12th Class Biology Chapter 7 Cell Cycle Short Questions Answer

biology short QA

12th Class Biology Chapter 7 Cell Cycle Short Questions Answer

1.Define cell cycle?

1.Define cell cycle?

Answer : The cell under goes a sequence of changes which involve period of growth replication of DNA followed by cell division.This sequence of changes is called cell cycle
Not Helpful (38)

2.How much time is required for cell cycle in case of human?

2.How much time is required for cell cycle in case of human?

Answer : In the case of human cell  average cell cycle is about 24 hours.
Not Helpful (38)

3.What do you know about chromatin?

3.What do you know about chromatin?

Answer : Chromatin is a network of very fine threads which can be visualized but using histologic stains for DNA.
Not Helpful (38)

4.In higher plants instead of visible centriole what is present?

4.In higher plants instead of visible centriole what is present?

Answer : Higher plants lack visible centrioles instead they have its analogous region from which the spindle microtubules radiate.
Not Helpful (38)

5.What is metastasis?

5.What is metastasis?

Answer : The cells composing a malignant tumor or cancer divide more rapidly mostly invade surrounding tissues get into body circulatory system and set up areas of proliferation away from their site of original appearance.This spread of tumor cells and establishment of secondary areas of growth is called as metastasis.
Not Helpful (38)

6.When in plants and animals the meiosis takes place?

6.When in plants and animals the meiosis takes place?

Answer : Meiosis takes place in diploid cells only in animals at the time of gamete formation while in plants when spores are produced.
Not Helpful (38)

7.Define crossing over?

7.Define crossing over?

Answer : It is the exchange of segments between non-sister chromatids of homologous chromosomes due to chiasmata formation.
Not Helpful (38)

8.What are the two significant happenings of meiosis?

8.What are the two significant happenings of meiosis?

Answer : Crossing over and random assortment of chromosomes are two significant happening of meiosis.
Not Helpful (38)

9.How many chromosomes do occur in male affected by Klinefelter’s syndrome?

9.How many chromosomes do occur in male affected by Klinefelter’s syndrome?

Answer : Males with 48 chromosomes with 49 chromosomes and male with 47 chromosomes are also observed.
Not Helpful (38)

10.What are the symptoms of Turner’s syndrome?

10.What are the symptoms of Turner’s syndrome?

Answer : The affected individuals have one missing X chromosomes.Individuals have female appearance with short stature webbed neck without ovaries and complete absence of germ cells.
Not Helpful (38)

11.What is apoptosis?

11.What is apoptosis?

Answer : Internal programmer of events and sequence of morphological changes by which cell commits suicide is collectively called as apoptosis.
Not Helpful (38)

12.Name the different stages of interphase?

12.Name the different stages of interphase?

Answer : Interphase can further be divided into G1-phase S-phase and G2-phase.
Not Helpful (38)

13.What is G1-phase?

13.What is G1-phase?

Answer : G1 is the period of extensive metabolic activity in which cell normally grows in size specific enzymes are synthesized and DNA base units  are accumulated for the DNA synthesis.
Not Helpful (38)

14.What is Go?

14.What is Go?

Answer : Post-mitotic cell can exit the cell cycle during G1 entering a phase called Go and remain fore days weeks or in some cases even the life time of the organism without proliferating further.
Not Helpful (38)

15.What is S-phase of cell cycle?

15.What is S-phase of cell cycle?

Answer : Following the G1  is the S-phase  during which the DNA is synthesized and chromosomes number is doubled.
Not Helpful (38)

16.What happens in G2-phasw?

16.What happens in G2-phasw?

Answer : In G2 phase the cell prepares  for division i.e.energy storage for chromosome movements mitosis specific proteins RNA and microtubule subunits synthesis are accomplished.
Not Helpful (38)

17.Define mitosis?

17.Define mitosis?

Answer : It is the type of cell division which ensures the same number of chromosomes in the daughter cells as that in the parent cells.
Not Helpful (38)

18.What two conventional phases of Mitosis?

18.What two conventional phases of Mitosis?

Answer : i)Karyokinesis which involves the division of nucleus. ii) Cytokinesis that refers to the division of the whole cell.
Not Helpful (38)

19.What is Mitotic apparatus?

19.What is Mitotic apparatus?

Answer : The specialized microtubule structure including aster and spindle is called mitotic apparatus.
Not Helpful (38)

20.Name the microtubules which originate from centrioles?

20.Name the microtubules which originate from centrioles?

Answer : Three sets of microtubules originate from each pair of centrioles i.e.astral microtubules kinetochore kinetochore microtubules and polar microtubules.
Not Helpful (38)

21.What events occur in prophase of mitosis?

21.What events occur in prophase of mitosis?

Answer : Each chromosomes is visible having two sister chromatids attached at centromere.Towards the end of prophase nuclear envelope disappears and nuclear material is relesed is relesed in the cytoplasm neucleoli disappear.Mitotic apparatus is orgenized.Cytoplasm becomes more viscous.
Not Helpful (38)

22.What is kinetochore?

22.What is kinetochore?

Answer : The centromere has special area the kinetochore with specitic base arrangement and special proteins where kinetochore fibres of mitotic apparatus attach.
Not Helpful (38)

23.What happens in Telopase of mitosis?

23.What happens in Telopase of mitosis?

Answer : The centromere has special area the kinetochore with specific base arrangement and special proteins where kinetochore fibres of mitotic apparatus attach.
Not Helpful (38)

24.What is Phragmoplast?

24.What is Phragmoplast?

Answer : At cytokinesis in plants a membrane structure called phragmoplast is formed from vesicles of golgi comples.These vesicles line up in the centre of the dividing cell where they fuse to form phragmoplast at the and of telophase.
Not Helpful (38)

25.Define cancer or what are cancer cells?

25.Define cancer or what are cancer cells?

Answer : Any malignant growth r tumour from an abnormal and uncontrolled division of body cells is known as cancer.The cells involved in formation of tumour are called cancer cells.
Not Helpful (38)

26.What is Tumour?26.What is Tumour?

26.What is Tumour?26.What is Tumour?

Answer : When cancer cells produce new cells which continue to proliferate in uncontrolled fashion an unwanted clone of cells called tumour is formed which can expand un-definitely.
Not Helpful (38)

27.What are two basic types of tumours?

27.What are two basic types of tumours?

Answer : Benign tumours ii) Malignant tumours
Not Helpful (38)

28.What is benign tumours?

28.What is benign tumours?

Answer : Benign tumours are of small size and localized called benign.The cells in this type usually behave like the normal cells and have little deleterious effects.
Not Helpful (38)

29.What is malignant tumour?

29.What is malignant tumour?

Answer : The cells composing a malignant tumour or cancer divide more repidly mostly invade surrounding tissues get into the body’s circulatory system and set up areas of proliferation away from their site of original appearance.
Not Helpful (38)

30.How can you distinguish cancer cells from normal cells?

30.How can you distinguish cancer cells from normal cells?

Answer : Cancer cells can be distinguished from normal cells because they are less differentiated than normal cells exhibit the characteristics of rapidly growing cells that is high nucleus to cytoplasm ratio prominenet nucleoli and many mitosis.
Not Helpful (38)

31.What are main causes of cancer?

31.What are main causes of cancer?

Answer : Cancer is caused mainly by mutations in somatic cells.The cancer results from the accumulation of as few as three to as many as twenty mutations in genes that regulate cell division.
Not Helpful (38)

32.Define meiosis?

32.Define meiosis?

Answer : Meiosis is the special type of cell division in which the number if chromosomes in daughter cells reduces to half as compared to the parent cell.
Not Helpful (38)

33.How prophase of meiosis differs from that of mitosis?

33.How prophase of meiosis differs from that of mitosis?

Answer : This is very prolonged phase and differs from the prophase of mitosis,because in this chromosomes behave as homologous pairs.Each diploid cell has two chromosomes of each type one member from each parent.
Not Helpful (38)

34.What are homologous chromosomes?

34.What are homologous chromosomes?

Answer : The chromosomes which are similar but not necessarily identical are called as homologous chromosomes.
Not Helpful (38)

35.Name the substages of prophase I of meiosis?

35.Name the substages of prophase I of meiosis?

Answer : Leptotene zygotene pachtene diplotene and diakinesis.
Not Helpful (38)

36.What is synapsis?

36.What is synapsis?

Answer : The pairing of homologous chromosomes during zygotene stage is called synapsis.
Not Helpful (38)

37.What is bivalent or tetrad?

37.What is bivalent or tetrad?

Answer : Each paired but not fused complex structure of homologus chromosomes is called as bivalent or tetrad.
Not Helpful (38)

38.What is the duration of Pachytene leptotene and zygotene?

38.What is the duration of Pachytene leptotene and zygotene?

Answer : Pachytene may lasts for days weeks for days weeks or even years whereas leptotene and zygotene can last only for few hours.
Not Helpful (38)

39.What is chiasmata?

39.What is chiasmata?

Answer : The paired homologous chromosomes repel each other and begin to separatebut still remain united by their point interchange which is called chiasmata.
Not Helpful (38)

40.What happens in Diakinesis?

40.What happens in Diakinesis?

Answer : The condensation of chromosomes reaches to its maximum.At the same time separation of the homologous chromosomes is completed but still they are united at one point more oftenly at ends.Nucleoli disappear.
Not Helpful (38)

41.What events occur in metaphase I of meiosis?

41.What events occur in metaphase I of meiosis?

Answer : Nuclear membrane disorganize at the beginning of this phase.Spindle fibres orignate and the kinetochore fibres attach to the kinetochore of homologous chromosome from each pole and arrange bivalents at the equator.
Not Helpful (38)

42.How does anaphase I of meiosis differs from that of mitosis?

42.How does anaphase I of meiosis differs from that of mitosis?

Answer : In anaphase I of meiosis the sister chromatids are not separated only homologous chromosomes get separated.While in anaphase of mitosis the sister chromatids are separated.
Not Helpful (38)

43.How meiosis maintains chromosome number constant generation after generation?

43.How meiosis maintains chromosome number constant generation after generation?

Answer : Meiosis usually takes place at the time of sexual cells formation thus reducing the number of chromosomes to half in each which is restored after fertilization and maintains chromosome number constant generation after genaration.
Not Helpful (38)

44.Define non-disjunction?

44.Define non-disjunction?

Answer : In non-disjunction chromosomes fail to segregate during Anaphase and Telophase and do not finish with equal distribution of chromosome among all the daughter nuclei.This results either increase in the number of chromosomes causing serious phusical social and mental disorders.
Not Helpful (38)

45.What is autosomal non-disjunction?

45.What is autosomal non-disjunction?

Answer : The non-disjunction in which autosomal chromosomes fail to segregate is called autosomal non-disjunction.
Not Helpful (38)

46.What is Downs Syndrome?

46.What is Downs Syndrome?

Answer : It occurs in man during which 21st chromosome fails to segregate resulting gemete with 24 chromosomes.This gamete fertilizes normal gemete the new individual will have 47 chromosomes.
Not Helpful (38)

47.Does Downs syndrome is related to the age of mother?

47.Does Downs syndrome is related to the age of mother?

Answer : Yes the chances of teenage mother having downs syndrome child s one in many thousands forty years old mother one in hundred chance and by forty-five the risk is tree times greater.
Not Helpful (38)

48.What are apparent symptoms or effects of Downs syndrome?

48.What are apparent symptoms or effects of Downs syndrome?

Answer : The affected individuals have flat broad face squint eyes with the skin fold in the inner corner and protruding tongue mental retardation and defective development of central nervous system.
Not Helpful (38)

49.What is sex chromosomal non-disjunction?

49.What is sex chromosomal non-disjunction?

Answer : The non-disjunction in which sex chromosomes fail to segregate is called sex chromosomal non-disjunction.
Not Helpful (38)

50.What is Necrosis?

50.What is Necrosis?

Answer : The cell death due to tissue damage is called necrosis,during which the typical cell swells and bursts releasing the intracellular contents which can damage neighbouring cells and cause inflammation.
Not Helpful (38)

What is meant by cell cycle?

What is meant by cell cycle?

Answer : The sequence of changes in a cell involving period of growth, replication of DNA followed by cell division is called cell cycle.
Not Helpful (38)

Write down the two basic phases of cell cycle?

Write down the two basic phases of cell cycle?

Answer : The two basic phases of cell cycle are the interphase and the mitotic phase.
Not Helpful (38)

Describe sub-phases of interphase.

Describe sub-phases of interphase.

Answer : These are the G₁-phase during which cell grows in size and synthesizes specific enzymes; S-phase during which DNA is synthesized and the chromosome number is doubled; G₂-phase during which the cell is prepared for division.
Not Helpful (38)

What are the durations of different stages of the human cell cycle?

What are the durations of different stages of the human cell cycle?

Answer : These are mitosis, 30 minutes G₁, 9 hours; S-phase, 10 hours; and G₂, 4.5 hours.
Not Helpful (38)

Write down the duration of cell cycle in yeast cell?

Write down the duration of cell cycle in yeast cell?

Answer : The duration of cell cycle in yeast cells is only 90 minutes.
Not Helpful (38)

Define centrosome in an animal cell?

Define centrosome in an animal cell?

Answer : In an animal cell, the centrosome is the region of the cytoplasm surrounding the centrioles.
Not Helpful (38)

Differentiate between mitotic and meiotic cell division?

Differentiate between mitotic and meiotic cell division?

Answer : During mitotic cell division the number of chromosomes in the daughter cells remains the same as in the parent cell where as in meiotic cell division it is reduced to one half of the parent cell.
Not Helpful (38)

How do karyokinesis and cytokinesis phases of cell division differ?

How do karyokinesis and cytokinesis phases of cell division differ?

Answer : Karyokinesis is the division of the nucleus which is followed by the division of the cytoplasm known as cytokinesis.
Not Helpful (38)

Name the phases into which nuclear division (Karyokinesis) can be distinguished for convenience?

Name the phases into which nuclear division (Karyokinesis) can be distinguished for convenience?

Answer : Karyokinesis can be distinguished for convenience into four phases viz, prophase, metaphase, anaphase and telophase.
Not Helpful (38)

What are chromatids?

What are chromatids?

Answer : Due to the replication of DNA during interphase, each prophase chromosome consists of two coiled filaments which are known as the chromatids.
Not Helpful (38)

What is mitotic apparatus formed of in animal as well as in plant cells?

What is mitotic apparatus formed of in animal as well as in plant cells?

Answer : The mitotic apparatus in animal cells is formed of spindle, asters and centrioles where as in plant tells it consists of only the spindle.
Not Helpful (38)

Write down the chemical composition of the spindle fibers, including both the kinetochore fibers and the polar fibers?

Write down the chemical composition of the spindle fibers, including both the kinetochore fibers and the polar fibers?

Answer : The spindle fibers are chemically made of mainly a protein, the tubulin along with traces of RNA.
Not Helpful (38)

Explain equatorial plate in cell division?

Explain equatorial plate in cell division?

Answer : At the metaphase stage the chromosomes attach themselves in the middle (equator) of the spindle in a circle looking like a plate, known as the equatorial plate.
Not Helpful (38)

What is karyotype in a cell?

What is karyotype in a cell?

Answer : The chromosomal set of an individual (or a species) with all its characteristics, such as number of chromosomes, their shapes, size and position of centromeres is called karyotype.
Not Helpful (38)

What is a telocentric chromosome?

What is a telocentric chromosome?

Answer : A chromosome having the centromere located at its one end is called telocentric chromosomes.
Not Helpful (38)

What is the difference between the acrocentric and sub metacentric chromosomes?

What is the difference between the acrocentric and sub metacentric chromosomes?

Answer : The centromere of the acrocentric chromosome lies very near to one end with the result that one arm of the chromosome is very small or even imperceptible. In sub metacentric chromosome the centromere lies at some distance from one end so that the two arms of the chromosome are unequal.
Not Helpful (38)

How would you identify a metacentric chromosome?

How would you identify a metacentric chromosome?

Answer : In metacentric chromosome the centromere lies at the center and both arms of the chromosome are equal.
Not Helpful (38)

At which stage of mitosis do the chromatids separate as independent chromosomes?

At which stage of mitosis do the chromatids separate as independent chromosomes?

Answer : The chromatids separate as independent chromosomes at the anaphase stage of mitosis.
Not Helpful (38)

How is the parent animal cell divided into two daughter cells at late telophase? OR How does cytokinesis take place in on animal cell?

How is the parent animal cell divided into two daughter cells at late telophase? OR How does cytokinesis take place in on animal cell?

Answer : At late telophase the actin and myosin at equatorial region of the cell get activated, form a contractile ring followed by a cleavage furrow which deepens dividing the parent cell into two daughter ones.
Not Helpful (38)

How does cytokinesis take place in a plant cell?

How does cytokinesis take place in a plant cell?

Answer : In the plant cell, a membranous partition called phragmoplast is formed at the equator of the spindle from vesicles which originate from the golgi complex during metaphase and fuse together at the end of the telophase. Later cellulose and pectin are deposited to form new cell wall.
Not Helpful (38)

Which kind of cell division is involved in asexual reproduction in plants and animals?

Which kind of cell division is involved in asexual reproduction in plants and animals?

Answer : It is the mitosis which is involved in asexual reproduction in plants and animals.
Not Helpful (38)

Explain a tumour?

Explain a tumour?

Answer : The tumour is a swelling a mass of abnormal tissue which resembles the normal tissue in structure but performs no useful function and grows at the expense of the body. The tumour may be benign/innocent or malignant causing metastasis. The malignant tumour is also called cancer.
Not Helpful (38)

Why are the ‘X’ and ‘Y’ chromosomes known as the sex chromosomes?

Why are the ‘X’ and ‘Y’ chromosomes known as the sex chromosomes?

Answer : ‘X’ and ‘Y’ chromosomes are known as the sex chromosomes because they help in the identification of the male and the female organisms.
Not Helpful (38)

What are the chromosomes other than the sex chromosomes known as?

What are the chromosomes other than the sex chromosomes known as?

Answer : They are called autosomes.
Not Helpful (38)

Explain non-disjunction?

Explain non-disjunction?

Answer : Non-disjunction is mistake which sometimes occurs during meiosis in which the homologous chromosomes of a pair (or more) fail to separate from each other.
Not Helpful (38)

What is Klinefelter’s syndrome?

What is Klinefelter’s syndrome?

Answer : Klinefelter’s syndrome is a hereditary defect in which a human male possesses an extra X-chromosome.
Not Helpful (38)

What is the cause of Down’s syndrome?

What is the cause of Down’s syndrome?

Answer : The cause of Down’s syndrome is the presence of an extra autosome in the cells of the affected person.
Not Helpful (38)

Write down the cause of Turner’s syndrome in human beings?

Write down the cause of Turner’s syndrome in human beings?

Answer : The cause of Turner’s syndrome is the absence of one X-chromosome in the afflicted human female whose sex chromosomes are XO.
Not Helpful (38)

Write down the effects of Klinefelter’s syndrome on the affected male humans?

Write down the effects of Klinefelter’s syndrome on the affected male humans?

Answer : The affected male humans become physically mature but remain sexually immature.
Not Helpful (38)

Explain apoptosis?

Explain apoptosis?

Answer : Internal programme of events and sequence of morphological changes by which cells commit suicide are collectively called as apoptosis.
Not Helpful (38)

Have Any other short question related to this 12th Class Biology Chapter 7 Cell Cycle please write down in comment section.

Related Short Questions Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!