Home » MCQs » NTS Current Affairs and Pak Affairs MCQs Online With Answers

NTS Current Affairs and Pak Affairs MCQs Online With Answers

[These Current Affairs and Pak Affairs Mcqs are also beneficial for Preparation of PPSC Test, FPSC Test, SPSC Test,KPPSC Test,BPSC Test,PTS ,OTS,GTS,JTS,CTS Test Online]

NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization which conducts tests for admission, scholarship, internship, recruitment, promotion jobs. these test are conducted to select eligible candidate for the given post on merit basis.

NTS is conducting tests about all sorts of international national current affairs and Pakistan affairs quiz. Candidates who need to prepare for the NTS MCQs of current affairs and Pak affairs then you should visit gotest.com. Because here you will get various exams about national current issues, geography, international organizations, events, Pakistan current government and important issues. By these questioning answering you will able to get high marks in your exam.

NTS Current Affairs and Pak Affairs MCQs With Answers Online Solved

1. The Ex-Prime Minister Nawaz Sharif was disqualified on July 28, 2017 for
(A) disclosing his London flats
(B) not disclosing his London flats
(C) disclosing his un-withdrawn salary
(D) not disclosing his un-withdrawn salary

View Answer

View Answer

Answer: Option D
2. The total length of Karachi-Lahore Motorway is
(A) 1,000 km
(B) 1,100 km
(C) 1,200 km
(D) 1,300 km

View Answer

View Answer

Answer: Option B
3. Ex-Prime Minister Nawaz Sharif could not complete his five year constitutional tenure for the _____ time.
(A) first
(B) time
(C) third
(D) fourth

View Answer

View Answer

Answer: Option C
4. Pakistan became a full member of Shanghai Cooperation Organization (SCO) on
(A) 9 May 2017
(B) 18 May 2017
(C) 9 June 2017
(D) 18 June 2017

View Answer

View Answer

Answer: Option C
5. The GDP growth rate for the financial year 2016-17 was recorded as
(A) 4.72%
(B) 5.28%
(C) 5.77%
(D) 6.28%

View Answer

View Answer

Answer: Option B
6. Pakistan won Cricket Champions Trophy 2017 by beating India in the final. Pakistan won this trophy for the
(A) first time
(B) second time
(C) third time
(D) fourth time

View Answer

View Answer

Answer: Option A
7. The North-South gas pipeline will transport LNG from
(A) Karachi to Lahore
(B) Lahore to Karachi
(C) Gwadar to Karachi
(D) Gwadar to Sukkur

View Answer

View Answer

Answer: Option A
8. Russia will invest _____ in the construction of North-South gas pipeline.
(A) $1 billion
(B) $2 billion
(C) $3 billion
(D) $4 billion

View Answer

View Answer

Answer: Option B
9. The total length of North-South gas pipeline is
(A) 1,000 km
(B) 1,100 km
(C) 1,200 km
(D) 1,300 km

View Answer

View Answer

Answer: Option B
10. Around _____ billion m3 of gas would be transported from Karachi to Lahore per annum through North-South gas pipeline.
(A) 11.0
(B) 11.4
(C) 12.0
(D) 12.4

View Answer

View Answer

Answer: Option D
11. Governor Sindh Saeed-uz-Zaman Siddiqui who died on 11 January 2017 had also served as
(A) Chief Justice Sindh High Court
(B) Chief Justice Lahore High Court
(C) Chief Justice Islamabad High Court
(D) Chief Justice of Pakistan

View Answer

View Answer

Answer: Option D
12. The National Action Plan announced on 25 December 2014 by Prime Minister Nawaz Sharif is a _____ point counter terrorism plan.
(A) 20
(B) 22
(C) 24
(D) 26

View Answer

View Answer

Answer: Option A
13. The construction work on Karachi green line (or Karachi Metro bus service) was started on
(A) 10 February 2016
(B) 16 February 2016
(C) 20 February 2016
(D) 26 February 2016

View Answer

View Answer

Answer: Option D
14. The estimated cost of the Karachi green line is _____ billion.
(A) Rs. 20.6
(B) Rs. 22.6
(C) Rs. 24.6
(D) Rs. 26.6

View Answer

View Answer

Answer: Option C
15. Government of Pakistan is considering to _____ corrupt persons from holding Public Office or from being a Government Servant.
(A) temporally disqualifying
(B) permanently disqualifying
(C) imprison
(D) lower ranks of

View Answer

View Answer

Answer: Option B
16. Who is Secretary Finance?
(A) Ishaq Dar
(B) Ahsan Iqbal
(C) Shahid Mahmood
(D) Dr. Waqar Masood Khan

View Answer

View Answer

Answer: Option C
17. Who won the “Most Resilient Journalist Award 2016”?
(A) Hamid Mir
(B) Syed Talat Hussain
(C) Javed Chaudhry
(D) Ansar Abbasi

View Answer

View Answer

Answer: Option A
18. The Free Press Award in the category Most Resilient Journalist is presented to a journalist who has demonstrated extraordinary strength of _____ in reporting the news.
(A) truth
(B) character, courage and perseverance
(C) reality, originality and sincerity
(D) character

View Answer

View Answer

Answer: Option B
19. In the first phase of Thar Coal Power Project ____ MW of electricity will be generated.
(A) 600
(B) 620
(C) 640
(D) 660

View Answer

View Answer

Answer: Option D
20. Pakistan Stock Exchange (PSX) was formed by merging Lahore, Karachi and Islamabad stock exchanges on
(A) 11 January 2016
(B) 12 January 2016
(C) 13 January 2016
(D) 14 January 2016

View Answer

View Answer

Answer: Option A
21. The under construction Gulpur hydropower project to generate 102 MW of electricity is located in
(A) Jhelum
(B) Kotli
(C) Mirpur
(D) Gilgit

View Answer

View Answer

Answer: Option B
22. The under construction Bhikki Power Plant to generate 1180 MW of electricity is located in
(A) Jhelum
(B) Kotli
(C) Jhang
(D) Sheikhupura

View Answer

View Answer

Answer: Option D
23. The under construction Haveli Bahadur Shah Power Plant to generate 1230 MW of electricity is located in
(A) Jhelum
(B) Kotli
(C) Jhang
(D) Sheikhupura

View Answer

View Answer

Answer: Option C
24. Moody’s on 11 June 2015 upgraded Pakistan’s foreign currency issuer and senior unsecured bond ratings from
(A) Caa1 to B3
(B) B3 to B2
(C) B2 to B1
(D) B1 to A3

View Answer

View Answer

Answer: Option A
25. Prime Minister on 10 January 2017 announced a Rs.180 billion incentive package for
(A) importers
(B) exporters
(C) traders
(D) agriculturists

View Answer

View Answer

Answer: Option B
26. Through TAPI gas pipeline Afghanistan, Pakistan and India will receive natural gas from
(A) Kazakhstan
(B) Kyrgyzstan
(C) Tajikistan
(D) Turkmenistan

View Answer

View Answer

Answer: Option D
27. The construction of TAPI gas pipeline began on 13 December 2015, and the expected completion date is
(A) December 2016
(B) December 2017
(C) December 2018
(D) December 2019

View Answer

View Answer

Answer: Option C
28. Pakistan will receive _____ billion m3 natural gas from Turkmenistan per year.
(A) 10
(B) 12
(C) 14
(D) 16

View Answer

View Answer

Answer: Option C
29. Pakistan-Qatar deal to import LNG from Qatar to Pakistan is a government-to-government contract for _____ years.
(A) 9
(B) 10
(C) 15
(D) 20

View Answer

View Answer

Answer: Option C
30. Pakistan-Qatar LNG contract was signed on
(A) 10 January 2016
(B) 10 February 2016
(C) 10 March 2016
(D) 10 April 2016

View Answer

View Answer

Answer: Option B
31. According to the Pakistan-Qatar LNG deal Pakistan will receive _____ million tons of LNG annually.
(A) 3.25
(B) 3.75
(C) 4.25
(D) 4.75

View Answer

View Answer

Answer: Option B
32. The first match of Pakistan Super League (PSL) T20 was played on _____ in UAE.
(A) 2 February 2016
(B) 4 February 2016
(C) 6 February 2016
(D) 8 February 2016

View Answer

View Answer

Answer: Option B
33. The Pakistan Super League (PSL) T20-2016 was won by
(A) Islamabad
(B) Lahore
(C) Karachi
(D) Quetta

View Answer

View Answer

Answer: Option A
34. Nandipur Power Plant is located in
(A) Lahore
(B) Sahiwal
(C) Gujranwala
(D) Bahawalpur

View Answer

View Answer

Answer: Option C
35. Pakistan launched Operation Zarb-e-Azb in North Waziristan on
(A) 15 March 2014
(B) 15 April 2014
(C) 15 May 2014
(D) 15 June 2014

View Answer

View Answer

Answer: Option D
36. The GDP growth for the financial year 2015-16 was
(A) 4.1%
(B) 4.44%
(C) 4.71%
(D) 5.0%

View Answer

View Answer

Answer: Option C
37. Sharmeen Obaid Chinoy won Oscars award 2015 for the second time for her documentary movie
(A) Saving Face
(B) Road to forgiveness
(C) In the world of strangers
(D) A Girl in the River: The Price of Forgiveness

View Answer

View Answer

Answer: Option D
38. The first shaheed female pilot of Pakistan Air Force is
(A) Ayesha Farooq
(B) Saba Khan
(C) Marium Mukhtiar
(D) none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
39. The youngest Nobel Prize laureate, Malala Yousafzai won Nobel Peace Prize for the year
(A) 2013
(B) 2014
(C) 2015
(D) 2016

View Answer

View Answer

Answer: Option B
40. Dr Abdus Salam won Nobel Prize for the year 1979 in the field of
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Mathematics
(D) Economics

View Answer

View Answer

Answer: Option A
41. The agriculture sector contributes _____ % towards national GDP.
(A) 19.82
(B) 21.82
(C) 23.82
(D) 25.82

View Answer

View Answer

Answer: Option A
42. The industrial sector contributes _____ % towards national GDP.
(A) 17.02
(B) 19.02
(C) 21.02
(D) 23.02

View Answer

View Answer

Answer: Option C
43. The agriculture sector generates _____ % employment to the total labor force.
(A) 42.3
(B) 44.3
(C) 46.3
(D) 48.3

View Answer

View Answer

Answer: Option A
44. The population growth rate in Pakistan is _____ percent.
(A) 4.89
(B) 3.89
(C) 2.89
(D) 1.89

View Answer

View Answer

Answer: Option D
45. The government of Pakistan is trying to add electricity generation of _____ MW to national grid by 2017- 18.
(A) 8,400
(B) 9,400
(C) 10,400
(D) 11,400

View Answer

View Answer

Answer: Option C
46. Pakistan conducted the first use of its military drone, “Burraq”, in Shawal Valley of North Waziristan on
(A) 7 September 2015
(B) 23 September 2015
(C) 7 October 2015
(D) 23 October 2015

View Answer

View Answer

Answer: Option A
47. Pakistan won the Cricket T20 World Cup in
(A) 2007
(B) 2009
(C) 2011
(D) 2013

View Answer

View Answer

Answer: Option B
48. Pakistan has won squash men’s world open for ______ times.
(A) 12
(B) 13
(C) 14
(D) 15

View Answer

View Answer

Answer: Option C
49. The Vision-2025 aims to serve _____ functions.
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

View Answer

View Answer

Answer: Option C
50. The Parliament passed a bill to convert PIA into a public limited company on
(A) 05 March 2016
(B) 11 March 2016
(C) 05 April 2016
(D) 11 April 2016

View Answer

View Answer

Answer: Option D
51. The president of China arrived in Pakistan for a two day historic visit on
(A) 16 April 2015
(B) 18 April 2015
(C) 20 April 2015
(D) 22 April 2015

View Answer

View Answer

Answer: Option C
52. The president of China on his visit to Pakistan signed development projects of worth __________ billions under CPEC.
(A) $40
(B) $46
(C) $52
(D) $58

View Answer

View Answer

Answer: Option B
53. The 21st amendment remained in force for a period of _____ year(s).
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

View Answer

View Answer

Answer: Option B
54. The services sector contributes _____ % towards national GDP.
(A) 47.16
(B) 51.16
(C) 55.16
(D) 59.16

View Answer

View Answer

Answer: Option D
55. The proposed motorway from Gawadar to Kashghar is about __________ km.
(A) 2600
(B) 2800
(C) 3000
(D) 3200

View Answer

View Answer

Answer: Option C
56. Turkish Justice and Development Party has been in power since
(A) 2002
(B) 2003
(C) 2004
(D) 2005

View Answer

View Answer

Answer: Option A
57. Pakistan conducted its first successful test fire of Submarine Launched Cruise Missile (SLCM) Babur-3 having a range of 450 kilometers on
(A) 9 January 2017
(B) 11 January 2017
(C) 13 January 2017
(D) 15 January 2017

View Answer

View Answer

Answer: Option A
58. The 21st amendment amended the first schedule of the constitution and the article
(A) 172
(B) 173
(C) 174
(D) 175

View Answer

View Answer

Answer: Option D
59. International Court of Arbitration sets minimum flow of __________ m3/sec into the Neelum River.
(A) 5
(B) 7
(C) 9
(D) 11

View Answer

View Answer

Answer: Option C
60. The Installed Capacity of Neelum–Jhelum Hydropower Plant is __________ MW.
(A) 948
(B) 955
(C) 962
(D) 969

View Answer

View Answer

Answer: Option D
61. Who is the current Chief Minister of Baluchistan?
(A) Dr. Abdul Malik
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Sanaullah Zehri
(D) Naseer Khan Janjua

View Answer

View Answer

Answer: Option C
62. Who is the current governor of KPK?
(A) Iqbal Zafar Jhagra
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Rafique Rajwana
(D) Dr. Ishrat-ul-Ebad

View Answer

View Answer

Answer: Option A
63. Who is the current governor of Baluchistan?
(A) Iqbal Zafar Jhagra
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Rafique Rajwana
(D) Dr. Ishrat-ul-Ebad

View Answer

View Answer

Answer: Option B
64. What is the portfolio of Engineer Khurram Dastgir?
(A) Minister for Defence Production
(B) Minister of State for Water & Power
(C) Minister of State for Interior
(D) Minister for Commerce

View Answer

View Answer

Answer: Option D
65. What is the portfolio of Rana Tanveer Hussain?
(A) Minister for Defence Production
(B) Minister of State for Water & Power
(C) Minister of State for Interior
(D) Minister for Commerce

View Answer

View Answer

Answer: Option A
66. Who is the current chairman of NAB?
(A) Qamar Zaman Chaudhry
(B) Absar Alam
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed

View Answer

View Answer

Answer: Option A
67. Who is the current chairman of PEMRA?
(A) Qamar Zaman Chaudhry
(B) Absar Alam
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed

View Answer

View Answer

Answer: Option B
68. Who is the current president of National Bank of Pakistan?
(A) Qamar Zaman Chaudhry
(B) Absar Alam
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed

View Answer

View Answer

Answer: Option C
69. Who is the current chairman of Higher Education Commission (HEC)?
(A) Dr. Pervez Hoodbhoy
(B) Dr. Atta-ur-Rehman
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed

View Answer

View Answer

Answer: Option D
70. Who is the current Minister of State for Information Technology & Telecom?
(A) Ashtar Ausaf
(B) Engr. Amir Muqam
(C) Anusha Rahman
(D) Maiza Hameed

View Answer

View Answer

Answer: Option C
71. Who is the current Attorney General of Pakistan?
(A) Ashtar Ausaf
(B) Salman Aslam Butt
(C) Munir A. Malik
(D) Justice (R) Maulvi Anwar-ul-Haq

View Answer

View Answer

Answer: Option A
72. Who is the governor State Bank of Pakistan?
(A) Ashtar Ausaf
(B) Ahmed Iqbal Ashraf
(C) Ashraf Mahmood Wathra
(D) Dr. Mukhtar Ahmed

View Answer

View Answer

Answer: Option C
73. What is the current portfolio of Akram Khan Durrani?
(A) Minister of State for Board of Investment
(B) Minister of State for Interior
(C) Minister for Housing and Works
(D) Minister for States and Frontier Regions

View Answer

View Answer

Answer: Option C
74. Who is the current Special Assistant to the Prime Minister on National Affairs?
(A) Musadik Malik
(B) Tariq Fatimi
(C) Miftah Ismail
(D) Irfan Siddiqui

View Answer

View Answer

Answer: Option D
75. Who is the current Special Assistant to the Prime Minister on Foreign Affairs?
(A) Musadik Malik
(B) Tariq Fatimi
(C) Miftah Ismail
(D) Irfan Siddiqui

View Answer

View Answer

Answer: Option B
76. Who is the current Special Adviser to the Prime Minister on Foreign Affairs?
(A) Musadik Malik
(B) Tariq Fatimi
(C) Miftah Ismail
(D) Sartaj Aziz

View Answer

View Answer

Answer: Option D
77. Who is the current Special Assistant to the Prime Minister and chairman Board of Investment?
(A) Musadik Malik
(B) Tariq Fatimi
(C) Miftah Ismail
(D) Irfan Siddiqui

View Answer

View Answer

Answer: Option C
78. Who is the current Minister of State for National Health Services?
(A) Marvi Memon
(B) Saira Afzal Tarar
(C) Anusha Rahman
(D) Maiza Hameed

View Answer

View Answer

Answer: Option B
79. Who is the current Minister for States and Frontier Regions?
(A) Imtiaz Ahmed Shaikh
(B) Capt. Shujaat Azim
(C) Lt. Gen. (R) Naseer Khan Janjua
(D) Lt. Gen. (R) Abdul Qadir Baloch

View Answer

View Answer

Answer: Option D
80. Who is the current National Security Advisor of Pakistan?
(A) Imtiaz Ahmed Shaikh
(B) Capt. Shujaat Azim
(C) Lt. Gen. (R) Naseer Khan Janjua
(D) Lt. Gen. (R) Abdul Qadir Baloch

View Answer

View Answer

Answer: Option C
81. Diamer-Bhasha Dam has been planned on the river
(A) Indus
(B) Jhelum
(C) Chenab
(D) Sutlej

View Answer

View Answer

Answer: Option A
82. Dasu Dam is located in
(A) Sindh
(B) Punjab
(C) Baluchistan
(D) Khyber Pakhtunkhwa

View Answer

View Answer

Answer: Option D
83. Salt Mine, Khewra is located in _________ district.
(A) Jhelum
(B) DG Khan
(C) DI Khan
(D) Gujrat

View Answer

View Answer

Answer: Option A
84. Which river does NOT flow from Jammu and Kashmir?
(A) Indus
(B) Jhelum
(C) Chenab
(D) Ravi

View Answer

View Answer

Answer: Option D
85. Who serves as the acting president in the absence of president?
(A) Prime Minister
(B) Speaker National Assembly
(C) Chairman Senate
(D) Foreign Minister

View Answer

View Answer

Answer: Option C
86. Standard and Poor’s (S&P) on 5 May 2015 has raised Pakistan’s credit rating outlook from
(A) negative to stable
(B) negative to stable+
(C) stable to positive
(D) stable to positive+

View Answer

View Answer

Answer: Option C
87. The national flower of Pakistan is __________?
(A) Rose
(B) Jasmine
(C) Sun flower
(D) Lily

View Answer

View Answer

Answer: Option B
88. The headquarter of Navy is located in __________?
(A) Karachi
(B) Lahore
(C) Islamabad
(D) Rawalpindi

View Answer

View Answer

Answer: Option C
89. The Head Office of Institute of Chartered Accountants of Pakistan (ICAP) is in __________?
(A) Karachi
(B) Lahore
(C) Islamabad
(D) Rawalpindi

View Answer

View Answer

Answer: Option A
90. Total number of seats in National Assembly of Pakistan are
(A) 306
(B) 326
(C) 332
(D) 342

View Answer

View Answer

Answer: Option D
91. The GSP Plus status to Pakistan has been granted till
(A) 2015
(B) 2017
(C) 2019
(D) 2021

View Answer

View Answer

Answer: Option B
92. The first session of All India Muslim League was presided over by
(A) Sir Saleemullah
(B) Nawab Waqar-ul-Mulk
(C) Sir Aga Khan
(D) Sir Adamjee Pir Bhai

View Answer

View Answer

Answer: Option D
93. The first president of All India Muslim League were
(A) Sir Saleemullah
(B) Nawab Waqar-ul-Mulk
(C) Sir Aga Khan
(D) Sir Adamjee Pir Bhai

View Answer

View Answer

Answer: Option C
94. The GSP Plus status will allow Pakistan to export products without duties to __________ European States.
(A) 25
(B) 26
(C) 27
(D) 28

View Answer

View Answer

Answer: Option D
95. The largest source of electricity generation in Pakistan is
(A) Thermal
(B) Hydal
(C) Wind
(D) Solar

View Answer

View Answer

Answer: Option A
96. Pakistan has a coastline of about __________ kilometres.
(A) 1046
(B) 1100
(C) 1146
(D) 1184

View Answer

View Answer

Answer: Option A
97. The Jhimpir Wind Power Plant is located in __________ district.
(A) Karachi
(B) Badin
(C) Thatta
(D) Khuzdar

View Answer

View Answer

Answer: Option C
98. Pakistan’s national tree is
(A) Neem
(B) Peepul
(C) Sheesham
(D) Deodar

View Answer

View Answer

Answer: Option D
99. Dar-ul-Uloom Deoband was founded by __________ .
(A) Maulana Mehmood-ul-Hassan
(B) Maulana Hussain Ahmed Madni
(C) Maulana Muhammad Qasim Nanautawi
(D) Maulana Rasheed Ahmed

View Answer

View Answer

Answer: Option C
100. Sindh Madrasah-tul-Islam, Karachi was founded by __________ .
(A) Aga Hassan Ali Afandi
(B) Sir Aga Khan
(C) Khalifa Hameeduddin
(D) Sir Syed Ahmed Khan

View Answer

View Answer

Answer: Option A
You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.

Check Other Related Topics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: