Home » MCQs » NTS Physics MCQs Online With Answers

NTS Physics MCQs Online With Answers

[These Physics Mcqs are also beneficial for Preparation of PPSC Test, FPSC Test, SPSC Test,KPPSC Test,BPSC Test,PTS ,OTS,GTS,JTS,CTS Test Online]

NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization which conducts tests for every candidates. These tests are conducted to select eligible candidates for the given post on merit basis. the test are taken from candidates for the admission, scholarship, internship, recruitment, promotion and jobs.

It is mandatory  to get 50 marks or above then 50 marks to clear your screening test. Every candidate want to get maximum marks in NTS test and they need preparation for the questionnaire. NTS examination includes English, biology, math and other various subjects in which physics is also important content. if you have applied or want to apply for the NTS exam or job then you should visit gotest.com. because on this site you will get all physics questions in the form of MCQs quiz along their answers. The testing service of gotest.com enable you to get high marks in every field.

NTS Physics MCQs Online Test: Start Here

NTS Physics MCQs With Answers Online Solved

1. The SI standard of time is based on:
A. the daily rotation of the earth
B. the frequency of light emitted by Kr86
C. the yearly revolution of the earth about the sun
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D
2. A nanosecond is:
A. 109 s
B. 10−9 s
C. 10−10 s
D. 10−10 s

View Answer

View Answer

Answer: Option B
3. The SI standard of length is based on:
A. the distance from the north pole to the equator along a meridian passing through Paris
B. wavelength of light emitted by Hg198
C. wavelength of light emitted by Kr86
D. the speed of light

View Answer

View Answer

Answer: Option D
4. In 1866, the U. S. Congress defined the U. S. yard as exactly 3600/3937 international meter. This was done primarily because:
A. length can be measured more accurately in meters than in yards
B. the meter is more stable than the yard
C. this definition relates the common U. S. length units to a more widely used system
D. there are more wavelengths in a yard than in a meter

View Answer

View Answer

Answer: Option C
5. Which of the following is closest to a yard in length?
A. 0.01 m
B. 0.1 m
C. 1 m
D. 100 m

View Answer

View Answer

Answer: Option C
6. There is no SI base unit for area because:
A. an area has no thickness; hence no physical standard can be built
B. we live in a three (not a two) dimensional world
C. it is impossible to express square feet in terms of meters
D. area can be expressed in terms of square meters

View Answer

View Answer

Answer: Option D
7. The SI base unit for mass is:
A. gram
B. pound
C. kilogram
D. ounce

View Answer

View Answer

Answer: Option C
8. A gram is:
A. 10−6 kg
B. 10−3 kg
C. 1 kg
D. 103 kg

View Answer

View Answer

Answer: Option B
9. Which of the following weighs about a pound?
A. 0.05 kg
B. 0.5 kg
C. 5 kg
D. 50 kg

View Answer

View Answer

Answer: Option D
10. (5.0 × 104) × (3.0 × 106) =
A. 1.5 × 109
B. 1.5 × 1010
C. 1.5 × 1011
D. 1.5 × 1012

View Answer

View Answer

Answer: Option C
11. (5.0 × 104) × (3.0 × 10−6) =
A. 1.5 × 10−3
B. 1.5 × 10−1
C. 1.5 × 101
D. 1.5 × 103

View Answer

View Answer

Answer: Option B
12. 5.0 × 105 + 3.0 × 106 =
A. 8.0 × 105
B. 8.0 × 106
C. 5.3 × 105
D. 3.5 × 106

View Answer

View Answer

Answer: Option D
13. (7.0 × 106)/(2.0 × 10−6) =
A. 3.5 × 10−12
B. 3.5 × 10−6
C. 3.5
D. 3.5 × 1012

View Answer

View Answer

Answer: Option D
14. The number of significant figures in 0.00150 is:
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

View Answer

View Answer

Answer: Option B
15. The number of significant figures in 15.0 is:
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

View Answer

View Answer

Answer: Option C
16. 3.2 × 2.7 =
A. 9
B. 8
C. 8.6
D. 8.64

View Answer

View Answer

Answer: Option C

17. 1.513 + 27.3 =
A. 29
B. 28.8
C. 28.9
D. 28.81

View Answer

View Answer

Answer: Option B

18. 1 mi is equivalent to 1609 m so 55 mph is:
A. 15 m/s
B. 25 m/s
C. 66 m/s
D. 88 m/s

View Answer

View Answer

Answer: Option B
19. A sphere with a radius of 1.7 cm has a volume of:
A. 2.1 × 10−5 m3
B. 9.1 × 10−4 m3
C. 3.6 × 10−3 m3
D. 0.11 m3

View Answer

View Answer

Answer: Option A
20. A sphere with a radius of 1.7 cm has a surface area of:
A. 2.1 × 10−5 m2
B. 9.1 × 10−4 m2
C. 3.6 × 10−3 m2
D. 0.11 m2

View Answer

View Answer

Answer: Option C
21. A right circular cylinder with a radius of 2.3 cm and a height of 1.4 m has a volume of:
A. 0.20 m3
B. 0.14 m3
C. 9.3 × 10−3 m3
D. 2.3 × 10−3 m3

View Answer

View Answer

Answer: Option D

22. A right circular cylinder with a radius of 2.3 cm and a height of 1.4 cm has a total surface area
of:
A. 1.7 × 10−3 m2
B. 3.2 × 10−3 m2
C. 2.0 × 10−3 m3
D. 5.3 × 10−3 m2

View Answer

View Answer

Answer: Option D
23. A cubic box with an edge of exactly 1 cm has a volume of:
A. 10−9 m3
B. 10−6 m3
C. 10−3 m3
D. 103 m3

View Answer

View Answer

Answer: Option B
24. A square with an edge of exactly 1 cm has an area of:
A. 10−6 m2
B. 10−4 m2
C. 102 m2
D. 104 m2

View Answer

View Answer

Answer: Option B

25. 1 m is equivalent to 3.281 ft. A cube with an edge of 1.5 ft has a volume of:
A. 1.2 × 102 m3
B. 9.6 × 10−2 m3
C. 10.5 m3
D. 9.5 × 10−2 m3

View Answer

View Answer

Answer: Option B

26. During a short interval of time the speed v in m/s of an automobile is given by v = at2 + bt3,
where the time t is in seconds. The units of a and b are respectively:
A. m • s2; m • s4
B. s3/m; s4/m
C. m/s2; m/s3
D. m/s3; m/s4

View Answer

View Answer

Answer: Option D

27. Suppose A = BC, where A has the dimension L/M and C has the dimension L/T. Then B
has the dimension:
A. T/M
B. L2/TM
C. TM/L2
D. L2T/M

View Answer

View Answer

Answer: Option A
28. Air bubble in water shines because of the phenomenon of
A. Dispersion
B. Refraction
C. Diffraction
D. Total internal reflection

View Answer

View Answer

Answer: Option D

29. Sun and the other stars are virtuously huge nuclear explosion chambers producing a large amount of head and light yet, we do not hear any of the explosions because
A. Heat and light are electromagnetic
B. Sound waves get attenuated completely before they reach the earth
C. the process involved in the interior of the sun and the starts relate to atomic and subatomic particles and not molecules and their vibration
D. the outer space is an absolute vacuum

View Answer

View Answer

Answer: Option D

30. The advantage of AC over DC is that
A. it contain more electrical energy
B. it is free from voltage fluctuation
C. its generation coats much less
D. it can be transmitted over long distances with minimum power loss

View Answer

View Answer

Answer: Option D

31. What minimum escape velocity—the speed necessary to counter earth gravity and to break away from earth into outer—space required from a rocket to be lunched into space?
A. 5 km per second
B. 6 km per second
C.11 km per second
D.20 km per second

View Answer

View Answer

Answer: Option C

32. Which of the following device is use to step down the voltage of alternating current?
A. induction cool
B. Transformers
C. Transistor
D. Rectifier

View Answer

View Answer

Answer: Option B

33. The spherical shape of a small drop of a rain is due to
A. Viscosity
B. Surface tension
C. atmospheric pressure
D. gravity

View Answer

View Answer

Answer: Option B

34. The blue color of sky can be attributed to
A. differential scattering of the sunlight by the atmosphere
B. Total internal reflection of the sunlight by the atmosphere
C. Absorption of sunlight
D. Refraction of sunlight by the atmosphere

View Answer

View Answer

Answer: Option A

35. Which one of the following sets of properties are relevant for an electrical fuse wire needed for normal application?
A. Thick wire, high melting point alloy, short length
B. thick wire, low melting point alloy, large length
C. Short length, low melting point alloy, thin wire
D. Large length, low melting point alloy, thin wire

View Answer

View Answer

Answer: Option A

36. Ice floats on water because the density of Ice is less than that of water, Out of the following what part of giant icebergs remains above water?
A. 1/10
B. 1/4
C. 1/2
D. ¾

View Answer

View Answer

Answer: Option B

37. Which one of the following coolers has the longest wavelength?
A. Green
B. Yellow
C. Blue
D. Red

View Answer

View Answer

Answer: Option D

38. Which one of the following can be used to focus sunlight?
A. Plan mirror
B. Concave lens
C. Concave mirror
D. Convex mirror

View Answer

View Answer

Answer: Option C

39. Which one of the following is a good conductor of electricity?
A. PVC
B. Glass
C. Rubber
D. Graphite

View Answer

View Answer

Answer: Option D
40. The tendency of a liquid drop to contract and occupy minimum area is due to
A. Surface tension
B. Viscosity
C. Density
D. Vapour pressure

View Answer

View Answer

Answer: Option A

41. Choke coil is coil of
A. High resistance and high inductance
B. Low resistance and high inductance
C.High resistance and low inductance
D. Low resistance and low inductance

View Answer

View Answer

Answer: Option B

42. Conductors, insolators and semi- conductors differ from each other due to property of
A. ability of the current of carry
B. formation of crystal lattice
C. binding energy of their electrons
D. mutual width of their energy gaps

View Answer

View Answer

Answer: Option D

43. On which principle dose the tape- recorder function?
A. Electromagnetic Induction
B. Electrovalency
C. Gay music’s law of combining volume
D. Boyle’s Law

View Answer

View Answer

Answer: Option A

44. When a constant force is applied to a body it move with uniform
A. Momentum
B. Velocity
C. Speed
D. Acceleration

View Answer

View Answer

Answer: Option B

45. The silvered surface of thermos flask prevents transfer of heat by
A. Conduction
B. Convection
C. Reflection
D. Radiation

View Answer

View Answer

Answer: Option D

46. When wind blows at high velocity roof tops are blown off because pressure
A. Outside is more than inside the roof
B. inside is more than outside the roof
C. Increases due to wind velocity
D. Is exerted by air from outside

View Answer

View Answer

Answer: Option B

47. Tube light works on the principle of
A. Chemical effect of current
B. Heating effect of current
C. Magnetic effect of current
D. Discharge of electricity through gases

View Answer

View Answer

Answer: Option D

48. in a refrigerator, cooling is produced by
A. The Ice is deposits on the freezer
B. The evaporation of a volatile liquid
C. The sudden expansion of a compressed gas
D. Increases stability

View Answer

View Answer

Answer: Option B

49. On earth a removed from an electric bulb to prevent
A. Oxidation of tungsten filament
B. Bursting of bulb
C. Loss of light due to absorption
D.None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option A

50. A person climbing a hill bends forward in order to
A. Avoid slipping
B. Increases speed
C. Reduce fatigue
D. Increases stability

View Answer

View Answer

Answer: Option D

51. On earth a moving body ordinarily comes to rest by it self because of the
A. Law of inertia
B. Forces of friction
C. Conservation of momentum
D. Gravity

View Answer

View Answer

Answer: Option B

52. When the door of an operating refrigerator is opened the temperature of the room will
A. Decreases
B. Remain unchanged
C. Fall down immediately
D. increases

View Answer

View Answer

Answer: Option D

53. An electric motor is used to convert
A. Electrical energy into mechanical energy
B. Mechanical energy into kinetic energy
C. Mechanical energy into electrical energy
D. Higher voltage to lower voltage

View Answer

View Answer

Answer: Option C

54. Two parallel wires carrying currents in the same direction attract each other because official
A. Potential difference between them
B. Mutual inductance between them
C. Electric forces between them
D. Magnetic forces between them

View Answer

View Answer

Answer: Option C

55. Energy of a body due to its motion is called
A. Heat energy
B. Kinetic energy
C. potential energy
D. Light energy

View Answer

View Answer

Answer: Option B

56. A moving ball stops due to action of
A. Nuclear forces
B. frictienal forces
C. Electric forces
D. Magnetic forces

View Answer

View Answer

Answer: Option B

57. The energy stored in a stretched spring is
A. Potential energy
B. kinetic energy
C. heat energy
D. Electrical energy

View Answer

View Answer

Answer: Option D

58. In cells chemical energy is transformed into
A. kinetic energy
B. potential energy
C. heat energy
D. Electrical energy

View Answer

View Answer

Answer: Option D

59. When body is dropped from a certain height, the gravitational potential energy is converted into
A. Elastic potential energy
B. chemical energy
C. kinetic energy
D. Light energy

View Answer

View Answer

Answer: Option C

60. Human body converts chemical potential energy of food into
A. kinetic energy
B. Light energy
C. Nuclear energy
D. heat energy

View Answer

View Answer

Answer: Option D

61. Electrochemical energy is required for the working of
A. Circulatory system
B. Nervous system
C. Excretory system
D. Digestive system

View Answer

View Answer

Answer: Option B

62. When cat laps for its prey them the chemical energy presents in its muscles is converted to
A. potential energy then to light energy
B. potential energy then to kinetic energy
C.Electrical energy then to heat energy
D. Heat energy then to nuclear energy

View Answer

View Answer

Answer: Option B

63. The energy stored in the fossil fuel is
A. chemical energy
B. heat energy
C. Electrical energy
D. Elastic potential energy

View Answer

View Answer

Answer: Option A

64. Semi -conductor is such a substance, whose ability to conduct current lies in between
A. conductors and insulators
B. conductors and superconductors
C. insulators and superconductors
D. Wood and plastic

View Answer

View Answer

Answer: Option A

65. Though the temperature inside lighted electric bulb is around 2700C, the filament dose not burn because:
A. The metal of which it is made is resistant to burning
B. the oxygen necessary for combustion (and bumming) is not available as the bulb is evacuated and filled with pure nitrogen or inert gases
C. it dose not burn in closed systems
D. it is made of non- metallic substance

View Answer

View Answer

Answer: Option B
66. Celsius is the unit of _______.
A. equivalent to centigrade
B. Heat
C. equivalent to kelvin
D. equivalent ot Fahrenheit

View Answer

View Answer

Answer: Option A
67. Absolute Zero may be regarded as the temperature at which _______.
A. Gases become liquid
B. Molecular Motion in gas would cease
C. Both A & B
D. None of the above.

View Answer

View Answer

Answer: Option B
68. The Thermometer used to measure 2000 Degree Centigrade or more is _______.
A. total radiation pyrometer
B. Mercury thermometer
C. Gas thermometer
D. None of the Above.

View Answer

View Answer

Answer: Option A
69. A clinical thermometer is usually shorter than a laboratory thermometer because ________.
A. It is marked in Fahrenheit not in centigrade
B. only a limited range of temperature is required
C. Due to its length it will be difficult to hold in mouth
D. None of the Above.

View Answer

View Answer

Answer: Option B
70. Which one is not correctly matched _____.
A. Humidity-Calorimeter
B. Temperature-Thermometer
C. Milk-Lactometer
D. all of the above.

View Answer

View Answer

Answer: Option A
71. The temperature and pressure at which ice, water and steam coexist ______.
A. null point state
B. triple point
C. Both A & B
D. None of the Above

View Answer

View Answer

Answer: Option B
72. Device which is used to measure the temperature of Sun is _______.
A. Gas Thermometer
B. Pyrometer
C. Platinum Thermometer
D. all of the above.

View Answer

View Answer

Answer: Option B
73. If the temperature of the patient at Fahrenheit scale is 40 Degree Centigrade , what will be his temperature on Fahrenheit Scale _______.
A. 96 Degree Centigrade
B. 98 Degree Centigrade
C. 104 Degree Centigrade
D. 106 Degree Centigrade

View Answer

View Answer

Answer: Option C
74. Two Thermometer one in Fahrenheit scale and other in Centigrade scale are used to measure the temperature of same object , if the reading are Degree Centigrade and Fahrenheit then ____.
A. F = C
B. C > F
C. F> C
D. F < >= C

View Answer

View Answer

Answer: Option D
75. At Absolute Zero all Gases ______.
A. Water Freezes
B. Water Boils
C. Both A & B
D. All gases liquifies.

View Answer

View Answer

Answer: Option D
76. Lorentz force is the sum of:
A. Gravitational and centripetal force
B. Electric and magnetic force
C. Magnetic and nuclear force
D. Electrical and nuclear force

View Answer

View Answer

Answer: Option B
77. The areas under the hysteresis loop is proportional to
A. Magnetic energy density
B. Thermal energy per unit volume
C. Electric energy per unit volume
D. Mechanical energy per unit volume

View Answer

View Answer

Answer: Option C
78. The frequency of A.C is measured using:
A. Multimeter
B. avometer
C. tachometer
D. speedometer

View Answer

View Answer

Answer: Option C
79. Del. E = rho/epsilon not is called
A. gauss’s law
B. faraday’s law
C. ampere’s law
D. biot savart’s law

View Answer

View Answer

Answer: Option A
80. For computation of the rate at which the dipole radiates energy, the interaction of the normal component of __________ is done over sphere of radius R.
A. electric field
B. pointing vector
C. addition vector
D. radiation

View Answer

View Answer

Answer: Option A
81. Semiconductor materials have _____ bonds.
A. Ionic
B. covalent
C. mutual
D. metallic

View Answer

View Answer

Answer: Option B
82. The depletion region of a pn junction is formed:
A. During the manufacturing process
B. When forward bias is applied to it
C. Under reverse bias
D. When its temperature is reduced

View Answer

View Answer

Answer: Option B
83. The current amplification factor DC is given by:
A. Ic/ie
B. Ic/Ib
C. Ib/Ie
D. Ib/Ic

View Answer

View Answer

Answer: Option A
84. In amplitude modulation
A. Carrier frequency is changed
B. Carrier amplitude is changed
C. Three sidebands are produced
D. Fidelity is improved

View Answer

View Answer

Answer: Option B
85. Demodulation
A. Is performed at the transmitting station
B. Removes side bands
C. Rectifies modulation signal
D. Is opposite of modulation

View Answer

View Answer

Answer: Option D
86. Which of the following x-ray lines will have the largest frequency in a given element
A. K alpha
B. K beta
C. L gamma
D. it depends on the element

View Answer

View Answer

Answer: Option B
87. Which of these statements is a consequence of planck’s derivation of a radiation law?
A. Atomic oscillator can emit and absorb energy at discrete values only
B. atomic oscillator can emit and absorb energy at discrete frequencies only
C. Both A & B
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
88. The Zeeman effect without the spin of the electron is called_____ Zeeman effect
A. anomalous
B. normal
C. paschen
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
89. Zero point energy of harmonic oscillator is
A. hw
B. hw/2
C. zero
D. hw2

View Answer

View Answer

Answer: Option B
90. According to pauli exclusion principle for two identical ferminions the total __ is antisymmetric
A. Matrix
B. wave function
C. operator
D. tensor

View Answer

View Answer

Answer: Option B
91. The decay rate of a radioactivity is measured in units of
A. curies
B. roentgens
C. rads
D. rems

View Answer

View Answer

Answer: Option C
92. Why are the fission fragments usually radioactive?
A. They come originally from radioactive U235
B. They have a large neutron excess
C. They have a large binding energy per nucleon
D. They are moving at high speed

View Answer

View Answer

Answer: Option C
93. In a nuclear reactor, the function of the moderator is
A. To absorb neutrons
B. To keep the reactor from going critical
C. To slow down the neutrons
D. To absorb heat from the core

View Answer

View Answer

Answer: Option C
94. What is the main difficulty associated with the fusion process as a source of electrical power
A. The scarcity of fuel
B. The coulomb barrier
C. The radioactivity of the products
D. The danger of an explosion

View Answer

View Answer

Answer: Option B
95. Binding energy of a deuteron is
A. 2.22 Mev
B. 2.8Mev
C. 2.3Mev
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
96. If A= 6i-8j, then 4A has the magnitude:
A. 40
B. 10
C. 20
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
97. Let A= 2i+6j-3k and B= 4i+2j+k then A.B equals:
A. 8i+12j-3k
B. 17
C. 23
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
98. If V is an operator, then V.V means:
A. Gradient of a Scalar field
B. Curl of a vector field
C. Divergence of a Vector field
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D
99. The volume of a parallelepiped bounded by Vectors A,B and C can be obtained from the
expression:
A. ( A x B ).C
B. (A.B) x C
C. ( A x B ) x C
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

100. A force acting on a particle is conservative if:
A. It obeys Newton’s third law
B. It obeys Newton’s second law
C. It works equals the change in Kinetic energy
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D
You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.

Check Other Related Topics

>
error: