Home » MCQs » NTS General Knowledge MCQs With Answers

NTS General Knowledge MCQs With Answers

[These General Knowledge Mcqs are also beneficial for Preparation of PPSC Test, FPSC Test, SPSC Test,KPPSC Test,BPSC Test,PTS ,OTS,GTS,JTS,CTS Test Online]

General knowledge is an important component of crystallized intelligence and is strongly associated with general intelligence, and with openness to experience. Studies have found that people who are highly knowledgeable in a particular domain tend to be knowledgeable in many.NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization which conducts tests to assess candidates who are eligible for the given post. It has several services which takes test for scholarship, internship, admission, recruitment, promotion and jobs.

General Knowledge Mcqs

General knowledge is almost present in any type of the entry test or job as well.Candidates who has applied for the NTS test job or for admission need to qualify their exam. We are going to provide you online NTS general knowledge MCQs test and its answers to prepare for the quiz. Here you will get all sorts of G.K MCQs to prepare yourself for any written exam test as well. Specific time will be provided to attempt the given questioning. This examination has necessary parts of each NTS tests taken for the candidates. It consists of Science & Literature, Everyday Science, World Geography, Pakistan Affairs Mcqs, Atmosphere, events Mcqs, Current Affairs Mcqs, and International Organizations. We should cover all areas of assessments. In order to score good marks visit over here too take this test.

NTS General Knowledge MCQs Online Test : Start Here

NTS General Knowledge MCQs With Answers Online Solved

 

1. Pakistan is not member of?
A. SAARC
B. ECO
C. UN
D. ASEAN

View Answer

View Answer

Answer: D

2. ‘BIN’ is the intelligence agency of which country?
A. Britain
B. Germany
C. Russia
D. Indonesia

View Answer

View Answer

Answer: D

3. ‘Tenge’ is the currency of
A. New Zealand
B. Kazakhstan
C. Finland
D. Malaysia

View Answer

View Answer

Answer: B

4. Pakistan largest district by area is?
A. Chagi
B. Karachi
C. Lahore
D. Islamabad

View Answer

View Answer

Answer: A

5. Which is the oldest search engine of the internet?
A. Archie
B. Ask
C. Yahoo
D. Google

View Answer

View Answer

Answer: C

6. What is meant by ‘Hung Parliament’?
A. When parliament passes a no trust motion against the prime minister but he refuses to step down
B. When the president dissolves the parliament
C. When there is no single political party has an outright majority
D. When the opposition party boycotts the sessions

View Answer

View Answer

Answer: C

7. Which UN Organization has won twice Nobel Prize for peace?
A. IFAD
B. ILO
C. UNHCR
D. All of the above

View Answer

View Answer

Answer: C

8. Through which strait 40 percent world oil is transported?
A. Bengal
B. Bosporus
C. Gibraltar
D. Hormuz

View Answer

View Answer

Answer: D

9. Total number of countries in Islamic Military Alliance are?
A. 39
B. 29
C. 34
D. 42

View Answer

View Answer

Answer: A

10. Which country is the largest trading partner of Pakistan?
A. UK
B. USA
C. Canada
D. UAE

View Answer

View Answer

Answer: B

11. What is ‘Khmer Rouge’?
A. Tamil resistance in Sri Lanka
B. A communist movement in Cambodia
C. An American scientist who invented dirty bomb
D. Chief of NATO forces in Afghanistan

View Answer

View Answer

Answer: B

12. Where is the headquarters of IMF?
A. Washington D.C
B. New York
C. Oslo
D. Hague

View Answer

View Answer

Answer: B

13. Pakistan largest river is?
A. Ravi
B. Hub
C. Indus
D. Jhelum

View Answer

View Answer

Answer: C

14. Deficiency of vitamin C causes
A. Meningitis
B. Scurvy
C. Cataract
D. Glaucoma

View Answer

View Answer

Answer: B

15. CPU is the abbreviation of ——
A. Central Programming Unit
B. Central Processing Unit
C. Central Power Unit
D.Central Procession Unit

View Answer

View Answer

Answer: B

16. Headquarters of Shanghai Cooperation Organization is in?
A. Russia
B. China
C. Inida
D. Brussels

View Answer

View Answer

Answer: B

17. Largest continent by area is?
A. Asia
B. Africa
C. North America
D. Antarctica

View Answer

View Answer

Answer: A

18. ‘Nippon’ is the stock exchange of
A. Japan
B. France
C. Russia
D. UK

View Answer

View Answer

Answer: A

19. Who is called the father of computer?
A. Merry John
B. Charles Babbage
C. Konrad Ruse
D. Newton

View Answer

View Answer

Answer: B

20. Who is youngest nobel laureate?
A. Lawrence Bragg
B. Werner Heisenberg
C. Malala Yousafzai
D. Tsung-Dao Lee

View Answer

View Answer

Answer: C

21. Hamas was founded by
A. Yasser Arafat
B. Sheikh Ahmad Yasin
C. Khalid Mashaal
D. Ismail 1-laniyah

View Answer

View Answer

Answer: B

22. Which country has world’s oldest anthem?
A. Japan
B. Netherlands
C. USA
D. Russia

View Answer

View Answer

Answer: B

23. ‘Silicon Valley’ of California is called thus because of —
A. Government Offices
B. Film Industry
C. Stock Exchange
D. Computer Industry

View Answer

View Answer

Answer: D

24. Largest Ocean is?
A. Atlantic
B. Pacific
C. Indian
D. Arctic

View Answer

View Answer

Answer: B

25. Which of the following organizations is the oldest?
A. D-8
B. SAARC
C. OIC
D. ECO

View Answer

View Answer

Answer: C

26. Three Gorges Dam Project is in the country of
A. Finland
B. Belgium
C. China
D. Russia

View Answer

View Answer

Answer: C

27. Capital of Canada?
A. Washington D.C
B. Hague
C. Oslo
D. Ottawa

View Answer

View Answer

Answer: D

28. What is ‘Brain Drain’?
A. Emigration of non skilled workers to other countries
B. Emigration of intellectuals and highly skilled personnels to other countries
C. Emigration of a lot of people to other countries
D. Lack of unity among the nation

View Answer

View Answer

Answer: B

29. “Asiana Airlines” is the airline of which country?
A. Japan
B. South Korea
C. North Korea
D. Malaysia

View Answer

View Answer

Answer: B

30. ‘Blue House’ is the official residence of
A. Prime Minister of Britain
B. Chancellor of Germany
C. Vatican Pope
D. President of Korea

View Answer

View Answer

Answer: D

31. Headquarters of OPEC is in?
A. Austria
B. Iran
C. USA
D. Saudi Arabia

View Answer

View Answer

Answer: A

32. ‘Aramco’ is the oil company of which country?
A. Iraq
B. Saudi Arabia
C. Kuwait
D. Qatar

View Answer

View Answer

Answer: B

33. The study of birds is called
A. Ethnology
B. Astrology
C. Ornithology
D. Anthropology

View Answer

View Answer

Answer: C

34. Largest country by area is?
A. Canada
B. China
C. Australia
D. Russia

View Answer

View Answer

Answer: D

35. The Nobel Peace Prize 2008 has been given to Marthi Ahtisaari. He is the former president of
A. Iceland
B. Poland
C. Finland
D. North Korea

View Answer

View Answer

Answer: C

36. Lukand and Kadima are the famous political parties of which country
A. Egypt
B. Lebanon
C. Israel
D. Syria

View Answer

View Answer

Answer: C

37. Who is the current Prime Minister of Australia?
A. Malcolm Turnbull
B. Gordon Brown
C. Kevin Rudd
D. Nicolas Sarkozy

View Answer

View Answer

Answer: A

38. Who is the special envoy of President Barack Obama to Middle East?
A. Richard Holbrooke
B. Robert Gates
C. George Mitchell
D. Hillary Clinton

View Answer

View Answer

Answer: C

39. 3 May is celebrated as the international day of
A. Environment
B. Press Freedom
C. Population
D. White Cane

View Answer

View Answer

Answer: B

40. Pakistan is not member of
A. SAARC
B. UN
C. ECO
D. BRICS

View Answer

View Answer

Answer: D

41. Under ‘Enhanced Partnership with Pakistan Act of 2009’ USA Will provide Pakistan?
A. F — 16
B. $5 billion annually
C. $1.5 billion annually
D. Economic help for generation of electricity

View Answer

View Answer

Answer: C

42. ‘Seattle’ is the seaport of
A. Iceland
B. France
C. Russia
D. USA

View Answer

View Answer

Answer: D

43. Where are the headquarters of Human Rights Watch?
A. Paris
B. New York
C. Hague
D. Rome

View Answer

View Answer

Answer: B

44. Which country assisted Pakistan in building Karachi Nuclear Power Plant?
A. USA
B. France
C. China
D. Canada

View Answer

View Answer

Answer: C

45. Which country among P-5 has used veto power most of the time?
A. Britain
B. Russia
C. USA
D. France

View Answer

View Answer

Answer: C

46. Chennai is the new name of which Indian state?
A. Haryana
B. Chandigarh
C. Calcutta
D. Madras

View Answer

View Answer

Answer: D

47. Who is ‘Hemant Kurkure’?
A. US naval chief of staff
B. Indian secret agency chief killed in Mumbai attacks in November 2008.
C. NATO commander of forces in Afghanistan
D. Winner of Nobel Prize for Literature

View Answer

View Answer

Answer: B

48. Schwab Klaus was the founder of
A. Red Cross
B. Amnesty International
C. World Economic Forum
D.  Human Rights Watch

View Answer

View Answer

Answer: C

49. ASEM (Asia Europe Meeting) was initiated by Mr. Goh Chok Tong, Prime Minister of
A. Singapore
B. North Korea
C. Japan
D. China

View Answer

View Answer

Answer: A

50. Chronometer is used for measuring
A. Temperature
B. Current
C. Velocity
D. Longitude

View Answer

View Answer

Answer: D

51. UNO spends $8 billion annually on which activity?
A. Peace Keeping
B. Refugees
C. Science
D. Children

View Answer

View Answer

Answer: A

52. Who is the current Managing Director of IMF?
A. Alistiar Darting
B. Guy Quaden
C. Christine Lagarde
D. Dominique Strauss-Kahn

View Answer

View Answer

Answer: C

53. Which of the following categories of Nobel Prizes was not created by Swedish Scientist Alfred Nobel?
A. Peace
B. Literature
C. Economics
D. Medicine

View Answer

View Answer

Answer: C

54. Russia supply natural gas to European countries which transit through the state of:
A. Latvia
B. Ukraine
C. Estonia
D. Lithuania

View Answer

View Answer

Answer: B

55. Itar-Tass is the news agency of:
A. Iran
B. Italy
C. France
D. Russia

View Answer

View Answer

Answer: D

56. The world’s largest subway system is in:
A. Tokyo
B. Moscow
C. Mexico City
D. New York

View Answer

View Answer

Answer: D

57. Under the Status of Forces Agreement with the Iraqi government. US intend to remove all troops from Iraq by the end of:
A. 2011
B. 2012
C. 2013
D. 2014

View Answer

View Answer

Answer: A

58. ‘Philately’ is a
A. Science of drugs
B. Stamp collection
C. The study of written record.
D. The study of animal behaviour

View Answer

View Answer

Answer: B

59. The world’s largest number of newspapers are published from.
A. America
B. China
C. Russia
D. Japan

View Answer

View Answer

Answer: B

60. The most famous book of 2008 “The Way of the World—A story of truth and hope age of extremism” is written by:
A. Ron Suskind
B. H.V. Hudson
C. William Congreve
D. Ayesha Jalal

View Answer

View Answer

Answer: A

61. ‘Paracel islands’ in the South China Sea are disputed between China and:
A. Philippines
B. Japan
C. Vietnam
D. South Korea

View Answer

View Answer

Answer: A

62. National Income is essentially composed of
A. All wealth of a nation.
B. Annual income of the central government.
C. All income of the people in a year.
D. Income derived from taxes by the central government.

View Answer

View Answer

Answer: C

63. ‘Fleet Street’ London is famous for
A. Banking and financial offices.
B. Offices of the cargo companies.
C. Offices of the newspapers and press agencies.
D. Offices of the Royal Navy establishment.

View Answer

View Answer

Answer: C

64. ‘Petra’ an archaeological site is among the new Seven Wonders of the World located in
A. Mexico
B. Italy
C. Spain
D. Jordan

View Answer

View Answer

Answer: D

65. ‘Marco Polo’ was a famous:
A. Writer
B. Scientist
C. Traveller
D. Sports man

View Answer

View Answer

Answer: C

66. The only vitamin which can not be stored in human body:?
A. Vitamin C
B. Vitamin D
C. Vitamin K
D. None of these.

View Answer

View Answer

Answer: A

67. Swat Valley is situated in the mountain range of:
A. Hindukush
B. Karakorum
C. Himalayas
D. None of these.

View Answer

View Answer

Answer: A

68. 1 metric ton is equal to:
A. 100 Kilogram
B. 500 Kilogram
C. 1000 Kilogram
D. 10,000 Kilogram

View Answer

View Answer

Answer: C

69. In which of the following countries, 240 years old monarchy was abolished in 2008?
A. Sweden
B. Brunei
C. Bhutan
D. Nepal

View Answer

View Answer

Answer: D

70. Which of the following countries first introduced paper currency in the world?
A. USA
B. Greece
C. China
D. France

View Answer

View Answer

Answer: C

71. ‘Anemometer’ is an instrument used for measuring:
A. Wind speed
B. Electric current
C. Temperature
D. Air pressure

View Answer

View Answer

Answer: A
72. Green vegetables are good source of:
A. Starch
B. Fats and Oil
C. Protein
D. Minerals and Vitamins

View Answer

View Answer

Answer: D
73. British East India Company was established during the reign of Mughal Emperor:
A. Akbar
B. Jahangir
C. Shahjahan
D. Aurangzeb

View Answer

View Answer

Answer: B

74. The International Criminal Court of Justice has recently issued arrest warrant of one of the following sitting President of a country on committing War Crimes, he is:

A. President of Sudan Omar al Bashir
B. President of Somalia Sharif Ahmad
C. President of Serbia Boris Tadic
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: A

75. Pakistan and Afghanistan have ‘Transit Trade Agreement’ signed in:
A. 1955
B. 1959
C. 1962
D. 1965

View Answer

View Answer

Answer: D

76. What do you understand by the disease “Insomnia”?
A. Inability to sleep
B. Colour blindness
C. Depression
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: A

77. The World’s famous Madame Tussaud’s museum is situated in:
A. Paris
B. London
C. Rome
D. New York

View Answer

View Answer

Answer: B

78. The World’s oldest parliament, founded in the year 930 AD is:
A. British Parliament
B. Diet of Japan
C. Althing of Iceland
D. Cortes of Spain

View Answer

View Answer

Answer: C

79. The last King of Afghanistan was:
A. Habib ullah Khan
B. Muhammad Zahir Shah
C. Sardar Daud Khan
D. Aman ullah Khan

View Answer

View Answer

Answer: B

80. “Ornithology” is the study of:
A. Birds
B. Insects
C. Sea Animals
D. Sea Plants

View Answer

View Answer

Answer: A

81. ‘Order of Cloud and Banner’ is the most prestigious military award of:
A. Japan
B. China
C. India
D. South Korea

View Answer

View Answer

Answer: B

82. ‘Naxalite movement’ is a pro communism movement started in:
A. India
B. Nepal
C. Bhutan
D. Sri Lanka

View Answer

View Answer

Answer: A

83. What is meant by “Petticoat Government?”
A. A government in exile
B. A government run by a woman
C. A government without actual power
D. A government run by some feudal lord

View Answer

View Answer

Answer: B

84. Which of the following South Asian leaders has recently given a proposal to form ‘South Asian task force to combat terrorism’ in the region?
A. President Asif Zardari of Pakistan
B. Prime Minister Sheikh Hasina of Bangladesh
C. Prime Minister Manmohan Singh of India
D. Prime Minister Ratnasiri Wickremanayake of Sri Lanka

View Answer

View Answer

Answer: B

85. World Cup football tournament 2010 was held in:
A. England
B. Spain
C. Italy
D. South Africa

View Answer

View Answer

Answer: D

86. The largest opium producer province of Afghanistan is:
A. Nangarhar
B. Helmand
C. Paktia
D. Herat

View Answer

View Answer

Answer: B

87. Light travels from Sun to Earth in:
A. 499.0 seconds
B. 599.0 seconds
C. 399.0 seconds
D. 6990 seconds

View Answer

View Answer

Answer: A

88. What do understand by the term ‘Intifada’?
A. Reconciliation
B. Uprising
C. Offence
D. Negotiation

View Answer

View Answer

Answer: B

89. Which of the following rivers run through Paris?
A. The Seine
B. The Thames
C. The Rhine
D. The Danube

View Answer

View Answer

Answer: A

90. ‘Pearl Harbour’ is located in American state:
A. Alaska
B. Hawaii
C. Virginia
D. New York

View Answer

View Answer

Answer: B

91. Deficiency of vitamin ‘C’ in human body leads to.
A. Eye disease
B. Nerve disease
C. Teeth disease
D. Skin disease

View Answer

View Answer

Answer: C

92. The largest section of the Kurd population is living in:
A. Iraq
B. Iran
C. Turkey
D. Syria

View Answer

View Answer

Answer: C

93. The correct sequence of planets in the descending order of their equatorial diameter is:
A. Mars, Pluto, Uranus, Earth
B. Earth, Mars, Pluto, Uranus
C. Pluto, Uranus, Mars, Earth
D. Uranus, Earth, Mars, Pluto

View Answer

View Answer

Answer: D

94. The exact time taken by the earth for single rotation on its own axis is:
A. 24 hrs
B. 24 hrs 35 sec
C. 23 hrs 50 minutes 7.2 sec
D. 23 hrs 56 minutes 4.09 sec

View Answer

View Answer

Answer: D

95. Which of the following regions are regarded as areas of high density of population?
A. East Asia, Central and Southern Europe, Tropical Deserts
B. Amazon and Congo Basins, South East Asia, European Russia
C. Congo Basin and Indonesia, Central and Southern Europe, European Russia
D. East Asia, Southern Asia, North Western Europe

View Answer

View Answer

Answer: D
96. Name the capital of Iceland
A. Loma
B. Port Vila
C. Reykjavik
D. Free Town

View Answer

View Answer

Answer: C
97. Which country were involved in 100 year war?
A. Turkey and Austria
B. England and France
C. Palestine and Israel
D. Germany and Russia

View Answer

View Answer

Answer: B

98. World’s longest ruling head of government is from:
A. Switzerland
B. Cuba
C. Zimbabwe
D. New Zealand

View Answer

View Answer

Answer: B

99. Maximum spoken language in the world is:
A. Arabic
B. English
C. Mandarin
D. Spanish

View Answer

View Answer

Answer: C

100. The largest automobile manufacturing centre in the world is located at:
A. Detroit
B. Tokyo
C. Birmingham
D. Berlin

View Answer

View Answer

Answer: A
4.4/5 (52 Reviews)
You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.
GoTest
To Get Online Free Preparations For All Jobs Written Test, Interviews and Exams
Subscribe Here

>