sometimes respond instinctively to specific though often complex stimuli.Such stimuli came to be called sign stimuli.
Not Helpful (48)

9.Define learning behaviour?

9.Define learning behaviour?

Answer : Thrope defined learning as the process which manifests itself by adaptive changes in individual behaviour as a result of experience.
Not Helpful (48)

10.Who has demonstrated and studied operant conditioning or conditioned reflex type II?

10.Who has demonstrated and studied operant conditioning or conditioned reflex type II?

Answer : This type of learning has been demonstrated and studied by thorndike and B.F. Skinner a Harvard psychologist.
Not Helpful (48)

11.How neuron fibres and cell bodies can be excited?

11.How neuron fibres and cell bodies can be excited?

Answer : The neuron fibres and cell bodies can be excited by small electric shocks mechanical chemical light and temperature stimuli.
Not Helpful (48)

12.How plants respond to the stimuli?

12.How plants respond to the stimuli?

Answer : Plants respond by: Regulating their growth and development in appropriate ways. Controlling their body functions through plant hormones or growth hormones.
Not Helpful (48)

13.Which type of plants are said to etiolated?

13.Which type of plants are said to etiolated?

Answer : If plants are grown without light they become extremely long and they fail to form chlorophyll.They are said be etiolated.
Not Helpful (48)

14.What is chlorosis?

14.What is chlorosis?

Answer : Many plants take on a yellowish hue when they fail to form chlorophyll in sufficient amounts.This condition is known as chlorosis.
Not Helpful (48)

15.What are Calluses?

15.What are Calluses?

Answer : If plants are wounded they often develop masses of amorphous material with very poor differentiation known as calluses.
Not Helpful (48)

16.What are galls?

16.What are galls?

Answer : Galls are growths on a plant that are induced by parasites and usually highly organized growth galls are tumors induced by bacteria.They are usually less differentiated then other types of galls.
Not Helpful (48)

17.Define biorhythms or biological rhythms?

17.Define biorhythms or biological rhythms?

Answer : In living things the behavioural activities occur at regular intervals which are called biorhythms or biological rhythms.
Not Helpful (48)

18.What are diurnal rhytms?

18.What are diurnal rhytms?

Answer : Biorhythms may occur showing periodicity of about 24-hours.These are called circadian which means about one day so they are also called diurnal rhythms.
Not Helpful (48)

19.What is Circaannual?

19.What is Circaannual?

Answer : If the biorhythms are less than or about 365 days.these rhythms in activity are called circaannual.
Not Helpful (48)

20.What are plant hormones?

20.What are plant hormones?

Answer : The special substances produced by the plants which influence the growth and plant responses to various stimuli are called plant hormones.
Not Helpful (48)

21.Name different plant hormones?

21.Name different plant hormones?

Answer : Auxins giberrellins cytokinins abscisic acid and ethane.
Not Helpful (48)

22.Give two functions of giberrellins?

22.Give two functions of giberrellins?

Answer : Promote cell enlargement in presence of auxiuns. Promote leaf growth and fruit growth.
Not Helpful (48)

23.What is use of GA3?

23.What is use of GA3?

Answer : GA3 is used in the brewing industry to stimulate a-amylase production in barley and this promotes malting.
Not Helpful (48)

24.Give two functions of Cytokinins?

24.Give two functions of Cytokinins?

Answer : Promote stem growth by cell division in apical meristem and cambium. Promote bud initiation.
Not Helpful (48)

25.What is commercial application cytokinin?

25.What is commercial application cytokinin?

Answer : Cytokinins delay the aging of fresh leaf crops such as cabbage and lettuce as well as keeping flowers fresh.They can also be used to break dormancy of some seeds.
Not Helpful (48)

26.Give two functions of Abscisic acid?

26.Give two functions of Abscisic acid?

Answer : Inhibits stem growth notably during physiological stress e.g.drought water-logging. Promotes bud dormancy.
Not Helpful (48)

27.What is commercial application of abscisic acid?

27.What is commercial application of abscisic acid?

Answer : Abscisic acid can be sprayed on tree crops to regulate fruit drop at the end of the season.This removes the need for picking over a large time-span.
Not Helpful (48)

28.What is commercial application of ethane?

28.What is commercial application of ethane?

Answer : Ethene induces flowering in pineapple.It stimulates ripening of tomatoes and citrus fruits.It stimulates flow of latex in rubber plants.
Not Helpful (48)

29.What is nervous coordination?

29.What is nervous coordination?

Answer : This type of co-ordination involves specialised cells or neurons linked together directly or via the central nervous system to form network that connect the cell or organs which receive stimuli and those which carry out actions or responses(effectors).
Not Helpful (48)

30.What are elements of nervous system?

30.What are elements of nervous system?

Answer : The elements of nervous system which help in co-ordination are: i) Receptors. ii) Neurons. iii) Effectors.
Not Helpful (48)

31.what are Receptors?

31.what are Receptors?

Answer : Receptors detect changes in the external and internal environment of the animal.The receptor may be a cell or neuron ending or a receptor organ.
Not Helpful (48)

32.What are chemoreceptors?

32.What are chemoreceptors?

Answer : The receptors which are stimulated by the chemicals are called chemoreceptors.These are for smell taste and for blood CO2 oxygen blood glucose amino acids and fatty acids.
Not Helpful (48)

33.What are Mechanoreceptors?

33.What are Mechanoreceptors?

Answer : The receptors which detect stimuli of touch pressure and hearing and equilibrium are called-mechanoreceptors.
Not Helpful (48)

34.What are thermo-receptors?

34.What are thermo-receptors?

Answer : The receptors which respond to cold and warmth are called thermoreceptors.
Not Helpful (48)

35.What are nociceptors?

35.What are nociceptors?

Answer : These are undifferentiated nerve endings which produce the sensation of pain.
Not Helpful (48)

36.What is modality of sensation?

36.What is modality of sensation?

Answer : Each type of the principal type of sensation that we can experience e,g.pain touch sight sound and so forth is called a modality of sensation.
Not Helpful (48)

37.What are Meissner’s corpuscles?

37.What are Meissner’s corpuscles?

Answer : These are encapsulated nerve endings which lie in papillae which extend into the ridges of the fingertips.The corpuscle consists of spiral and much twisted endings each of which ends in a knob.These are touch receptors.
Not Helpful (48)

38.What are pacinian corpuscles?

38.What are pacinian corpuscles?

Answer : Pacinian corpuscles are situated quite deep in the body.These are encapsulated neuron endings and receive deep pressure stimulus.Those located in the limbs probably form a basis for vibration sense.
Not Helpful (48)

39.What is Dendron or are dendrites?

39.What is Dendron or are dendrites?

Answer : The cytoplasmic process which carries impulse towards cell body is called dendron.if it is a single fibre but if smaller fibres- they are called dendrites.
Not Helpful (48)

40.What are Axons?

40.What are Axons?

Answer : The processes conducting impulses away from cell body are termed axons.These may be more than a meter long in some neurons.
Not Helpful (48)

41.What are Nissl’s granules?

41.What are Nissl’s granules?

Answer : Nissl’s granules are groups of ribosomes associated with rough endoplasmic reticulum and protein synthesis and golgi apparatus and are present in the cell body.
Not Helpful (48)

42.What is cell body or soma?

42.What is cell body or soma?

Answer : The cell body or soma is the main nutritional part of the nerve cell and is concerned with the biosynthesis of materials necessary for the growth and maintenance of the neuron.
Not Helpful (48)

43.Name different types of neurons?

43.Name different types of neurons?

Answer : There are three functional types of neurons in mammals i.e.the sensory associative and motor neurons.
Not Helpful (48)

44.What are Sensory Neurons?

44.What are Sensory Neurons?

Answer : These are the neurons which carry nerve impulses from receptors to brain or spinal cord.They have a single elongated dendron and shorter axon.
Not Helpful (48)

45.What are Motor neurons?

45.What are Motor neurons?

Answer : These are the neurons which carry nerve impulses from brain and spinal cord to the effectors in all parts of the body.They have a long axon and a number of small dendrites.
Not Helpful (48)

46.What are Associative Neurons?

46.What are Associative Neurons?

Answer : These are the neurons which occur exclusively in the spinal cord and brain.They serve as intermediate links between numerous sensory and motor neurons.
Not Helpful (48)

47.What are Effectors?

47.What are Effectors?

Answer : These are the structures which respond when they are stimulated by impulse coming via motor neuron.The principle effectors are glands which respond by secreting and muscles which respond by contracting.
Not Helpful (48)

48.What is refles Arc?

48.What is refles Arc?

Answer : Reflex arc is the path way of passage of impulse during a reflex action.Reflex action is a type of involuntary action.The direction of stimulus is from receptors to sensory neuron to associative neuron and then through motor neuron to the effectors.
Not Helpful (48)

49.Define nerve impulse?

49.Define nerve impulse?

Answer : Nerve impulse is a wave of electrochemical changes which travel along the length of the neuuron involving chemical reactions and movement of ions across the cell-membrane.
Not Helpful (48)

50.Define electrical potential and membrane potential?

50.Define electrical potential and membrane potential?

Answer : Electrical potential is a measure of the capacity to do electrical work.The electrical potential that across a cell membrane is known as membrane potential.
Not Helpful (48)

How does coordination occur in unicellular organisms?

How does coordination occur in unicellular organisms?

Answer : In unicellular organisms, coordination occurs between various cellular processes.
Not Helpful (48)

Do most highly developed organisms like human beings detect and respond to all the stimuli in their environment?

Do most highly developed organisms like human beings detect and respond to all the stimuli in their environment?

Answer : No. They are unable to detect and respond to many stimuli in their environment as, for example, they are unable to detect and respond to the presence of bacteria on the surface of our body.
Not Helpful (48)

Define etiolation.

Define etiolation.

Answer : Etiolation is the condition of the plants when they grow in the absence of light. In this condition, plants look pale due to lack of chlorophyll and have extremely long internodes.
Not Helpful (48)

Explain chlorosis in plants?

Explain chlorosis in plants?

Answer : Chlorosis is a condition of green plants in which they turn unhealthy and yellowish in colour due to failure to form chlorophyll. This pathological condition is caused on account of deficiency of iron magnesium or copper.
Not Helpful (48)

What is a gall in plants?

What is a gall in plants?

Answer : The gall is an abnormal localized swelling or outgrowth produced by a plant as a result of attack by a parasite like bacterium.
Not Helpful (48)

Define circadian rhythm (diurnal rhythm).

Define circadian rhythm (diurnal rhythm).

Answer : The circadian rhythm is an endogenous biological rhythm in which behavior activities occur at 24-hourly intervals.
Not Helpful (48)

Define biorhythm or biological rhythm?

Define biorhythm or biological rhythm?

Answer : In living beings, the occurrence of behavioral activities at regular intervals is called biorhythm.
Not Helpful (48)

What do you mean by circannual rhythm?

What do you mean by circannual rhythm?

Answer : The endogenous rhythm in which physiological responses occur after 365 (or lesser) days in called circannual rhythm.
Not Helpful (48)

Define the term hormone in plants?

Define the term hormone in plants?

Answer : The plant hormone (growth substance) is a special substance produced by the plant that has a marked and specific effect on plant growth and plant response to the stimulus. It produces its effect when present in very low concentration.
Not Helpful (48)

What is the chemical name of naturally occurring auxin?

What is the chemical name of naturally occurring auxin?

Answer : It is the in dole acetic acid (IAA).
Not Helpful (48)

How does natural auxin affect the growth of the stem?

How does natural auxin affect the growth of the stem?

Answer : The natural auxin promotes cell division in the cambium and cell enlargement in the region behind the stem apex.
Not Helpful (48)

What are the commercial applications of auxins?

What are the commercial applications of auxins?

Answer : Naphthalene acetic acid (NAA) and in dole propionic acid stimulate fruiting, sometimes even without pollination (parthenoearpy); 2, 4 – diehlorophenoxy acetic acid kills weed without harming the crop, prevents spouting of potatoes in stores ad checks premature fruit drop.
Not Helpful (48)

What is parthenocarpy and parthenocarpic fruits?

What is parthenocarpy and parthenocarpic fruits?

Answer : The development of the ovary into the fruit without fertilization is called parthenocarpy. Such fruits are called parthenocarpic fruits which lack seeds.
Not Helpful (48)

How are gibberellins commercially produced?

How are gibberellins commercially produced?

Answer : Gibberellins are commercially produced from fungal cultures.
Not Helpful (48)

Write down commercial applications of gibberellins?

Write down commercial applications of gibberellins?

Answer : The gibberellins promote fruiting in tangerines and pears, and are used for growing seedless grapes by parthenocarpy. Gibberellin acid (GAa, the first, isolated gibberellin) is used in breweries to stimulate a-amylase production in barely so as to prepare wine, Gibberellins also delay ripening and thus improve storage life of bananas and grape fruits.
Not Helpful (48)

What are commercial applications of Cytokinins?

What are commercial applications of Cytokinins?

Answer : Cytokinins delay the life of fresh leaf crops such as cabbage and lettuce as well as keep flowers fresh. They can also be used to break dormancy of some seeds.
Not Helpful (48)

What are the commercial applications of ethene?

What are the commercial applications of ethene?

Answer : Ethene induces flowering in pineapple and stimulates ripening of tomatoes and citrus fruits.
Not Helpful (48)

Write down the names of the various plant hormones, natural as well as synthetic.

Write down the names of the various plant hormones, natural as well as synthetic.

Answer : The names of the plant hormones are auxins, gibberellins, cytokinins, abscises acid ad ethane etc.
Not Helpful (48)

What is coordination?

What is coordination?

Answer : The working of different organs of the body of an organism in close cooperation with one another is called coordination.
Not Helpful (48)

Define stimulus?

Define stimulus?

Answer : The stimulus may be defined as a change in the external or internal environment that elicits a response in the organism.
Not Helpful (48)

What are the receptors in the animals?

What are the receptors in the animals?

Answer : The receptors are the neuron endings or the cells or organs that are specialized for detecting stimuli.
Not Helpful (48)

Name the unit of structure and function in the nervous system?

Name the unit of structure and function in the nervous system?

Answer : It is the neuron (nerve cell).
Not Helpful (48)

Explain the receptors which respond to the mechanical conditions of the internal body organs?

Explain the receptors which respond to the mechanical conditions of the internal body organs?

Answer : The receptors of the stomach wall are concerned with the arousal of hunger; the stretch receptors in the carotid and aortic arteries of tetrapods have important roles in the regulation of blood pressure.
Not Helpful (48)

Differentiate between chemoreceptors and mechanoreceptors. Quote examples?

Differentiate between chemoreceptors and mechanoreceptors. Quote examples?

Answer : The receptors that are sensitive to the chemical stimuli are called chemoreceptors such as those for smell; taste, concentration of oxygen, carbon dioxide, glucose, amino acids and fatty acids in the blood. The receptors which are sensitive to mechanical stimuli are known as mechanoreceptors such as these for touch, pressure, hearing and equilibrium.
Not Helpful (48)

What are the receptors which produce sensation of pain known as?

What are the receptors which produce sensation of pain known as?

Answer : These are called nociceptors.
Not Helpful (48)

How do thermo receptors respond?

How do thermo receptors respond?

Answer : The thermo receptors to cold and warmth.
Not Helpful (48)

Define Meissner’s corpuscles in man?

Define Meissner’s corpuscles in man?

Answer : Meissner’s corpuscles are encapsulated nerve endings forming corpuscles (papillae) and extending into the fingertips. These are touch receptors.
Not Helpful (48)

Describe pacinian corpuscles in man?

Describe pacinian corpuscles in man?

Answer : These are encapsulated neuron endings located quite deep in the body. These are touch receptors which receive deep pressure stimuli.
Not Helpful (48)

How do the terrestrial vertebrates detect vibrations of the ground?

How do the terrestrial vertebrates detect vibrations of the ground?

Answer : The terrestrial vertebrates detect vibrations of the ground probably by the receptors at the joints.
Not Helpful (48)

Which senses are located in the skin?

Which senses are located in the skin?

Answer : These are touch, pressure, heat, cold and pain.
Not Helpful (48)

In case of any Query or Question regarding 11th class physics Chapter 1 Measurements Short Question answers then please leave your opinion below in comments section respectively.

Related Short Questions Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!