Home » MCQs » NTS Computer MCQs Online with Answers

NTS Computer MCQs Online with Answers

[These Computer science Mcqs are also beneficial for Preparation of PPSC Test, FPSC Test, SPSC Test,KPPSC Test,BPSC Test,PTS ,OTS,GTS,JTS,CTS Test Online]

NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization which conducts tests for admission, scholarship, internship, recruitment, promotion and jobs to assess eligible candidate for the related post. NTS  for any entry test or job comprises quiz about computer and MS office is one of these questions. Candidates who have applied or want to apply for the NTS tests or jobs  need to qualify their examination. Proper Preparation for the test is very necessary to get high marks in the exam.For the best preparation of these questioning visit the following links as being attached over here because this site is providing  all subject wise Multiple Choice Questions test and computer is one of those topics in which Ms Office (MS Word, MS Excel, and  MS Power Point) being available. It provides you a proper testing facility along their answers by which you will be able to clear your conditional exam with graceful marks.

Microsoft office

1. How many menus has a calculator in the windows
A. Three
B. Five
C. Four
D. Two

View Answer

View Answer

Answer: Option A

2. The communication protocol that drives the internet and therefore most Lan’s use is called
A. Point-to-point
B. TCP/IP
C. SNA
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

3. The hardware parts are
A. Firmware components
B. Physical components
C. Logical components
D. All of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

4. The registers used for any mathematical and logical operations are
A. Address or segment registers
B. Accumulators registers
C. Stack control registers
D. Instruction pointer registers

View Answer

View Answer

Answer: Option B

5. Which of the following basic action is performed with the help of mouse in the word’s environment
A. Double click
B. Drag and point
C. Single click
D. All of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D

6. Dot-matrix is a type of
A. Printer
B. Disk
C. Tape
D. Bus

View Answer

View Answer

Answer: Option A

7. CPU is an example of
A. Software
B. A program
C. An output unit
D. Hardware

View Answer

View Answer

Answer: Option D
8. A combination of 4 bit is called
A. Byte
B. Nibble
C. Gega Byte
D. Mega byte

View Answer

View Answer

Answer: Option B

9. Which of the following tab is not present in the control panel program in the start menu
A. Web
B. Index
C. Search
D. Contents

View Answer

View Answer

Answer: Option A

10. Propagation of signals across a communication medium is called
A. Signaling
B. Simplex
C. Half duplex
D. Full duplex

View Answer

View Answer

Answer: Option A

11. How many times, the rate of the transfer of data on a USB port is faster than a parallel port device
A. 1 to 10 times
B. 10 to 20 times
C. 20 to 30 times
D. 30 to 40 times

View Answer

View Answer

Answer: Option B

12. In Microsoft Word, Ctrl+1 is used for which of the following
A. To set 1.5 line spacing
B. To set 0.5 line spacing
C. Double line spacing
D. Single line spacing

View Answer

View Answer

Answer: Option D

13. Radio button offers a list of
A. Mutually exclusive options
B. Non-mutually exclusive options
C. Associative option
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
14. The speed of communications between any two devices on the Ethernet Lan is
A. 10 Mbps
B. 100 Mbps
C. Both A and B
D. 10000 Mbps

View Answer

View Answer

Answer: Option C
15. Which of the following color graphics display has the highest resolution
A. HCA
B. EGA
C. CGA
D. VGA

View Answer

View Answer

Answer: Option D
16. Which of the following contains the control panel program in the start menu
A. Program
B. Help
C. Run
D. Settings

View Answer

View Answer

Answer: Option D
17. A network which is used for sharing data, software and hardware among several users owning microcomputers is called
A. Wan
B. Man
C. Lan
D. Van

View Answer

View Answer

Answer: Option C
18. In order to open the view menu in the word menu bar which of the following shortcut key is used
A. Alt+E
B. Alt+V
C. Alt+W
D. Alt+I

View Answer

View Answer

Answer: Option B
19. You can set the folder view option according to your settings through which of the following choice
A. Custom style
B. Web style
C. Classic style
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
20. Which of the following shortcut key is used to close the program
A. Crt+F3
B. F4
C. Shif+F4
D. Alt+F4

View Answer

View Answer

Answer: Option D
21. Which of the following device is used to carry user files?
A. Floppy Disk
B. Hard Disk
C. RAM
D. CDROM

View Answer

View Answer

Answer: Option A
22. Which device is used to backup the data?
A. Floppy Disk
B. Tape
C. Network Drive.
D. All of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option D
23. For play and hear sound on a computer, we needs.
A. a sound card and speakers
B. a microphone
C. all of them required
D. none of them required

View Answer

View Answer

Answer: Option A
24. Which is the cheapest memory devices in terms of Cost and Bit?
A. Semiconductor memories
B. Magnetic Disks
C. Compact Disks
D. Magnetic Tapes

View Answer

View Answer

Answer: Option C
25. Which is the best units of data an external storage device?
A. Bits
B. Bytes
C. Hertz
D. Clock cycles

View Answer

View Answer

Answer: Option B
26. Which of the following have the fastest access time?
A. Semiconductor Memories
B. Magnetic Disks
C. Magnetic Tapes
D. Compact Disks

View Answer

View Answer

Answer: Option A
27. Which of the following is a read only memory storage device?
A. Floppy Disk
B. CDROM
C. Hard Disk
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
28. Which of the following is a programming language?
A. Lotus
B. Pascal
C. MS-Excel
D. Netscape

View Answer

View Answer

Answer: Option B
29. What is a compiler?
A. A compiler does conversion line by line as the program is run
B. A compiler convert whole of a higher level program code into machine code in 1 step
C. A compiler is a general purpose language providing very efficiently execution
D. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option B

30. What is an interpreter?
A. An interpreter does conversion line by line as the program is running
B. An interpreter is the representation of the system being designed
C. An interpreter is a generaly purpose language provide very efficient execution
D. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option B

31. When key is press on the keyboard, which standard is use for converting the key stroke into the corresponding bit?
A. ANSI
B. ASCII
C. EBCDIC
D. ISO

View Answer

View Answer

Answer: Option A
32. A Pixel is ?
A. A computer program that draws picture
B. A picture stored in secondary memory
C. The smallest resolvable part of a picture
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
33. Which device is used as a standard pointing device in a Graphical User Environment?
A. Keyboard
B. Mouse
C. Joystick
D. Track ball

View Answer

View Answer

Answer: Option B

34. What kind of no. system is often used in a typical 32 bits computer?
A. 2
B. 10
C. 16
D. 32

View Answer

View Answer

Answer: Option A
35. Which no. system is often follow in a typical 32 bits computer?
A. Binary
B. Decimal
C. Hexadecimal
D. Octal

View Answer

View Answer

Answer: Option A
36. Which of the following is not an output device?
A. Scanner
B. Printer
C. Flat Screen
D. Touch Screen

View Answer

View Answer

Answer: Option D
37. Which is the following devices has limitation as we can only stored info. to it but cannot delete or modify it?
A. Floppy Disk
B. Hard Disk
C. Tape Drive
D. CDROM

View Answer

View Answer

Answer: Option D
38. Which technology is used in Compact disks?
A. Mechanical
B. Electrical
C. Electro Magnetic
D. Laser

View Answer

View Answer

Answer: Option D

39. Which is the following storage device can store maximum no. of data?
A. Floppy Disk
B. Hard Disk
C. Compact Disk
D. Magneto Optic Disk

View Answer

View Answer

Answer: Option B

40. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
A. IBM
B. Seagate
C. Microsoft
D. 3M

View Answer

View Answer

Answer: Option B
41. The programs which has permanent hardware and store in ROM is known as…
A. Hardware
B. Software
C. Firmware
D. ROM ware

View Answer

View Answer

Answer: Option C
42. Memory unit is one part of
A. Input device
B. Control unit
C. Output device
D. Central Processing Unit

View Answer

View Answer

Answer: Option D
43. Who build the first Mechanical Calculator
A. Joseph Marie Jacquard
B. John Mauchly
C. Blaise Pascal
D. Howard Aiken

View Answer

View Answer

Answer: Option C

44. The earliest calculating devices are?
A. Abacus
B. Clock
C. Difference Engine
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
45. Punched cards were first introduced by?
A. Powers
B. Pascal
C. Jacquard
D. Herman Hollerith

View Answer

View Answer

Answer: Option D

46. Word length of a Personal Computer is?
A. 4 bits
B. 8 bits
C. 16 bits
D. 64 bits

View Answer

View Answer

Answer: Option B
47. Cursor is a?
A. Pixel
B. Thin blinking line
C. Pointing device
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
48. Operating system, editors, and debuggers comes under?
A. System Software
B. Application Software
C. Utilities
D. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option A
49. Which device is required for the Internet connection?
A. Joystick
B. Modem
C. CD Drive
D. NIC Card

View Answer

View Answer

Answer: Option B
50. What does DMA stand for?
A. Distinct Memory Access
B. Direct Memory Access
C. Direct Module Access
D. Direct Memory Allocation

View Answer

View Answer

Answer: Option B

51. When did John Napier develop logarithm?
A. 1416
B. 1614
C. 1641
D. 1804

View Answer

View Answer

Answer: Option B
52. A normal CD-ROM usually can store up to data?
A. 680 KB
B. 680 Bytes
C. 680 MB
D. 680 GB

View Answer

View Answer

Answer: Option C

53. ATM stands for?
A. Automatic Talking Machine
B. Automatic Teller Machine
C. Analog Teller Machine
D. Automatic Ticketing Machine

View Answer

View Answer

Answer: Option B
54. The 2nd Generation Computer was based on?
A. Vacuum Tube
B. Silicon Chips
C. Transistor
D. Bio Chips

View Answer

View Answer

Answer: Option C

55. The 3rd Generation Computer was made with?
A. Vacuum Tube
B. Discrete Components
C. IC
D. Bio Chips

View Answer

View Answer

Answer: Option C
56. He BIOS is the abbreviation of ?
A. Basic Input Output System
B. Best Input Output System
C. Basic Input Output Symbol
D. Base Input Output System

View Answer

View Answer

Answer: Option A
57. What do u say a single point on a computer screen
A. Cell
B. Element
C. Pixel
D. Bit

View Answer

View Answer

Answer: Option C
58. How was the generation of computer classified?
A. by the device used in memory & processor
B. by the speed of computer
C. by the model of the computer
D. by the accuracy of computer

View Answer

View Answer

Answer: Option A
59. From which device main component of the computer communicate with each other?
A. Keyboard
B. System Bus
C. Monitor
D. Memory

View Answer

View Answer

Answer: Option B

60. Which is a valid program to access the Internet?
A. Access
B. Front Page
C. Windows Explorer
D. Netscape

View Answer

View Answer

Answer: Option D
61. Which one is the Low Level Language?
A. Assembly
B. Visual Basic
C. Java
D. C++

View Answer

View Answer

Answer: Option A
62. Which is a volatile memory?
A. ROM
B. BIOS
C. PROM
D. RAM

View Answer

View Answer

Answer: Option D
63. The digital signals can be represented by
A. Binary Codes
B. 0 and 1
C. High and Low
D. all of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option D
64. Which program can be used for email?
A. Internet Explorer
B. Outlook Express
C. NetMeeting
D. FrontPage

View Answer

View Answer

Answer: Option B
65. Modulator-demodulator is a device that converts?
A. Digital signal into analog signal
B. Analog signal into digital signal
C. Both A and B
D. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option C
66. What is use for scan the picture and put them in digitized form in computer?
A. CD-ROM
B. Plotter
C. Bar-coder
D. Scanner

View Answer

View Answer

Answer: Option D

67. Animator, 3D Studio, Corel Draw and Flash are?
A. Word processors
B. Spreadsheet packages
C. Multimedia S/W
D. None of the above

View Answer

View Answer

Answer: Option C
68. Which statement is valid?
A. 1 KB = 8 bytes
B. 1 MB = 8 KB
C. 1 KB = 1024 bytes
D. 1 MB = 1024 bytes

View Answer

View Answer

Answer: Option C
69. Which device is used to process data?
A. CPU
B. RAM
C. DCU
D. VDU

View Answer

View Answer

Answer: Option A

70. Who is known as the father of Computer Science?
A. Charles Babbage
B. Howard Aiken
C. Dr. Herman Hollerith
D. Blaise Pascal

View Answer

View Answer

Answer: Option A

71. What is the capacity of a 3.5” Floppy Disk?
A. 360KB
B. 720KB
C. 1.2MB
D. 1.44MB

View Answer

View Answer

Answer: Option D

72. A Personal Computer (PC) is a _____ Computer?
A. Super
B. Main Frame
C. Mini
D. Micro

View Answer

View Answer

Answer: Option D

73. What type of printers are Dot Matrix Printers?
A. Laser
B. Inkjet
C. Impact
D. Drum

View Answer

View Answer

Answer: Option C
74. What is the full form of RAM?
A. Read Access Memory
B. Random Access Memory
C. Rapid access Memory
D. none

View Answer

View Answer

Answer: Option B

NTS Computer Short Questions Answers for Test and Interviews.

Q: VDU stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Visual Display Unit
Q: One kilobyte is approximately?

View Answer

View Answer

Answer: 1000 bytes
Q: DOS stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Disk Operating System
Q: WORD STAR is a popular?

View Answer

View Answer

Answer: Word processing program
Q: WORD STAR was developed by?

View Answer

View Answer

Answer: Micro pro Company
Q: PC stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Personal Computer
Q: ALU stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Arithmetic Logic Unit
Q: The VDU and Keyboard together form a?

View Answer

View Answer

Answer: TERMINAL
Q: The speed of the dot matrix printers is measured by CPS which stands for?

View Answer

View Answer

Answer: characters per second
Q: The speed of the line printers is measured by LPM which stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Lines per second
Q: DBMS stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Database Management System
Q: IBM is a famous computer company.IBM stands for?

View Answer

View Answer

Answer: International Business Machines Corporation
Q: ROM stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Read Only Memory
Q: The actual machine of the computer is commonly known as?

View Answer

View Answer

Answer: Hardware
Q: The programs run on the computer are commonly known as?

View Answer

View Answer

Answer: Software
Q: All the output which is printed on paper is called?

View Answer

View Answer

Answer: Hard Copy

Q: The number of pixels on a computer screen determines a screen’s?

View Answer

View Answer

Answer: Resolution
Q: A processor’s speed is measured in?

View Answer

View Answer

Answer: Megahertz
Q: A software that assists the computer in performing instructions, is called as?

View Answer

View Answer

Answer: system software
Q: CAM stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Computer Aided Manufacturing
Q: DPI stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Dots per Inch
Q: DTP stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Desk Top Publishing
Q: EPROM stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Erasable and Programmable Read only Memory
Q: A magnetic storage disk made out of a thin piece of plastic is called?

View Answer

View Answer

Answer: Floppy Disk
Q: A pictorial representation of the step by step sequence for solving a problem is known as a?

View Answer

View Answer

Answer: Flow Chart
Q: A measure of storage capacity equal to one thousand megabytes is one?

View Answer

View Answer

Answer: Gigabyte

Q: A variable whose value is accessible throughout the program is called?

View Answer

View Answer

Answer: Global Variable
Q: A huge,worldwide network of computers that communicate with each other,allowing global communications between users is known popularly known as?

View Answer

View Answer

Answer: Internet
Q: KB stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Kilobyte
Q: LAN stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Local Area Network
Q: A printer which uses light to transfer the image to paper is the?

View Answer

View Answer

Answer: Laser Printer
Q: Memory which retains all its contents even after the power is turned off is known as?

View Answer

View Answer

Answer: Non-Volatile Memory
Q: The result that is generated by the computer after processing the information provided to it is known as?

View Answer

View Answer

Answer: Output
Q: Electronic mail is more popularly known as?

View Answer

View Answer

Answer: E-Mail
Q: PILOT stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Programmed Inquiry Learning Or Teaching
Q: PILOT was developed by?

View Answer

View Answer

Answer: Doug Engelbardt
Q: IQL stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Interactive Query Language
Q: LOGO was developed by?

View Answer

View Answer

Answer: Dr.seymour Papert
Q: CAL stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Computer Assisted Learning
Q: APT stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Automatically Programmed Tooling
Q: C language was invented by?

View Answer

View Answer

Answer: Dennis M.Ritchie
Q: Modula-2 was developed by?

View Answer

View Answer

Answer: Niklaus Wirth
Q: Terminals that have their own memory are called?

View Answer

View Answer

Answer: Smart terminals
Q: The memory that needs electric power to sustain its contents is known as?

View Answer

View Answer

Answer: Volatile Memory
Q: MOS stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Metallic Oxide Semiconductors
Q: Dvorak key board was designed by?

View Answer

View Answer

Answer: August Dvorak
Q: A simple device which functions as a simpler alternative to the keyboard is the?

View Answer

View Answer

Answer: Mouse
Q: Automatic drawing input device is called?

View Answer

View Answer

Answer: Scanner

Q: In the second generation computers,magnetic cores were used as?

View Answer

View Answer

Answer: Main Memory Devices
Q: LCD stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Liquid Crystal Display
Q: RADAR stands for?

View Answer

View Answer

Answer:Radio Detection and Ranging
Q: RADAR works on the principle of?

View Answer

View Answer

Answer: Echo
Q: Software-in-Hardware modules are called?

View Answer

View Answer

Answer: Firmware
Q: A device by which any microcomputer can use ordinary television set for producing output is called?

View Answer

View Answer

Answer: RF modulator
Q: EDSAC stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Electronic Delayed Storage Automatic Computer
Q: EDVAC stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Electronic Discrete Variable Automatic Computer
Q: EDSAC was developed in the year?

View Answer

View Answer

Answer:1949
Q: EDVAC was developed in the year?

View Answer

View Answer

Answer:1952
Q: ENIAC stands for?

View Answer

View Answer

Answer: Electronic Numerical Integrator and Calculator
Q: The most successful computing device in the ancient time was?

View Answer

View Answer

Answer: Abacus
Q: Use of some mechanism for the operation of a machine is known as?

View Answer

View Answer

Answer: Automation
Q: Radar contact with the moon was first made in?

View Answer

View Answer

Answer: 1945
Q: Radar contact with Venus was first made in?

View Answer

View Answer

Answer: 1961
Q: A system in which information is displayed on a television screen is known as?

View Answer

View Answer

Answer: Video Text System
Q: A modern means of communication in which the information is stored in a computer at a TV station is known as?

View Answer

View Answer

Answer: Teletext
Q: Global communication became possible by using?

View Answer

View Answer

Answer: Satellites
Q: Morse code was invented by?

View Answer

View Answer

Answer: Samuel Morse
Q: The code used in a teleprinter is the?

View Answer

View Answer

Answer: Baudot Code
Q: Teleprinter exchange is popularly known as?

View Answer

View Answer

Answer: Telex

Following provided link is is much useful for you to get perfection upon the computer applications which are considered to necessary for official work.Today the office work is not in manual form but converted into automated or computerized as well.Computer made the all daily work more convenient and easy to perform.So it has become dire need of the day.In every competitive exam you shall found the computer quiz section with respect to its significance.

NTS Computer Test MCQs Online:- Start Here

 

4.3/5 (4 Reviews)
You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.
GoTest
To Get Online Free Preparations For All Jobs Written Test, Interviews and Exams
Subscribe Here

>