Home » MCQs » NTS Social Study MCQs Online With Answers

NTS Social Study MCQs Online With Answers

[These Social Study Mcqs are also beneficial for Preparation of PPSC Test, FPSC Test, SPSC Test,KPPSC Test,BPSC Test,PTS ,OTS,GTS,JTS,CTS Test Online]

NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization which conducts tests for admission, scholarship, internship, recruitment, promotion jobs. these test are conducted to separate eligible candidates for the the given post on merit basis.

Candidates who have applied or want to apply for NTS test or jobs need to qualify their exam. you must need to prepare for the examination. Then you should visit gotest.com because it is providing a vast knowledge in the form of online test along their answers. NTS questionnaire includes many subjects in which Social studies is also an important part. Here you will get every question about NTS Social Study MCQs respectively.

NTS Social Study MCQs With Answers Online Solved

01. Sindh was conquered by Mohammad bin Qasim during the _____ period
a. Umayyads
b. Abbasids
c. Tulun
d. Idrisids

View Answer

View Answer

Answer: Option A
02. Mohammad bin Qasim was the nephew of __________
a. Sulayman bin Abdul Malik
b. Abdul Malik bin Marwan
c. Walid bin Abdul Malik
d. Hajjaj bin Yousaf

View Answer

View Answer

Answer: Option D
03. Raja Dahir was the ruler of ________
a. Lahore
b. Dehli
c. Sindh
d. Depalpur

View Answer

View Answer

Answer: Option C
04. Debul and Alor are the names of _______
a. Places of Ancient Sindh
b. Old Gardens of Sindh
c. Ancient bulding
d. None of them

View Answer

View Answer

Answer: OptionA
05. Who was Sisakar ?
a. Wazir of Hajjij bin Yousaf
b. Wazir of Mohd bin Qasim
c. Wazir of Raja Dahir
d. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option C
06. Mohd bin Qasim tortured to death in a prison in Iraq during the caliphate of ___________
a. Sulaiman
b. Walid
c. Yazid
d. None of them

View Answer

View Answer

Answer: Option A
07. In 133 A.H / 750 A.D. the Abbasids overthrew the __________
a. Safvids
b. Mughals
c. Umayyads
d. Meds

View Answer

View Answer

Answer: Option C
08. The Abbasids Governor ______ came to Sindh in 140 A.H. / 757 A.D.
a. Hisham
b. Walid
c. Musa
d. Yasir

View Answer

View Answer

Answer: OptionA
09. In 367 A.H / 777 A.D , Subuktigin , a Turkish slave became the master of __________
a. Lahore
b. Multan
c. Depalpur
d. Ghazni

View Answer

View Answer

Answer: Option D
10. Mahmood`s first important battle was fought against ______ near Peshawar in 8 Muharram 392 A.H 25 November 1001 A.D.
a. Jaipal
b. Sukhpal
c. Anandpal
d. None of them

View Answer

View Answer

Answer: Option A
11. Abu-al-Fath Daud was the Ismail ruler of __________
a. Lahore
b. Multan
c. Sindh
d. Depalpur

View Answer

View Answer

Answer: Option B
12. Mahmood set out on the expedition to Somnath on 17 october _______
a. 1023 A.D
b. 1024 A.D
c. 1025 A.D
d. 1026 A.D

View Answer

View Answer

Answer: Option B
13. Mahmood breathed his last sigh on 30 April ______
a. 1024 A.D
b. 1026 A.D
c. 1028 A.D
d. 1030 A.D

View Answer

View Answer

Answer: Option D
14. In ______ A.D the first battle of Traain was fought between Mohd Gauri and Rajputs under the command of Govind Rai brother of Prithvi Raj, Mohd Gauri defeated in this battle.
a. 1189
b. 1190
c. 1191
d. 1192

View Answer

View Answer

Answer: Option C
15. In _____ A.D the second battle of Train was fought and Rajput defeated in this battle.
a. 1190
b. 1191
c. 1192
d. 1193

View Answer

View Answer

Answer: Option C
16. One of the main objectives of All – India Muslim League at the time of its creation was
a. To be loyal to the Indian British Government
b. To take active part in the politics of the country
c. To be close to Hindu community
d. Not to take sides with any Indian community

View Answer

View Answer

Answer: Option A
17. The power of the Legislative councils was increased by
a. Minto – Morley Reforms, 1909
b. Simon Commission Report
c. 3rd Round Table Conference
d. Gandhi – Irwin Pact

View Answer

View Answer

Answer: Option A
18. Hindi – Urdu controversy of 1867 had far-reaching consequences because
a. It was the forerunner of the Two-Nation Theory
b. Made Muslims think to be close to the Hindu culture
c. To depend on the British Government for justice
d. To be indifferent to the Controversy

View Answer

View Answer

Answer: Option A
19. The elections should be held on the basis of general adult franchise. The demand was made in
a. Minto – Morley Reforms, 1909
b. Lucknow pact
c. Cripps Mission
d. Gandhi – Irwin Pact

View Answer

View Answer

Answer: Option B
20. Aligarh Muslim College started by Sir Syed Ahmed khan in 1877 had a clear program
a. To keep the Muslim community abreast with western knowledge
b. To make Muslims learn Arabic and Persian only
c. To give students military education
d. To educate Muslim youth to be politically active

View Answer

View Answer

Answer: Option A
21. “The future form of Government would be federal to be joined by provinces and Indian states.” This principle was settled in
a. Nehru Report
b. 1st Round Table Conference
c. Simon Report
d. Minto – Morley Reforms, 1909

View Answer

View Answer

Answer: Option B
22. Simla Deputation of 1906 had the following purpose
a. For future elections in the country Muslim community would get separate electorate
b. The Deputation was advised to take active part on politics
c. The Deputation was directed to be friendly with the rulers
d. To be in harmony with the Hindu Community of India

View Answer

View Answer

Answer: Option A

23. During the Khilafar Movement, “Chauri chaura” tragedy assumed greater significance. Which of the following incidents was peculiar to that
a. Country-wide strike of the traders
b. A police station was burnt in a village
c. Communaal riots erupted
d. The people refused to pay Government taxes

View Answer

View Answer

Answer: Option B

24. Ch. Rahmat Ali published a leaflet “Now or Never. Are We To Live or Perish Forever” issued on january 28, 1933 ; from Cambridge with the objective
a. To create a separate and independant Muslim state
b. To develop amity with the british as a Muslim community
c. To grow the concept of Indianism
d. To work with other Indian Communities for liberation of India

View Answer

View Answer

Answer: Option A
25. Moplah`s contribution is that
a. They took part in Khilafat Movement
b. They went to Kerala to organize anti-British movement
c. They were Arab tribes on the Malabar shores who seized ships of East India company
d. They remained involved in a guerilla warfare with the British Government

View Answer

View Answer

Answer: Option A
26. Arya Samaj was founded in 1875
a. To protect the interest of India
b. To revive and reform Hindusium
c. To cooperate with the British Government
d. To be a social organization working for the good of the poor

View Answer

View Answer

Answer: Option B

27. In the election of 1945-46
a. In NWFP, the Muslim league got majority and won the Muslim seats
b. Muslim League formed ministry in NWFP with Dr. Khan Sahib as the Chief Minister
c. In Bengal Muslim League won 89 out of 110 Muslim seats and formed ministry with H.S. Suhrawardy as Chief Minister
d. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option C

28. For what purpose Muslim League changed its manifesto in 1913 ?
a. Became hostile towards the British
b. Demanded self-government suitable for India
c. to remain aloof from Indian politics
d. To criticise and oppose the Hindu community

View Answer

View Answer

Answer: Option A

29. Who seconded the Pakistan Resolution from Punjab ?
a. Nawab Muhammad Ismail
b. Dr. Muhammad Alam
c. Abdul Hameed khan
d. Syed Zakir Ali

View Answer

View Answer

Answer: Option B

30. The kanpur Mosque episode took place in August 1913. Its result was
a. It made the Muslims feel ignored by the Indian Government
b. The Muslims were disappointed by the Hindu Press
c. They decided to leave India and migrate to neighbouring Muslim countries
d. It created political awakening among the Indian Muslims

View Answer

View Answer

Answer: Option D

31. On may 28, 1920, Khilafat Committee passed a resolution in support of Non-Cooperation Movement started by Mr. Ghandhi with the result
a. It created amity between Muslims and Hindus to work together to get their grievances redressed by the Government of India
b. It could not be activated due to Hindu – Muslim differences
c. The Congress opposed the movement
d. By and large the Muslim community did not want to get Hindu support

View Answer

View Answer

Answer: Option A

32. Indicated the main reason for the failure of Land Reforms in Pakistan
a. Landlords got stay order from courts
b. Landlords surrendered hilly lands
c. Landlords got favour from Consolidation Wing of Board of Revenue
d. Landlords tranferred land in the name of their family members

View Answer

View Answer

Answer: Option D

33. The Anjuman-i-Himayat-i-Islam was founded in 1884, with the objective
a. It was for social gathering among Muslim of Punjab
b. To help Muslims to secure Government jobs
c. To encourage non-communabal approach to provincial problems
d. To defend Islam against the onslaughts of the missionaries and to provide western education along with religious instructions

View Answer

View Answer

Answer: Option D

34. Ex-state of “Amb” is famous for
a. Tidal Forests
b. Natural Forests
c. Artificial Forests
d. Beta Forests

View Answer

View Answer

Answer: Option B
35. who was the first President of the Constitution Assebmly?
a. Liaquat Ali Khan
b. Quaid-e-Azam
c. Moulvi Tameez-ud-Din
d. Sardar Abdur Rab Nishtar

View Answer

View Answer

Answer: Option B

36. after how many years did Pakistan get her first constitution?
a. 5 years
b. 7 years
c. 9 years
d. 11 years

View Answer

View Answer

Answer: Option C

37. what document was firstly drafted to give pace to constitution making process?
a. Representative Act
b. Pakistan Act
c. Independence Act
d. Objective Resolution

View Answer

View Answer

Answer: Option D

38. when the Constituent Assembly passed the Objective Resolution?
a. 14th February 1949
b. 12th March 1949
c. 9th June 1949
d. 15th August 1949

View Answer

View Answer

Answer: Option B

39. when Mohammad Ali Bogra presented Bogra Formula in the assembly?
a. January 1953
b. April 1953
c. September 1953
d. October 1953

View Answer

View Answer

Answer: Option D

40. who was Mohammad Ali Bogra?
a. Prime Minister
b. Foreign Minister
c. Law Minister
d. Parliament Minister

View Answer

View Answer

Answer: Option A

41. what is the other name of Mohammad Ali Bogra Formula?
a. New Law of Pakistan
b. Pakistan Report
c. Third Report
d. Constitutional Formula

View Answer

View Answer

Answer: Option D

42. when first constitution of Pakistan was enforced?
a. 8th June 1956
b. 23rd March 1956
c. 14th August 1956
d. 25th December 1956

View Answer

View Answer

Answer: Option B

43. who was the Prime Minister of Pakistan during enforcement of first constitution?
a. Mohammad Ali Bogra
b. Khwaja Nazim Uddin
c. Choudhry Mohammad Ali
d. Ibrahim Ismail Chundrigar

View Answer

View Answer

Answer: Option C

44. what official name was given to Pakistan in 1956 constitution?
a. United States of Pakistan
b. Republic of Pakistan
c. Islamic Pakistan
d. Islamic Republic of Pakistan

View Answer

View Answer

Answer: Option D

45. what age was prescribed for President in 1956 constitution?
a. 40 years
b. 45 years
c. 50 years
d. 55 years

View Answer

View Answer

Answer: Option A

46. What term was set for President and Prime Minister in 1956 constitution in respect of religion?
a. He may be a Muslim
b. He must not be Hindu
c. He must not be Christian
d. He must be a Muslim

View Answer

View Answer

Answer: Option D

47. who abrogated 1956 constitution?
a. Ayub Khan
b. Tikka Khan
c. Yahya Khan
d. Iskander Mirza

View Answer

View Answer

Answer: Option D

48. when the first constitution was abrogated and Martial Law was proclaimed?
a. May 1958
b. June 1958
c. October 1958
d. December 1958

View Answer

View Answer

Answer: Option C

49. when Ayub Khan enforced new constitution in Pakistan?
a. 9th January 1962
b. 6th February 1962
c. 13th March 1962
d. 8th June 1962

View Answer

View Answer

Answer: Option D

50. what was the official language declared in 1962 constitution?
a. Urdu
b. Bengali
c. Both a & b
d. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

51. which kind of system of Government was introduced by the 1962 constitution?
a. Autonomous
b. Presidential
c. Bicameral
d. Confederate

View Answer

View Answer

Answer: Option B

52. when the constitution of 1962 was abrogated?
a. 20th March 1969 (exact date is 25 march)
b. 29th March 1969
c. 4th April 1969
d. 14th April 1969

View Answer

View Answer

Answer: Option A

53. who abrogated 1962 constitution and became CMLA?
a. Gen. Tikka Khan
b. Gen. Ahsan Khan
c. Gen. Mansoor Khan
d. Gen Yahya Khan

View Answer

View Answer

Answer: Option D

54. in constitution 1973 what number of seats in Senate was set?
a. 120 Seats
b. 115 Seats
c. 110 Seats
d. 100 Seats

View Answer

View Answer

Answer: Option D

55. what is the term of the office of President according to 1973 constitution?
a. 6 years
b. 5 years
c. 4 years
d. 3 years

View Answer

View Answer

Answer: Option B

56. Article 58(2b) of constitution 1973 is about
a. Power of President to dismiss Army Chief
b. Power of President to dissolve Provincial Assemblies
c. Power of President to dissolve National Assembly
d. Power of President to dissolve Senate

View Answer

View Answer

Answer: Option C

57. How many articles were there in the constitution of 1956?
a. 200 Articles
b. 234 Articles
c. 259
d. 254 Articles

View Answer

View Answer

Answer: Option B

58. what name was given to Pakistan in constitution of 1962?
a. Islamic Republic of Pakistan
b. Democratic Pakistan
c. Republic of Pakistan
d. United Pakistan

View Answer

View Answer

Answer: Option A

59. how many articles were there in 1962 constitution?
a. 225 Articles
b. 250 Articles
c. 275 Articles
d. 290 Articles

View Answer

View Answer

Answer: Option B

60. how many articles are there in 1973 constitution?
a. 220 Articles
b. 240 Articles
c. 260 Articles
d. 280 Articles

View Answer

View Answer

Answer: Option D

61. who were declared none Muslims in constitution of 1973?
a. Qadiyanis
b. Hindus
c. Christians
d. Jews

View Answer

View Answer

Answer: Option A
62. Mahmood of Ghazni waged war against rebellious India in the year of
a.900
b. 1000
c. 1100
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

63. Shahab-ud-Din Muhammad Ghuri defeated Pirthvi raj in the year 1192 in the field of
a. Panipat
b. Nagpur
c. Tarorior Tarain
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
64. Diarchy was first introduced in the Act of
a. 1909
b. 1919
c. 1935
d. None of these.

View Answer

View Answer

Answer: Option B
65. The resolution of non-cooperation with British Government was passed in the meeting of all India National Congress in 1920, which was held at
a. Madras
b. Bombay
c. Nagpur
d. None of these(Calcutta)

View Answer

View Answer

Answer: Option D
66. The Simon Commission arrived in India on
a. 3rd February, 1927
b. 3rd February, 1928
c. 3rd February, 1929
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
67. The British Prime Minister Ramsay Macdonald announced the Communal Award in 1932 at the end of
a. First Round Table Conference
b. Second Round Table Conference
c. Third Round Table Conference
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
68. All India Muslim League observed the “Direct Action Day” on
a. August 6, 1944
b. August 6, 1945
c. August 6, 1946
d. None of these (16 August, 1946)

View Answer

View Answer

Answer: Option D
69. Objective Resolution was passed by the Constituent Assembly of Pakistan on
a. March 12, 1947
b. March 12, 1948
c. March 12, 1949
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
70. With regard the division of power between Federation and Provinces the Constitution of Pakistan (1962) was provided with_____
a. Single list of subjects
b. Two lists of subjects
c. Three lists of subjects
d. None of these

71. The height of Pakistan’s highest mountain Pak-Godwin Austin is as high as
a.26, 250 ft
b. 27, 250 ft
c. 28, 250 ft
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

72. The Government of Pakistan established the Indus River System Authority in the year
a.1960
b. 1970
c. 1980
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D

73. Under the Indus Water Treaty of 1960 Pakistan has the right to use exclusively the water of
a. Ravi, Sutleg and Chenab
b. Sutleg, Chenab and Jhelum
c. Chenab, Jhelum and Indus
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

74. At present Pakistan has vast natural resources and items of mineral as many as
a. 14 items
b. 15 items
c. 16 items
d. None of these.

View Answer

View Answer

Answer: Option D
75. Which of the following is an approach to educational planning? .
a. Man-power approach
b. Social Demand approach
c. Both a. and b.
d. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option C

76. Institutional planning should be based on-
a. Aim and needs
b. Time—table
c. Administration
d. Need

“View

“View

Answer: Option A

77. Teacher behaviour ought to
a. Administrative
b. Instructive
c. Idealistic
d. Directive

“View

“View

Answer: Option C

78. Information highway or net is-
a. Computer
b. Intemet
c. Intranet
d. Key-board

“View

“View

Answer: Option B

79. INSAT—1b. has been launched
a. 30 April, 1983
b. 30 August, 1983
c. 30 December, 1983
d. 30 January, 1984

“View

“View

Answer: Option B

80. The number of representatives of Central Government in UGC is-
a. 09
b. 02
c. 06
d. 03

“View

“View

Answer: Option B

81. Computer language is basedon-—
a. Number system
b. Symbol system
c. Series system
d. None of the above

“View

“View

Answer: Option A

82. The main task of educational computer is-
a. Scoring the answers
b. Preserve the information
c. Analysis of data
d. All of the above

“View

“View

Answer: Option D

83. UNESCO satellite directed television program was used first
a. 1926
b. 1959
c. 1961
d. 1965

“View

“View

Answer: Option D

84. In which of the following instructional procedure is the main component?
a. Synectics teaching model
b. Basic teaching model
c. Inductive model
d. Social-stimulation

“View

“View

Answer: Option B

85. The computer based teaching model has been developed by-
a. Gilbert (1962)
b. Stolurow and Davis (1965)
c. Robert Gagne (1965)
d. Mecner (1965)

“View

“View

Answer: Option B

86. Which of the following expectation students have from group learning?
a. To get appreciation from the group
b. To distribute the work equally
c. To ignore individual view point
d. To attract isolated student towards the group

“View

“View

Answer: Option D

87. In order to modify the undesirable behavior of a student the most effective method is-
a. To punish the student
b. To bring it to the notice of parents
c. To find out the reasons for the undesirable behaviour and provide remedies
d. To ignore it

“View

“View

Answer: Option C

88. In which university the micro- teaching system started in 1961?
a. Stanford University
b. Oxford University
c. Delhi University
d. M. S. University Baroda (India)

View Answer

View Answer

Answer: Option A

89. The correct meaning of C.A.I.
a. Characteristics of Assistant Instructor
b. Computer Assisted Instruction
c. Community Assisted Instruction
d. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option B

90. Man is born free but every- where he is in chains/’ This statement has been given by-
a. Abraham Maslow
b. Jean Jacques Rousseau
c. John Dewey
d. W. I-I. Kilpatrick

View Answer

View Answer

Answer: Option B

91. Written communication strategy includes-
a. Algorithms
b. Decision Table
c. Both a. and b.
d. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option C

92. Main responsibility of School
Management lies on-
a. Principal
b. Teachers
c. Manager
d. All of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option A

93. Major objective of School Discipline is-
a. To ensure safety of staff and students
b. To create an environment conducive for teaching
c. Both a. and b.
d. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option C

94. Practical knowledge of language is learnt at—
a. School
b. Language laboratory
c. Language teaching
d. Language instruction

View Answer

View Answer

Answer: Option B

95. Dropping out from school means-
a. To come to school casually
b. To leave the school forever
c. To play truant from class
d. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option B

96. Which one of the following is not a principle of a good time table ?
a. Flexibility
b. Ruthless master
c. Variety
d. Coordination of efforts

View Answer

View Answer

Answer: Option B

97. The reason of absence and escape from school is—
a. Lack of interest in syllabus
b. Poor method of teaching
c. Ineffective teacher
d. All the above

View Answer

View Answer

Answer: Option D

98. Ministry of Human Resource Development was established
a. Oct. 26, 1985
b. Sept. 16, 1985
c. Sept. 26, 1985
d. Sept. 10, 1986

View Answer

View Answer

Answer: Option C

99. The scope of Decision-Making
a. Management
b. Organization
c. Administration
d. Supervision

View Answer

View Answer

Answer: Option C

100. Factor of personality is—
a. Ductless glands
b. Family background
c. School
d. All the above

View Answer

View Answer

Answer: Option D
3.7/5 (7 Reviews)
You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.
GoTest
To Get Online Free Preparations For All Jobs Written Test, Interviews and Exams
Subscribe Here

>