12th Class Biology Chapter 11 Ecosystem Short Questions Answer

biology short QA

12th Class Biology Chapter 11 Ecosystem Short Questions Answer

1.Define oecologic or ecology?

1.Define oecologic or ecology?

Answer : It is defined as the study of the relationship of animals to their environment.
Not Helpful (26)

2.How many basic interaction components of exosystem are there?

2.How many basic interaction components of exosystem are there?

Answer : The ecosystem consists of two basic interacting components: 1) The living or biotic. 2) The physical or a-biotic factors.
Not Helpful (26)

3.Define Niche?

3.Define Niche?

Answer : Niche is defined as the ultimate distributional unit within which a species is restrained by the limitations of its physical structure and its physiology.
Not Helpful (26)

4.What is autecology?

4.What is autecology?

Answer : When one is studying a single population’s relationship to its environment it will be called as autecology.For example we are studying 50 to 100 plants of soybean for effect of water pollution on their growth and yield we are studying the single or one population of soybean plant this is autecology.
Not Helpful (26)

5.Differentiate between Biotic and A-biotic components?

5.Differentiate between Biotic and A-biotic components?

Answer : The living components of the exosystem is called biotic while non-living components are called Abiotic.
Not Helpful (26)

6.Differentiate between autecology and synecology?

6.Differentiate between autecology and synecology?

Answer : At different places in an environment the study of only one population is autecology while study of different populations or a community is called synecology.
Not Helpful (26)

7.Differentiate between food chain and food web?

7.Differentiate between food chain and food web?

Answer : Food chain is a linear relation relationship of eating ad being eaten while food web is the interaction of many food chains.
Not Helpful (26)

8.Differentiate between derosere and hydrosere?

8.Differentiate between derosere and hydrosere?

Answer : Succession begins by a few hardy invaders called pioneers and with a diverse and relatively stable plants called climax community.
Not Helpful (26)

9.Differentiate between derosere and hydrosere?

9.Differentiate between derosere and hydrosere?

Answer : Primary succession that starts in a pond is called Hydrosere while primary succession that starts on a dry soil or rock is called derosere.
Not Helpful (26)

10.Differentiate between actoparasite and endoparasite?

10.Differentiate between actoparasite and endoparasite?

Answer : The parasites which live within the body of the host are called endoparasites while those which live out side the body are called ectoparasites.
Not Helpful (26)

11.Differentiate between predator and prey?

11.Differentiate between predator and prey?

Answer : The organism which kills and eats the other organism is called predator while an organism which being killed and eaten is called prey.
Not Helpful (26)

12.What is mycorrhiza?

12.What is mycorrhiza?

Answer : Mycorrhiza is an association between certain fungi and the roots of plants growing in acid soil.The host is pine beech or heather and it provides the fungus with an enzyme to digest carbohydrates in leaf litter.In return the fungus passes mineral ions from the soil to the host.
Not Helpful (26)

13.What is nitrogen cycle?

13.What is nitrogen cycle?

Answer : The process by which the limited amount of nitrogen is circulated and re-circulated through out the world of living organisms is known as the nitrogen cycle.
Not Helpful (26)

14.What are the three principal stages of nitrogen cycle?

14.What are the three principal stages of nitrogen cycle?

Answer : The process by which the limited amount of nitrogen is circulated and re-circulated through out the world of living organisms is known as the nitrogen cycle.
Not Helpful (26)

15.Give the similarities between the following: i) Root nodules and Mycorrhiza. ii) Mutualism and Lichens. iii) Parasitism and Cormmensalism.

15.Give the similarities between the following: i) Root nodules and Mycorrhiza. ii) Mutualism and Lichens. iii) Parasitism and Cormmensalism.

Answer : a) In both root nodules and mycorrhiza atmospheric nitrogen is fixed Both show mutualistic relationship. b) In mutualism and lichens both the organisms are benefited. c) In parasitism and commensalism only one of the partners is benefited.
Not Helpful (26)

16.What are biogeochemical cycles?

16.What are biogeochemical cycles?

Answer : The back and forth movements of chemical elements between organism and environment along particular circular paths are known as biogeochemical cycles.
Not Helpful (26)

17.Define grazing?

17.Define grazing?

Answer : Many animals like rabbits goat sheep,cow,bufflo and horses feed on grasses.This mode of feeding is called grazing and these animals are called grazers.
Not Helpful (26)

18.What percentage of sun energy reaches to plants?

18.What percentage of sun energy reaches to plants?

Answer : 1%.
Not Helpful (26)

19.Define the environment?

19.Define the environment?

Answer : Environment is all of the external factors affecting an organism.These factors may be other living organisms of nonliving variables,such as water soil climate light and oxygen.
Not Helpful (26)

20.Define exosystem?

20.Define exosystem?

Answer : A natural area where living organisms and physical environment interact and exchange materials between them so as to achieve functional stability is known as ecosystem.
Not Helpful (26)

21.What is biome?

21.What is biome?

Answer : Major regional ecological community of plants and animals forms biomes.There are six major terrestrial biomes forest grass land wood land shrub land semi desert shrub and desert.Combined biomes of earth form the planetary ecosystem.
Not Helpful (26)

22.What is biosphere?

22.What is biosphere?

Answer : Biosphere is a thin layer of earth in which all living organisms exist in other words the earth’s relatively thin zone of air,soil and water that is capable of supporting life ranging from about 10 km into the atmosphere to the deepest ocean floor in called biosphere.
Not Helpful (26)

23.Differentiate between habitat and niche?

23.Differentiate between habitat and niche?

Answer : The actual location or place where an organism lives is called its habitat while occupation or profession or job of an organism is called its niche.
Not Helpful (26)

24.Name the levels of integration that we come across while studying the community?

24.Name the levels of integration that we come across while studying the community?

Answer : i) Individual ii) Population iii) Community
Not Helpful (26)

25.What ecological terms are used for air water and soil?

25.What ecological terms are used for air water and soil?

Answer : In ecological term they are called as: i) Atmosphere ii) Hydrosphere iii) Lithosphere
Not Helpful (26)

26.What are the main components of an ecosystem?

26.What are the main components of an ecosystem?

Answer : An ecosystem is made up of three main components the producers the consumers and the decomposers.All are concerned with the feeding processes the circulation of chemical elements and the flow of energy.
Not Helpful (26)

27.What are Producers?

27.What are Producers?

Answer : Producers are the green photosythetic plants,which capture and bring light energy into the ecosystem.They are able to manufacture organic food from simpler inorganic substances.They are autotrophic organisms.
Not Helpful (26)

28.What are Consumers?

28.What are Consumers?

Answer : Consumers are all the organisms primarily animals which obtain energy directly or indirectly from the producers as ready-made organic food.They are mainly heterotrophic organisms.
Not Helpful (26)

29.What are Decomposers?

29.What are Decomposers?

Answer : Decomposers are mainly the fungi and bacteria which obtain their energy from the dead and decaying plants and animals.They release chemical elements as ions such as nitrates ammonia phosphates potassium and calcium.
Not Helpful (26)

30.Define Succession?

30.Define Succession?

Answer : Succession is change in the community structure of an eoosystem over a period of time.Succession begins by a few hardy invaders called pioneers and end with a diverse and relatively stable climx community.
Not Helpful (26)

31.What is Primary succession?

31.What is Primary succession?

Answer : During primary succession an ecosystem is forged from bare reck sand or clear glacial pool where there is no trace of previous life.
Not Helpful (26)

32.What is Xerosere?

32.What is Xerosere?

Answer : Primary succession that starts on a dry habitat is called xerosere.
Not Helpful (26)

33.Define Secondary succession?

33.Define Secondary succession?

Answer : During secondary succession a new exosystem develops after an existing ecosystem is disturbed as in case of forced fire or an abandoned farm field.It happens much more rapidly than primary succession because the previous community has left improved soil and seeds.
Not Helpful (26)

34.Name different stages of Xerosere?

34.Name different stages of Xerosere?

Answer : Xerosere has following different stages. i) Crustose Lichen Stage. ii) Foliose Lichen Stage. iii) Moss stage. iv) Herbaceous stage. v) Shrub Stage. vi) Climax Forests.
Not Helpful (26)

35.Define Predation?

35.Define Predation?

Answer : An animal that preys other animals is called predator so it is a consumer.The animals that is caught and eaten is called prey.The over all process is called predation.
Not Helpful (26)

36.Give some examples of predator-prey cycle?

36.Give some examples of predator-prey cycle?

Answer : Cat/mouse,fox/rabbit,Seal/fish,frog/mosquito,Hawk/small birds.
Not Helpful (26)

37.Define Parasitism?

37.Define Parasitism?

Answer : This is an association between a host and a parasite which involves providing the parasite with protection and conditions for its survival.The parasite may or may not harm the host.
Not Helpful (26)

38.What aree infestations?

38.What aree infestations?

Answer : Diseases in living organisms caused by parasites are called infestations.
Not Helpful (26)

39.What is Symbiosis?

39.What is Symbiosis?

Answer : An association between organisms belonging to different species,which live together for mutual benefit or one partner gets benefit and the other is neither benefited nor nharmed is called symbiosis.
Not Helpful (26)

40.Differentiate between Mutualism and commensalism?

40.Differentiate between Mutualism and commensalism?

Answer : Mutualism is the symbiotic relationship in which both the partners get benefit while in commensalism only one organism benefit from the relationship.The other is not affected at all.
Not Helpful (26)

41.What are Root Nodules?

41.What are Root Nodules?

Answer : The legume plants Pea and been are the hosts to symbiont bacteria which ingabit the outgrowths on roots called root nodules.The root nodule bacteria fix nitrogen converting it into amino acid which the host uses.IN return host provides bacteria with food and protection
Not Helpful (26)

42.What are Lichens?

42.What are Lichens?

Answer : Lichens are dual organism composed of symbiotic association of algae living within a fungus mycelium.The fungus gets food from alga while alga might get protection by the fungus from intense sunlight and desiccation or the minerals absorbed by the fungus might be transferred to the alga.
Not Helpful (26)

43.What are biogenic elemetns?

43.What are biogenic elemetns?

Answer : The chemical elements essential for life in living organisms are called biogenic elements or nutrient elements.
Not Helpful (26)

44.What are Micronutrients?

44.What are Micronutrients?

Answer : These are required by organism in large amount like water carbon hydrogen oxygen nitrogen phosphorus sulphur and calcium.
Not Helpful (26)

45.What is biomass?

45.What is biomass?

Answer : The amount of energy left after plants have met their respiratory needs is net primary production which shows up as plant biomass.
Not Helpful (26)

46.Why nutrient cycles are called biogeochemical cycles?

46.Why nutrient cycles are called biogeochemical cycles?

Answer : The nutrient cycles are also called biogeochemical cycles as the nutrients move from living to non-living and back to living portions of ecosystem in a cyclic manner.
Not Helpful (26)

47.What is ammonification?

47.What is ammonification?

Answer : The micro-organisms use the proteins and amino acids and release excess of ammonia or ammonium ions.This process is known as ammonification.
Not Helpful (26)

48.What is Nitrification?

48.What is Nitrification?

Answer : Several bacteria in soil are able to oxidize ammonia or ammonium ions this oxidation is known as Nitrification.
Not Helpful (26)

49.Define Assimilation?

49.Define Assimilation?

Answer : The conversion of nitrate within the plant cell back to ammonium.Is called assimilation.This process requires energy.
Not Helpful (26)

50.What is Denitrification?

50.What is Denitrification?

Answer : Nitrates are also lost as a result of the activities of certain soil bacterial in the absence of oxygen these bacteria break down nitrates releasing nitrogen back into the atmosphere and using the oxygen for their own respiration.This process is known as de-nitrification.
Not Helpful (26)

What is the term ecology derived from?

What is the term ecology derived from?

Answer : The term ecology is derived from two Greek words viz. oikos, meaning “family household” and logos, meaning “Study”.
Not Helpful (26)

Define ecology?

Define ecology?

Answer : Ecology is defined as the study of the relationships between the organisms and their environment.
Not Helpful (26)

Who used the term ecology for the first time and when?

Who used the term ecology for the first time and when?

Answer : A German zoologist, Ernst Haeckel used the term ecology for the first time in 1866.
Not Helpful (26)

Define environment?

Define environment?

Answer : It is the complete range of eternal conditions under which an organism lives, including non-living and living factors.
Not Helpful (26)

What is a population?

What is a population?

Answer : Population is a group of organisms of the same species living in the same area at the same time.
Not Helpful (26)

What is meant by a community in the ecosystem?

What is meant by a community in the ecosystem?

Answer : A community is a group of populations of different organisms living in the same area at the same time.
Not Helpful (26)

Define the term ecosystem?

Define the term ecosystem?

Answer : A community of organisms interacting with one another as well as with the environment in which they live and with which they also interact, is known as the ecosystem.
Not Helpful (26)

What is a biome? Quote examples?

What is a biome? Quote examples?

Answer : A regional ecosystem extending over a large natural area is known as a biome. The examples are grasslands, deserts, tropical rain forests and tundra etc.
Not Helpful (26)

What constitutes planetary ecosystem?

What constitutes planetary ecosystem?

Answer : All the biomes of the earth together constitute the planetary ecosystem.
Not Helpful (26)

Name the three main ecological components of the abiotic world.

Name the three main ecological components of the abiotic world.

Answer : These are the atmosphere (air), lithosphere (earth) and hydrosphere (water).
Not Helpful (26)

Explain biosphere (ecosphere). What are its limits?

Explain biosphere (ecosphere). What are its limits?

Answer : The earth, its atmosphere and the depths of the oceans which are inhabited by the living organisms are collectively known as the biosphere. It extends about eight to ten kilometers up into the atmosphere and similar distance down in the depth of the oceans.
Not Helpful (26)

Define habitat?

Define habitat?

Answer : Habitat is a specific locality with particular set of environmental conditions where organisms live.
Not Helpful (26)

Define ecological niche according to Charles Eton.

Define ecological niche according to Charles Eton.

Answer : The ecological niche is defined as the functional role a species plays in the community, including behavior and influence.
Not Helpful (26)

Who proposed the term niche in ecology and when?

Who proposed the term niche in ecology and when?

Answer : An American ornithologist proposed the term niche in ecology in 1917.
Not Helpful (26)

What does ornithology mean?

What does ornithology mean?

Answer : Ornithology is the branch of zoology which deals with the study of birds.
Not Helpful (26)

Give definition of autecology.

Give definition of autecology.

Answer : Autecology is the study if relationship of a single population (species) to its environment.
Not Helpful (26)

Define synecology or community ecology.

Define synecology or community ecology.

Answer : Synecology (community ecology) is the study of relationship of different populations of a community to their environment.
Not Helpful (26)

Name the biotic (living) and the abiotic (non-living) components of the ecosystem?

Name the biotic (living) and the abiotic (non-living) components of the ecosystem?

Answer : The biotic components of the ecosystem are the producers (photosynthetic plants), consumers (animals) and the decomposers (bacteria and fungi etc.) whereas the abiotic ones are the water, soil, light, air, minerals and temperature etc.
Not Helpful (26)

Define producers?

Define producers?

Answer : Producers are the autotrophic organisms that can build up food from inorganic materials by photosynthesis, such as green plants.
Not Helpful (26)

What are consumers?

What are consumers?

Answer : Consumers are the heterotrophic organisms (mostly animals) that feed upon the plants (producers) and the animals (other animals).
Not Helpful (26)

What are decomposers? Quote examples?

What are decomposers? Quote examples?

Answer : Decomposers are the organisms that feed upon dead and decaying organisms and derive energy by breaking them down into simpler substances releasing chemical elements, as ions. The examples are the bacteria and the fungi.
Not Helpful (26)

Describe food chain?

Describe food chain?

Answer : The transfer of food energy from the source in plants through a series of organisms with repeated stages of eating and being eaten is known as food chain.
Not Helpful (26)

What is food web in an ecosystem?

What is food web in an ecosystem?

Answer : Food web is the combination of all the food chains interconnected with one another in an ecosystem.
Not Helpful (26)

What is phytoplankton?

What is phytoplankton?

Answer : A group of minute, green, floating plants (algae) of sea or lake is called as the phytoplankton.
Not Helpful (26)

Name the various possible trophic levels (food links) in an ecosystem?

Name the various possible trophic levels (food links) in an ecosystem?

Answer : These are: (1) producers (2) primary consumers (3) secondary consumers (4) tertiary consumers and so on.
Not Helpful (26)

Suggest alternative names for primary, secondary and tertiary consumer animals?

Suggest alternative names for primary, secondary and tertiary consumer animals?

Answer : Primary consumer animals may be called herbivores whereas the secondary and tertiary ones as the carnivores.
Not Helpful (26)

How does food web help maintain stability of the ecosystem?

How does food web help maintain stability of the ecosystem?

Answer : The variety of alterative pathways in the food web help maintain the stability of the ecosystem. The greater the number of alternative pathways in a food web, the more stable is the community of the organisms which constitute the web.
Not Helpful (26)

What is succession in ecology?

What is succession in ecology?

Answer : Succession is a progressive series of changes in plant and animal life of an area from initial colonization to the final stabilized stage or climax.
Not Helpful (26)

What does pioneer community mean in plant succession?

What does pioneer community mean in plant succession?

Answer : Pioneer community means the plants such as algae and lichens, with which begins the colonization of bare rock or soil during the primary plant succession.
Not Helpful (26)

What is a predator?

What is a predator?

Answer : An animal which captures and readily kills living animals for its food is known as a predator.
Not Helpful (26)

Have any other short question related to this 12th Class Biology Chapter 11 Ecosystem please write down in comment section.

Related Short Questions Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!