12th Class Biology Chapter 8 Variation and Genetics Short Questions Answer

biology short QA

12th Class Biology Chapter 8 Variation and Genetics Short Questions Answer

1.What is the difference between phenotype and genotype?

1.What is the difference between phenotype and genotype?

Answer : Phenotype is the form of appearance of a trait.Genotype is the genetic complement i.e.the genes in an individual for a particular trait.
Not Helpful (23)

2.Define population?

2.Define population?

Answer : Any group sexually interbreeding organisms of the same species that exist together in both time and space is called a population.
Not Helpful (23)

3.What is the product rule?

3.What is the product rule?

Answer : When two independent events are occurring simultaneously like in Dihybird cross the ratio of each joint phenotypic combination can be obtained by multiplying the probabilities of individual phenotypes.It is called product rule.
Not Helpful (23)

4.Name different types of dominance relations among alleles?

4.Name different types of dominance relations among alleles?

Answer : There are four types fo dominance relations among alleles each indicating a different style of their functional effects upon each other. i) Complete dominance ii) Incomplete dominance iii) Coddominance iv) Over dominance
Not Helpful (23)

5.Who discovered ABO blood group?

5.Who discovered ABO blood group?

Answer : Karl Landsteiner discovered ABO blood group system in 1901.
Not Helpful (23)

6.What is epistasis?

6.What is epistasis?

Answer : When an effect caused by a gene or gene pair at one locus interferes with or hides the effect caused by another gene or gene pair at another locus such a phenomenon of gene interaction is called epistasis.
Not Helpful (23)

7.What are polygenetic traits?

7.What are polygenetic traits?

Answer : A continuously varying trait is encoded by alleles of two or more different gene pairs found at different loci,all influencing the same trait in an additive way.These quantitative traits are called polygenetic traits and their genes are polygenes.
Not Helpful (23)

8.What is Cross over or recombinant frequency?

8.What is Cross over or recombinant frequency?

Answer :
Not Helpful (23)

9.Name the organism that lack sex chromosomes?

9.Name the organism that lack sex chromosomes?

Answer : Many species of eukaryotic microorganisms kike yeast do not have sex chromosome.
Not Helpful (23)

10.Which one is true colour blindness monochromacy or dichromacy?

10.Which one is true colour blindness monochromacy or dichromacy?

Answer : Monochromacy is true color blindness.
Not Helpful (23)

11.How and why did Mendelian factors behave like chromosomes?

11.How and why did Mendelian factors behave like chromosomes?

Answer : Mendelian factors behave like chromosomes because these factors are located on the chromosomes or in other words they are part of chromosomes.
Not Helpful (23)

12.How sexual dimorphism is exhibited in Drosophila?

12.How sexual dimorphism is exhibited in Drosophila?

Answer : Male and female Drosophila shows sexual dimorphism i.e.these aremorphologically distinct from each other.Male is smaller in size with black rounded abdomen.Female is large with pointed abdomen.Male has sex combs on front legs.
Not Helpful (23)

13.Differentiate between Gene and genome?

13.Differentiate between Gene and genome?

Answer : Dene is the basic unit of biological information.Hereditary characteristics pass from parents to offspeing through genes in their gemetes. The genetic material of an organism is the genome.
Not Helpful (23)

14.What are genes and alleles?

14.What are genes and alleles?

Answer : Gene is the basic unit of biological information.Genes are actually parts of DNA comprising its base sequences.An allele is a member of the gene pair.
Not Helpful (23)

15.Differentiate between Monohybrid and dihybrid?

15.Differentiate between Monohybrid and dihybrid?

Answer : A hybrid for a single trait under consideration insaid to be monohybrid while a hybrid for two traits under consideration is called dihybrid.
Not Helpful (23)

16.Differentiate between homozygous and heterozygous?

16.Differentiate between homozygous and heterozygous?

Answer : When both the alleles of a gene pair in an organism are same the organism is homozygous for that gene pair e.g RR or rr’. When the two alleles of a gene pair in an organism are different the organism is heterozygous for that gene pair e.g.Rr’
Not Helpful (23)

17.Differentiate between Dominance and epistasis?

17.Differentiate between Dominance and epistasis?

Answer : Dominance is a physiological effect of an allele over its partner allele on the seme gene locus.When an effect caused by a ene or gene pair at one locus interferes with or hides the effect caused by another gene or gene pair at another locus,such a phenomenon of gene interaction is called epistasis.
Not Helpful (23)

18.Differentiate between Autosome and sex chromosome?

18.Differentiate between Autosome and sex chromosome?

Answer : All chromosome other than sex-chromosomes are called autosomes.X and Y chromosomes are called sex-chromosomes because these have genes for determination of sex.
Not Helpful (23)

19.Differentiate between Allele and multiple allele?

19.Differentiate between Allele and multiple allele?

Answer : Partners of a gene pair are called alleles.Each allele of a gene pair occupies the same gene locus on its respective homologue e.g. Rror Rr etc.All the altered alternate forms of a gene whose number is more than two are called multiple alleles e.g.
Not Helpful (23)

20.Differentiate between sex limited and sex influenced trait?

20.Differentiate between sex limited and sex influenced trait?

Answer : A sex-limited trait is limited to only one sex dur to anatomical differences.e.g. beard growth in humans is humans is limited to men.Sex influenced trait occurs in both males and females but it is more common on one sex.Pattern baldness is a sex influenced trait that is more common in men.
Not Helpful (23)

21.Differentiate between incomplete dominace and codominance?

21.Differentiate between incomplete dominace and codominance?

Answer : When the dphenotype of the geterozygote is intermediate between phenotypes of the two homzygotes it is called incomplete or partial dominance e.g.4 O-clock pink flower.Different alleles of a gene that are both expressed in a heterozygous condition are called codminant and the phenomenon is called codominance e.g.MN blood type.
Not Helpful (23)

22.Differentiate between Dominant and recessive trait?

22.Differentiate between Dominant and recessive trait?

Answer : A trait that appears in a hybrid between two true breeding varieties is called dominant trait while a trait that is suppressed or masked in a hybrid between two true breeding varieties it is said to be recessive.
Not Helpful (23)

23.Differentiate between continuous and discontinuous variations?

23.Differentiate between continuous and discontinuous variations?

Answer : Some traits show more than two qualitatively different phenotypes this is called continuous variations e.g.weat grain color human height skin color and intelligence.There are many traits which have only two sharply defined phenotype this is called discontinuous variation e.g. height color shape in pea plant as studied by Mendel.
Not Helpful (23)

24.Differentiate between Wild type and mutant?

24.Differentiate between Wild type and mutant?

Answer : An organism with normally existing traits is called wild type while an orgenism with a trait developed due to mutation is said to be mutant.
Not Helpful (23)

25.What is gene pool?

25.What is gene pool?

Answer : All the genes/alleles found in a breeding population at a given time are collectively called the gene pool.It is the total genetic information encoded in the total genes in a breeding population existing at a given time.
Not Helpful (23)

26.Was pea a lucky choice for Mendel?What would have happened if he had studied an eight character?

26.Was pea a lucky choice for Mendel?What would have happened if he had studied an eight character?

Answer : Yes pea was a lucky choice for Mendel as he studied seven traits and pea plant has seven pairs of chromosomes.The genes of these traits were luckily located on separate chromosomes so he found independent assortment.If he had studied the eighth found independent assortment.If he had studied the eighth character he might be encountered with deviation from independent assortment.
Not Helpful (23)

27.What is a test cross?Why did Mendel devise this cross?

27.What is a test cross?Why did Mendel devise this cross?

Answer : Test cross is a mating in which an individual showing a dominant phenotype is crossed with an individual showing its recessive phenotype.This cross finds out the homozygous or heterozygous nature of the genotype.Mendel devised a cross to test the genotype of an individual showing a dominant phenotype.
Not Helpful (23)

28.What would happen if alleles of a pair do not segregate at meiosis?How would it affect the purity of gamete?

28.What would happen if alleles of a pair do not segregate at meiosis?How would it affect the purity of gamete?

Answer : If alleles of a pair do not segreagate at meiosis some gametes have an extra chromosome while others would lack one chromosome.This process is called non-disjunction.This phenomenon disturbs the purity of gametes according to which each gamete should receive only one of the two alleles.
Not Helpful (23)

29.If the alleles do not assort independently which type of combination is missing in the progeny?

29.If the alleles do not assort independently which type of combination is missing in the progeny?

Answer : The recombinants would be missing in the progeny.
Not Helpful (23)

30.Why each gamete had equal chance of getting one or the other allele of a pair?

30.Why each gamete had equal chance of getting one or the other allele of a pair?

Answer : It is because of meiosis and segregation.
Not Helpful (23)

31.Does the dominant allele modify the determinative nature of its recessive partner?What sort of relationship do they have?

31.Does the dominant allele modify the determinative nature of its recessive partner?What sort of relationship do they have?

Answer : The dominant allele does not modify the determunative nature of its recessive partner.Dominace is a physiological effect of an allele over its partner allele on the same locus.When one allele is completely dominant over the other presence of recessive allele is functionally hidden.So the heterozygote has the same phenotype as homozygote.
Not Helpful (23)

32.Which type of traits can assort independently?

32.Which type of traits can assort independently?

Answer : The traits located on different chromosomes can assort independently.
Not Helpful (23)

33.Why does the blood group phenotype of a person remain constant through out life?

33.Why does the blood group phenotype of a person remain constant through out life?

Answer : The blood group phenotype is controlled by genes which will never change or mutate during the life time of a person so blood group phenotype remains constant throughout the life.
Not Helpful (23)

34.What is a universal blood donor?

34.What is a universal blood donor?

Answer : O blood group individuals are called universal donors.Phenotype O can also be used as donor for small transfusions to A,B and AB recipients because donor’s antibodies are quickly absorbed by other tissues or greatly diluted in the recipient’s blood stream.
Not Helpful (23)

35.How can ABO-incompatility protects the bady against a more severe Rh incompatibility?

35.How can ABO-incompatility protects the bady against a more severe Rh incompatibility?

Answer : If O mother  conceives A+ or B+ baby any foetal  A or B type RBC entering the mother’s blood are quickly destroyed by ger anti-A or anti-B antibodies before she can form anti-Rh antibodies.
Not Helpful (23)

36.Which types of genes do not obey law of independent assortment?

36.Which types of genes do not obey law of independent assortment?

Answer : The genes located on the same chromosome do not obey law of independent.
Not Helpful (23)

37.How can linked genes be separated from each other?

37.How can linked genes be separated from each other?

Answer : The linked genes can be separated from each other by crossing over.
Not Helpful (23)

38.What is multifactorial inheritace?

38.What is multifactorial inheritace?

Answer : The ingeritance of a trait which is controlled by several genes and is affected by environmental factors as well is called multifactorial inheritance.
Not Helpful (23)

39.What is MODY?

39.What is MODY?

Answer : About 2% – 5% of type II diabetics get the disease early in life before 25 years of age.It is called maturity onset diabetes of the young.MODY can ingerited as an autosomal dominant trait.About 50% of cases of MODY are caused by mutions in glucokinase gene.
Not Helpful (23)

40.Can child have more intelligence than his parens?

40.Can child have more intelligence than his parens?

Answer : Yes,a child may have more interlligence than his parents.
Not Helpful (23)

41.What is Locus?

41.What is Locus?

Answer : The position of a gene on the chromosome is called its locus.
Not Helpful (23)

42.What are Alleles?

42.What are Alleles?

Answer : Partners of a gene pair are called alleles.Each allele of a gene pair occupies the same gene locus on its respective homologue.Both alleles on one locus may be identical or different from each other.
Not Helpful (23)

43.Why Mendel is famous for?

43.Why Mendel is famous for?

Answer : Gregor johann Mendel laid the foundation of classical genetics by formulating two laws of heredity.Law of segregation and law of independent assortment.
Not Helpful (23)

44.Define Mendel’s law of segregation?

44.Define Mendel’s law of segregation?

Answer : According to law of segragation the two coexisting alleles for each trait in an individual segregate from each other so that each gamete receives only one of the two alleles.
Not Helpful (23)

45.What is punnett square?

45.What is punnett square?

Answer : Punnett square is a checker box in which male gametes are put on one side and female gemetes on the other side and their combined results are placed in corresponding boxes to get the genotypic and phenotypic ratios of the next generation.
Not Helpful (23)

46.Define Mendel’s Law independent Assortment or simultaneous ingeritance of two traits?

46.Define Mendel’s Law independent Assortment or simultaneous ingeritance of two traits?

Answer : Mendel formulated law of independent Assortment When two contrasting pairs of traits are followed in the same cross their alleles assort independently into gametes.
Not Helpful (23)

47.What is Linkage group?

47.What is Linkage group?

Answer : All the genes present on a homologous pair of chromosome are linked to each other in the form of a linkage group.These cannot assort independently.
Not Helpful (23)

48.What is Over dominance?

48.What is Over dominance?

Answer : In this case the over dominant heterozygote exceeds in quantity the phenotpic expression of both the homozygotes.
Not Helpful (23)

49.Who discovered ABO blood group?

49.Who discovered ABO blood group?

Answer : ABO blood group system was discovered by karl landsteiner in 1901.
Not Helpful (23)

50.Why Bernstein is famous for?

50.Why Bernstein is famous for?

Answer : Bernstein explained the genetic basis of ABO system in 1925.
Not Helpful (23)

Define genetics?

Define genetics?

Answer : The branch of biology which deals with the study of inheritance (heredity) is called genetics.
Not Helpful (23)

What name has now been given to the factors (elements) of inheritance, discovered by Mendel ad by whom?

What name has now been given to the factors (elements) of inheritance, discovered by Mendel ad by whom?

Answer : These have now been named as genes by Johannsen.
Not Helpful (23)

What is a gene?

What is a gene?

Answer : A gene is the unit of inheritance.
Not Helpful (23)

Explain the term ‘locus’ in genetics?

Explain the term ‘locus’ in genetics?

Answer : The position occupied by a gene on a chromosome is called its locus. Alleles of a gene occupy the same locus on homologous chromosomes.
Not Helpful (23)

What are alleles (allelomorphs)?

What are alleles (allelomorphs)?

Answer : The alternative forms of a gene, occupying the same locus on homologous chromosomes, are called alleles or allelomorphs.
Not Helpful (23)

Differentiate between dominant and recessive alleles?

Differentiate between dominant and recessive alleles?

Answer : An allele that masks the expression of the other allele at the same locus is called dominant while the other which is masked is termed as the recessive.
Not Helpful (23)

What is a gene pool?

What is a gene pool?

Answer : The sum total and variety of all the genes and their alleles present in a breeding population (or species) at one time is called gene pool.
Not Helpful (23)

What is Gregor Mendel famous for?

What is Gregor Mendel famous for?

Answer : Gregor Mendel formulated the laws of inheritance viz. the law of segregation and the law of independent assortment.
Not Helpful (23)

What is a true-breeding variety of an organism with respect to a character?

What is a true-breeding variety of an organism with respect to a character?

Answer : An organism which produces offspring identical to the parent with respect to a character is known as true-breading.
Not Helpful (23)

What do we mean by P₁ and F₁ generations in genetics?

What do we mean by P₁ and F₁ generations in genetics?

Answer : P₁ means parental generation in which both the parents are homozygous (true-breeding) for a pair of traits whereas F₁ means the first filial generation comprising the offspring of the P₁ generation.
Not Helpful (23)

What phenotypic and genotypic rations are obtained in the F₂ generation of a monohybrid cross?

What phenotypic and genotypic rations are obtained in the F₂ generation of a monohybrid cross?

Answer : The phenotypic ration is 3:1 and the genotypic ratio is 1:2:1.
Not Helpful (23)

Differentiate between phenotype and genotype.

Differentiate between phenotype and genotype.

Answer : The phenotype means the appearance of a trait and the genotype means its genetic makeup.
Not Helpful (23)

Differentiate between homozygous and heterozygous terms in genetics?

Differentiate between homozygous and heterozygous terms in genetics?

Answer : The true-breeding organisms for a particular trait are called homozygous while the hybrid ones are known as heterozygous.
Not Helpful (23)

Define law of segregation in genetics?

Define law of segregation in genetics?

Answer : According to this law, the two alleles of a trait exist together in an individual but tend to separate in its gametes.
Not Helpful (23)

What is the importance of test cross?

What is the importance of test cross?

Answer : The homzoygosity or heterozygosity of an individual with regard to a particular dominant character can be known by the test cross.
Not Helpful (23)

Explain incomplete (partial) dominance?

Explain incomplete (partial) dominance?

Answer : The expression of both the alleles of a character in heterozygous individuals giving intermediate phenotype is called incomplete or partial dominance.
Not Helpful (23)

Was pea a lucky choice for Mendel? What would have happened if he had studied an eighth character?

Was pea a lucky choice for Mendel? What would have happened if he had studied an eighth character?

Answer : Yes. Pea was a lucky choice for Mendel. If Mendel had studied an eighth character, his results would have not obeyed laws of segregation and independent assortment, due to linkage of genes.
Not Helpful (23)

Differentiate between monohybrid and dihybrid individuals?

Differentiate between monohybrid and dihybrid individuals?

Answer : Monohybrid is the individual that is heterozygous in respect of a single gene (a pair of alleles) while dihybrid is the individual that is heterozygous for two genes (two pairs of alleles).
Not Helpful (23)

What is codominance?

What is codominance?

Answer : Codominance is the phenomenon in which both the alleles of a gene in a heterozygote are expressed in the phenotype.
Not Helpful (23)

What would happen if dissimilar alleles of a pair do not segregate at meiosis? How would it affect the purity of gametes?

What would happen if dissimilar alleles of a pair do not segregate at meiosis? How would it affect the purity of gametes?

Answer : The gametes produced under such a condition would never be pure.
Not Helpful (23)

If the alleles do not assort independently, which type of combinations are missing in the progeny?

If the alleles do not assort independently, which type of combinations are missing in the progeny?

Answer : If the alleles do not assort independently, the genetic recombinations (new phenotypic combinations) may be missing in the progeny.
Not Helpful (23)

Why has each gamete equal chance of getting one or the other allele of a pair?

Why has each gamete equal chance of getting one or the other allele of a pair?

Answer : Of the two alleles of a gene, each is situated on one of a pair of homologous chromosomes. During meiosis at the time of gamete formation, each gamete gets only one (anyone) chromosome of the pair along with its allele. Each gamete, therefore, has equal chance of getting one or the other allele of a pair.
Not Helpful (23)

Which type of traits can assort independently?

Which type of traits can assort independently?

Answer : The traits whose alleles are situated on different (non-homologous) chromosomes can assort independently.
Not Helpful (23)

Explain law of independent assortment?

Explain law of independent assortment?

Answer : The law of independent assortment states that if two (or more) contrasting pairs of traits are followed together in the same cross, alleles of each pair are inherited independently of the other pair.
Not Helpful (23)

What are multiple alleles?

What are multiple alleles?

Answer : If for a trait there are more than two different alleles of the gene that affects the trait; these are called as multiple alleles.
Not Helpful (23)

Who discovered ABO-blood groups and when?

Who discovered ABO-blood groups and when?

Answer : Karl Landsteiner discovered ABO-blood groups in 1901.
Not Helpful (23)

Who explained the genetic basis of ABO-blood group and when?

Who explained the genetic basis of ABO-blood group and when?

Answer : Bernstein explained the genetic basis of ABO-blood groups in 1925.
Not Helpful (23)

How many alleles are responsible for four types of blood groups A, B, AB and O?

How many alleles are responsible for four types of blood groups A, B, AB and O?

Answer : Three alleles are responsible for these four types of blood groups.
Not Helpful (23)

Define pleiotropy?

Define pleiotropy?

Answer : Pleiotropy is the phenomenon in which a single gene affects two or more traits.
Not Helpful (23)

How many gene pairs are considered to control human skin colour which is a polygenic trait?

How many gene pairs are considered to control human skin colour which is a polygenic trait?

Answer : It is controlled by three to six gene pairs.
Not Helpful (23)

Have Any other short question related to this 12th Class Biology Chapter 8 Variation and Genetics please write down in comment section.

Related Short Questions Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!