Home » MCQs » NTS Islamiat MCQs Online With Answers

NTS Islamiat MCQs Online With Answers

[These Islamiat Mcqs are also beneficial for Preparation of PPSC Test, FPSC Test, SPSC Test,KPPSC Test,BPSC Test,PTS ,OTS,GTS,JTS,CTS Test Online]

NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization which conducts tests for admission, scholarship, internship, recruitment, promotion jobs. these tests are conducted to eliminate eligible candidates for the given post on merit basis.

Candidates who have applied for the NTS test and  jobs or admission need to prepare for  the test. NTS exams include various types of quiz in which Islamis study is also important subject. Candidates who want to prepare for the Islamiat questions answers through online test than they should visit Gotest.com. Where they will get online Islamiat MCQs with answers  and short questions answers. Which help them to clear their examination with high marks.

NTS Islamiat MCQs Online Test: Start Here

NTS Islamiat MCQs With Answers Online Solved

1. The largest Surah of the Quran is:

A. Surah-al-Baqrah
B. Surah Aali Imran
C. Surah Al-Taubah
D. Surah Yunus

View Answer

View Answer

Answer: Option A

2. Fidk Garden was bestowed to the Holy Prophet (SAW) as:
A. Fay
B. Booty
C. Gift
D. Loan

View Answer

View Answer

Answer: Option A

3. Arbeen is the book of Hadith in which there are:
A. 40 Ahadith
B. 50 Ahadith
C. 30 Ahadith
D. 20 Ahadith

View Answer

View Answer

Answer: Option A

4. The heads of Zakat are:
A. Eight
B. Nine
C. Seven
D. Five

View Answer

View Answer

Answer: Option A

5. Mauwazatain mean:
A. A Collection of Ahadith
B. Two specific Surahs of Quran
C. A book of Jaffaria Fiqh
D. A book of Hanafi Fiqh

View Answer

View Answer

Answer: Option B

6. The numbers of famous months are:

A. four
B. Six
C. Seven
D. Two

View Answer

View Answer

Answer: Option A

7. Jabal-e-Noor is situated in::
A. Arafat
B. Ghar-i-Hira
C. Ghar-i-Saur
D. Madina

View Answer

View Answer

Answer: Option A

8. Which country is known as the “Land of Prophet”?
A. Iraq
B. Saudi Arabia
C. Palestine
D. Syria

View Answer

View Answer

Answer: Option C

9. Zou-Shadatain is the title of Hazrat:
A. Khuzaima bin Sabit (R.A.
B. Huzaifa bin Yaman (R.A.
C. Ammar bin Yasir
D. Imam Abu Hnifa

View Answer

View Answer

Answer: Option A

10. Sura Saba is:
A. Makki
B. Madni
C. Iraqi
D. Makki and Madni

View Answer

View Answer

Answer: Option A

11. Which Surah of Quran has Bismillah twice?
A. Al Nahal
B. Al Namal
C. Al Ahzaab
D. Al Noor

View Answer

View Answer

Answer: Option B

12. Imam-e-Darul-Hijra was a title of::
A. Imam Ahmad
B. Imam Malik
C. Imam Sha’afi
D. Imam Muhammad

View Answer

View Answer

Answer: Option B

13. Masjid Qiblatain is situated in:
A. Madina
B. Makkah
C. Taif
D. Jabal-e-Noor

View Answer

View Answer

Answer: Option A

14. Which is a religious book of Hinduism?
A. Injeel
B. Taurat
C. Ramain
D. Bible

View Answer

View Answer

Answer: Option C

15. The first Islamic month is:
A. Muharrum
B. Zool Haja
C. Safar
D. Rajab

View Answer

View Answer

Answer: Option A

16. Which was the total number of Idols were in the Kaaba?
A. 260
B. 360
C. 460
D. 560

View Answer

View Answer

Answer: Option B

17. Batha Velley is situated in:
A. Makkah
B. Madina
C. Iraq
D. Jordon

View Answer

View Answer

Answer: Option A

18. Hazarat Muhammad (SAW) gave the key of Bait Ullah permanently to:
A. Umarah bin Utba
B. Hanzla bin Abil Aamir
C. Usman bin Talha
D. Abdullah bin Aamir

View Answer

View Answer

Answer: Option C

19. AshabusSabt mean:
A. Jews
B. Christians
C. Muslims
D. Sabieen

View Answer

View Answer

Answer: Option A

20. The word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in Qur’an only:
A. Two time
B. Four time
C. Six time
D. Seven time

View Answer

View Answer

Answer: Option B

21. Arabia is a large tract of country in the _________ of Asia.
A. South – East
B. South – West
C. North – East
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

22. _________ is called in Arab tradition ‘Year of the elephant.’
A. 650 A.C.
B. 560 A.C.
C. 570 A.C.
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

23. ANSAR means ________
A. defender
B. Helper
C. ruler
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

24. The ninth year of the Hijra is known in Muslim history as the _________
A. year of elephant
B. year of deputations
C. year of embassies
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

25. In 14 Hijri/635 A.D. _________ laid the foundation of Basrah.
A. Hazrat Umar
B. Khalid bin Waleed
C. Uthban bin Ghazwan
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

26. Hazrat Uthman was assassinated in the month of __________
A. Ramazan
B. Rajab
C. Zulhija
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

27. Hazrat Khalid bin Waleed belonged to the tribe of _________
A. Hashim
B. Umayyah
C. Makhzum
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

28. The city of FUSTAT was founded by __________
A. Amr bin Al-As
B. Hazrat Umar bin Khattab
C. Hazrat Khalid bin Waleed
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

29. KHARAJ is ________
A. Poor – tax
B. Land – tax
C. Poll – tax
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

30. __________ was the first Caliph, who abdicated the Caliphate.
A. Hazrat Ali
B. Hazrat Hassan bin Ali
C. Hazrat Hussain bin Ali
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

31. The tomb of Hazrat Abu Ayub Ansari is situated at __________

A. Ankara
B. Madina
C. Istanbul
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

32. The first capital of Abbasid Caliphate was _________.
A. Al-Hashmiyah
B. Samarrah
C. Baghdad
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

33. Ibne-e-Kahldun was a famous historian of ________ century.
A. 15th
B. 14th
C. 13th
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
34. IDRISI was a famous _________.
A. Musician
B. Poet
C. Geographer
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

35. ‘Siyasat Nama’ was written by _________.
A. Firdausi
B. Masudi
C. Mawardi
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D

36. Tulunid Dynasty was founded by Ahmad ibn Tulun in _________.
A. Khurasan
B. Syrea
C. Iraq
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D

37. The capture of Baghdad by Halaku Khan took place in the year _________
A. 1285
B. 1258
C. 1271
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

38. Constantinople fell into the hands of the Muslims in _________
A. 1453
B. 1543
C. 1354
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

39. With ________ the Othoman empire reached its zenith of glory and prestige.
A. Bayazid
B. Muhammad II
C. Salim I
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

40. When Muslim invaded Spain _________ was the ruler of the country?
A. Vetiza
B. Roderick
C. Theodomir
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

41. _________ was the Gothic capital.
A. Cardova
B. Toledo
C. Granada
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

42. During Muslim rule ________ was the capital of Spain.
A. Cardova
B. Toledo
C. Granada
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

43. _________ was the first Muslim Governor of Spain:
A. Turaif
B. Tariq bin Ziyad
C. Abdul Aziz
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

44. Abdur Rahman AD. dakhil died in 173 A.H. after the reign of _________ year.
A. 40
B. 41
C. 42
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D

45. Hisham bin Abdur Rahman introduced __________ doctrine in Spain.
A. Hanafi
B. Shafi
C. Humbali
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D

46. The beautiful palace of _________ built by An-Nasir.
A. Al-Zuhra
B. Al-Hambra
C. Al-Qurtaba
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

47. __________ al-Mahdi was the first caliph of the Fatimides.

A. Ubaidullah
B. Abdullah
C. Mohammad
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

48. Battle of ZALAQA was fought between Alfanso-VI and ________
A. Hajib Almansur
B. Yousaf bin Tashfeen
C. Tariq bin Ziyad
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

49. “Moors in Spain” was written by_________.
A. J.J. Saunders
B. P.K. Hitti
C. Lane Pole
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
50. Abdur Rehman al nasir assumed the title of Ameer ul Mominin
A. 713 AH
B. 317 AH
C. 300 AH
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
51. The greatest muslim art in which they have achieved incomparable success is
A. Painting
B. Architeture
C. Calligraphy
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
52. Al KAMIL FIT TARIKH was written by
A. Tabri
B. Masudi
C. Ibn ul Athir
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

53. GIBRALTER is named after
A. Musa bin Nusair
B. Al Turaif
C. Uqba bin Nafay
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D
54. Garnada Fell in
A. 1429 AC
B. 1492 AC
C. 1592 AC
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

55. Ibn e Rushd was a distinguished
A. Musician
B. Doctor
C. Philosopher
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

56. R DOZY is the author of
A. Islam in History
B. The spirit of Islam
C. IThe Spanish islam
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

57. MUWALLEDUN were
A. Spanish neo muslim
B. African slave
C. Arab soldier
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

58. Iberian Peninsula is a part of
A. Africa
B. Asia
C. Europe
B. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

59. THE PREACHING OF ISLAM is written by
A. Ameer Ali
B. Arberry A.J
C. Arnold T.W
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

60. The Holy Quran was first compiled during the caliphate of Hazrat—
A.Muhammad (PBUH)
B. Abu Bakar Siddique(R.A.
C. Uthman (R.A.
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

61. Hazrat Umer was Caliph for—————:
A. 2 years
B. 4 years
C. 10 years
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

62. The orthodox caliphate lasted for———- :
a) 26 years
B. 29 years
C. 32 years
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

63. Hazrat Ali was martyred in the year———:
A. 650 AD
B. 656 AD
C. 661 AD
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

64. The Umayyad Dynasty was put to an end in the year———-:
A.660 AD
B. 750 AD
C. 770 AD
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

65. The Abbasid Dynasty ruled for just over———:
A. five centuries
B. two centuries
C. three centuries
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

66. The Islamic calendar(hijrA. started in the year———–:
A. 622 AD
B. 620 AD
C. 621 AD
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

67. The famous Al-Muwatta was written by:
A. Imam Malik
B. Imam Abu Hanifa
C. Imam Muslim
D. Imam Hanbal

View Answer

View Answer

Answer: Option A

68. The Holy Prophet (P.B.U.H) migrated to Madina in————-:
a) 615 AD
B. 622 AD
C. 625 AD
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

69. The last Umayyad ruler at Damascus was——–:
A. Marwan II
B. Abdul Aziz
C. Abdul Rahman
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

70. The founder of Umayyad Dynasty was———:
A. Yazid
B. Abd al Malik
C. Muawiyah I
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

71. Baybars, the Mamluke Sultan of Egypt, took———-to install him as Abbasid caliph in Cairo on the year 1261 AD:
A. Al-Mustansir
B. Al-Hakim
C. Al-Mustakfi-I
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

72. The founder of Umayyad Dynasty in Spain was——-:
A. Khalid bin Walid
B. Moosa bin Nysair
C. Abdur Rahman I
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

73. The Ottoman Sultan Salim took——from cairo to Istanbul to install him as Caliph:

A. Al-Mutawakkil III
B. Al-Qa’im
C. Al-Mustamsik
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D

74. Under which Caliph, Sindh was invaded by Muhammad bin Qasim in 711 AD?
A. Muawiyah
B. Al-Walid I
C. Abdul Malik
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

75. When did the Ottomans cross into Europe:

A. 1357 AD
B. 1520 AD
C. 1550 AD
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

76. When was Hungary brought under Ottoman rule?

A. 1521 AD
B. 1526 AD
C. 1530 AD
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

77. Kamal Attaturk ended the Ottoman Caliphate and deposed Abdul Majid II in—–
A. 1920
B. 1922
C. 1924
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
78. Which Ottoman Ruler took the Abbasid Caliphate to Istanbul?
A.Sulaiman I
B. Salim I
C. Al-Mustansar
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

79. The Ottoman Empire lasted for over———-
A.Five Centuries
B. Six Centuries
C. Seven Centuries
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

80. Spain was invaded in 711 AD by ———:
A.Tariq bin Ziyad
B. Abd al Rahman I
C. Khalid bin Walid
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

81. The al-Qairawan in North Africa was founded in 670 AD by—————:
A. Musa bin Nusayr
B. Suleman I
C. Uqbah
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

82. The conquests of Hujjaj in the East matched the Western conquests by ———- :
A. Musa bin Nusayr
B. Tariq bin Ziyad
C. al-Mutawakkil
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

83. Abdul Aziz married Egilona, the widow of king Roderick, and named her ———:
A.Umm-Asim
B. Umm-Kulsum
C. Umm-Hani
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

84. The Umayyad Dynasty was put to an end in the year———-:
A. 661 AD
B. 750 AD
C. 770 AD
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

85. The Abbasid Dynasty ruled for just over———:
A.two centuries
B. three centuries
C. five centuries
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

86. Baghdad was put on fire in 1258 AD by ———–
A.The Umayyads
B. The Mongols
C. The Ottomans
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

87. Musa bin Nusayr was the Governor of———
A.Egypt
B. Spain
C. North Africa
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

88. The fugitive Umayyad prince reached Spain in the year ————-:
A. 755 AD
B. 750 AD
C. 760 AD
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

89. The last Umayyad ruler in 750 AD was——–:
A.Hisham
B. Marwan II
C. Yazid III
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

90. The name of the French King who attacked Spain in 777 AD was ———:
A.Roderick
B. Charlemagne
C. Alfonso
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

91. Ibn Khuldun is generally known as a——-
A.Mathematician
B. Astronomer
C. Historian
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

92. The real founder of Umayyad Dynasty in Spain was——-:
A.Tariq bin Ziyad
B. Moosa bin Nysair
C. Abdur Rahman I
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

93. The Arabs invaded Spain in the year——-
A.711 AD
B. 750 AD
C. 756 AD
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

94. Which Caliph recalled Musa bin Nusayr to Damascus——-?
A.al WaliD. I
B. Abdul Aziz
C. Abdul Malik
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

95. Who punished Musa bin Nusayr for invading Spain———?
A.Sulaiman
B. Abdul Aziz
C. Amr Thaqafi
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

96. After ruling over Spain for one year who refused to give turn to the Yamanites?
A.Abdur Rahman-II
B. al-Hakam
C. Abdur Rahman al-Fehri
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

97. The new capital established by Abbasid in 835 AD is called —–
A.al-Mansurah
B. Samarra
C. Kufa/Basra
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

98. Abdur Rahman-II of Spain went out to receive a minstrel called——–
A.Khalid
B. Ziryab not sure
C. Walid
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

99. Cordova and Baghdad served to the West as main centres for————
A. Rivalry
B. Treasures
C. Learning
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
100. The original name of Imam Bukhari is:

A.Saeed bin Hatem
B. Ali
B. Zaid
C. Ismail
D. Muhammad bin Ismail

View Answer

View Answer

Answer: Option D

1. On Judgement Day, what will be asked first?

View Answer

View Answer

Answer: Namaz

2. How many times word Zakat is used in Makki Surahs?

View Answer

View Answer

Answer: 22 times

3. What is the rate of usher for canal irrigated Zameen?

View Answer

View Answer

Answer: 5 per cent or 1/5

4. Who are not entitled to get Zakat?

View Answer

View Answer

Answer: Parents, Husband, wife and children

5. What is the 4th Rukn (pillar) of Islam?

View Answer

View Answer

Answer: Roza (fasting)

6. How many Arkan Roza has?

View Answer

View Answer

Answer: Three, to restrict eating, drinking and sexual intercourse

7. What are the objectives of Roza?

View Answer

View Answer

Answer: Taqwa, Zabti-Nafas, Shukar

8. What we say to 1st Ashra of Ramzan?

View Answer

View Answer

Answer: Rehamt-ka-Ashrah

9. What we say to 2nd Ashrah of Ramzan?

View Answer

View Answer

Answer: Maghfrat-ka-Ashrah

10. What we say to 3rd Ashrah of Ramzan?

View Answer

View Answer

Answer: To get rid of Hell’s fire

11. From which Prophet’s age Hajj was started?

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Ibrahim

12. Describe the Arkans of Hajj

View Answer

View Answer

Answer: There are two Rukns, Stay at Arafat and Tawaf-e-Kabba

13. What is meant by Tawaf?.

View Answer

View Answer

Answer: To take seven rounds around Khana Kabba

14. What to read while entering Haram Sharif during Hajj in Ahram?

View Answer

View Answer

Answer: Talbia (Talibiyah)

15. Which stone of Kabba wall is kissed?

View Answer

View Answer

Answer: Hajjar-e-Aswad

16. What is named to run between Safa and Marwa?

View Answer

View Answer

Answer: Sayee

17. What is said to throw stones at three spots?

View Answer

View Answer

Answer: Rami

18. What is Yum-ul-Tarvia and what is done on that day?

View Answer

View Answer

Answer: 8 Zil-Hajj, Stay at Mina

19. What is meant by Yaum-e-Arafat and what is done on that day?

View Answer

View Answer

Answer: 9 Zil Hajj, Stay at Arafat before Maghrib

20. What is meant by Tawaf-e-Qadoom?

View Answer

View Answer

Answer:First Tawaf on presence at Kabba

21. What is Tawaf-e-Zayarat?

View Answer

View Answer

Answer: To offer Tawaf between 10 to 12 Zil-Hajj

22. What is meant by Tawaf-e-Wadah?

View Answer

View Answer

Answer: Last Tawaf before leaving home

23. What is meant by Yum-ul-Nehr?

View Answer

View Answer

Answer: To offer sacrifice of goats on 10 Zil-Hajj after throwing stones at Mina.

24. How many rounds are paid between Safa and Marwa?

View Answer

View Answer

Answer: Seven

25. In which dress Hajj is offered?

View Answer

View Answer

Answer: Ahram

26. What is Miqat?

View Answer

View Answer

Answer: Where Ahram has to put on. (A pilgrim must put Ahram before reaching a point called Miqat)

27. What is meant by Shoot?

View Answer

View Answer

Answer: One round around Khana Kabba.

28. Who was the Ameer-ul-Hujaj on 9th Hijri?

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Abu Baker Siddique

29. How many Sahaba were along with Muhammad (PBUH) during Hajj?

View Answer

View Answer

Answer: More than one Lac or (1, 24,000)

30. How many camels were scarified by Muhammad (PBUH) on that Hajj?

View Answer

View Answer

Answer: 100 camels

31. How many camels were sacrificed by Muhammad (PBUH) with his own hands?

View Answer

View Answer

Answer: 63 camels and the remainder by Hazrat Ali (R.A)

32. What is the difference between Haj and Umra?

View Answer

View Answer

Answer: Hajj is offered between 7 to 13 Zil-Haj whereas Umra can be performed any time.

33. What is meant by Mabrood?

View Answer

View Answer

Answer: That Hajj which is performed to obtain the goodwill of Allah

34. What is the distinctive mark of a Muslim colony?

View Answer

View Answer

Answer: Mosque

35. Which is the oldest mosque on the Earth?

View Answer

View Answer

Answer: Kabba

36. Who is the oldest mosque builder?

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Adam (A.S)

37. Which mosque was built first of all in Islam?

View Answer

View Answer

Answer: Quba.

38. Who laid the foundations of Quba?

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Muhammad (PBUH)

39. Where Prophet (PBUH) did hold his court?

View Answer

View Answer

Answer: Masjid-e-Nabvi

40. Where was established the first Muslim University?

View Answer

View Answer

Answer: Masjid-e-Nabvi

41. The Prophet (PBUH) himself laboured for a mosque. what’s its name?

View Answer

View Answer

Answer: Quba

42. How many mosques are discussed in the holy Quran?

View Answer

View Answer

Answer: 4

43. The Prophet (PBUH) used to go to a particular mosque on every 17th of Ramzan. What’s the name of that mosque?

View Answer

View Answer

Answer: Quba

44. When was the construction of Masjid-e-Nabvi started?

View Answer

View Answer

Answer: 1 A.H

45. How many doors are of Masjid-e-Haram?

View Answer

View Answer

Answer: 25

46. The Prophet (PBUH) prayed several times for victory in the war of ditch. Name the Mosque?

View Answer

View Answer

Answer: Masjid Fatah

47. Literally the word “Islam” means

View Answer

View Answer

Answer: Submission to Allah

48. Which religion is the favourite of Allah according to the Holy Quran?

View Answer

View Answer

Answer: Islam

49. Which two Prophets prayed to Allah to become the “Ummati” of the last Prophet (PBUH) and whose prayer was granted?

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Isa (A.S) and Hazrat Musa (A.S)….Hazrat Isa (A.S)’s Prayer was granted

50. Religion of Hazrat Adam (A.S) was

View Answer

View Answer

Answer: Islam

51. Fundamentals of Islam are

View Answer

View Answer

Answer: Five

52. What is the name of 1st Kalima?

View Answer

View Answer

Answer: Kalima Tayyaba

53. Kalima Shahadat is the Kalima number

View Answer

View Answer

Answer: 2nd
54. Kalima Tamjeed id the Kalima number

View Answer

View Answer

Answer: 3rd

55. Kalima Tauheed is the Kalima number

View Answer

View Answer

Answer: 4th

56. Kalima-e-Astaghfaar is the Kalima number

View Answer

View Answer

Answer: 5th
57. Kalima Rad-e-Kufr is the Kalima number

View Answer

View Answer

Answer: 6th

58. Number of types of faith is…….

View Answer

View Answer

Answer: Two (2)
59. What is the meaning of the word Allah?

View Answer

View Answer

Answer: Only being worth worship

60. Who is above any sort of limitations?

View Answer

View Answer

Answer: Allah

61. The word Tauheed stands for……..

View Answer

View Answer

Answer: Ahad, Wahid, Wahadaniat

62. The concept of Tauheed has been given by………

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Jibrael (A.S)

63. What is Tauheed?

View Answer

View Answer

Answer: Oneness of Allah

64. Which word is opposite to Tauheed?

View Answer

View Answer

Answer: Shirk

65. The Holy Quran considers…………..as an unpardonable sin.

View Answer

View Answer

Answer: Shirk

66. The Zoroastrians believe in……………….of God.

View Answer

View Answer

Answer: Duality

67. All h Prophets emphasized on……..

View Answer

View Answer

Answer: Tauheed

68. Christians believe in……………of God.

View Answer

View Answer

Answer: Trinity

69. Name the types of Tauheed.

View Answer

View Answer

Answer: Tauheed-fi-Zat, Tauheed-fi-Saffat, Tauheed-fi-Afal

70. Name the religion which denies Allah as an unknowable entity?

View Answer

View Answer

Answer: Buddhism

71. Which is the first belief of Islam?

View Answer

View Answer

Answer: The unity of Allah

72. Which is the second belief of Islam?

View Answer

View Answer

Answer: Prophethood

73. The Prophethood is belief in………….the Prophets of Allah.

View Answer

View Answer

Answer: All

74. Prophethood has been finished on the Prophet……….

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Muhammad (PBUH)

75. What is the meaning of Risalat?

View Answer

View Answer

Answer: To send message

76. How Prophethood is attained?

View Answer

View Answer

Answer: Bestowed by Allah

77. What is the meaning of Rasool?

View Answer

View Answer

Answer: Messenger

78. In which Surah of the Holy Quran the word “Khatimum-Nabiyyeen” is mentioned?

View Answer

View Answer

Answer: Al-Ahzab
79. Who is known as Rehmat-ul-Aalameen?

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Muhammad (PBUH)

80. What is the meaning of Rehmat-ul-Lil-Aalameen?

View Answer

View Answer

Answer: Mercy for all worlds

81. Which is the third belief of Islam?

View Answer

View Answer

Answer: Belief in the Angels

82. What is the meaning of Malaika?

View Answer

View Answer

Answer: Angels

83. How many the most exalted angels are there?

View Answer

View Answer

Answer: Four

84. Who is the greatest angel according to the teachings of Islam?

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Jibrael (A.S)

85. The angel is created out of?

View Answer

View Answer

Answer: Noor

86. What is the meaning of Noor?

View Answer

View Answer

Answer: Divine light

87. Who acts as Allah’s agent?

View Answer

View Answer

Answer: Angels

88. By how many angels each human individual is attended permanently?

View Answer

View Answer

Answer: Two

89. In which category Iblees lies?

View Answer

View Answer

Answer: Jinn

90. Who is referred in the Quran as Rooh-ul-Ameen/Ar-Rooh/Rooh-al-Qudus?

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Jibrael (A.S)

91. Who is the in charge of rain?

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Mekael (A.S)

92. Who is the in charge of provisions?

View Answer

View Answer

Answer: Hazrat Mekael (A.S)
4.3/5 (8 Reviews)
You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.

Check Other Related Topics

>
error: