Home » MCQs » NTS Chemistry MCQs Online With Answers

NTS Chemistry MCQs Online With Answers

[These Chemistry Mcqs are also beneficial for Preparation of PPSC Test, FPSC Test, SPSC Test,KPPSC Test,BPSC Test,PTS ,OTS,GTS,JTS,CTS Test Online]

NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization which conducts screening tests for admission, scholarship, internship, recruitment, promotion jobs. These exams are conducted to eliminate eligible candidate for the given post on merit basis.

Candidates who have applied or want to apply for the NTS test and jobs or admission need to qualify its NTS test. NTS examination includes many subject wise tests in chemistry is one of the important part and candidates have to clear them. Preparation for the chemistry quiz is mandatory to score high marks. Candidates are in searching for the online testing facility in which they need chemistry and other subject’s questionnaire to prepare their NTS and other examination. Then you should visit gotest.com because this site brought online chemistry, science and other subject wise tests which are in the form of Multiple Choice Questions. We advise you that you should attempt question till end to get command on your subject.

NTS Chemistry Test MCQs: Start Here

 

NTS Chemistry MCQs With Answers Online Solved

 

1. The branch of chemistry which deals with radio activity , nuclear processes and properties is called
(a) Industrial chemistry
(b) Bio chemistry
(c) Nuclear chemistry
(d) Analytical chemistry

View Answer

View Answer

Answer: Option C
2. Silicon forms ………… per cent of earth crust
(a) 8 %
(b) 47%
(c) 28%
(d) 78%

View Answer

View Answer

Answer: Option C
3. Elements are represented by …..
(a) Formulas
(b) Signs
(c) Symbols
(d) Abbreviation

View Answer

View Answer

Answer: Option C

4. The symbol of thiosulphate is …………
(a) SO4-2
(b) SO3-2
(c) S2O3-2
(d) SO4-3

View Answer

View Answer

Answer: Option C

5. The chemical formula of lime stone is
(a) CaO
(b) CaCO3
(c) C12H22O11
(d) SiO2

View Answer

View Answer

Answer: Option B

6. Atomic mass unit is abbreviated as
(a) AMU
(b) A¬mu
(c) aMu
(d) Amu

View Answer

View Answer

Answer: Option D
7. The empirical formula of benzene is
(a) HC
(b) CO
(c) CH
(d) OH

View Answer

View Answer

Answer: Option C

8. Atom having positive charge is called
(a) Canion
(b) Anion
(c) Cation
(d) Ion

View Answer

View Answer

Answer: Option C

9. When a molecule losses or gains an electron it forms a ………….
(a) Anion
(b) Cation
(c) Ion
(d) Moleculer ion

View Answer

View Answer

Answer: Option D

10. Avagodro’s number is
(a) 6.62* 1023
(b) 6.00*1023
(c) 6.02*1023
(d) 6.02*1024

View Answer

View Answer

Answer: Option C

11. Proton was discovered by
(a) Goldstein
(b) Thomas
(c) Daniel
(d) Emil

View Answer

View Answer

Answer: Option A

12. Except electrons all other fundamental particles that lie within the nucleus
(a) Nucleolus
(b) Neutrons
(c) Nucleons
(d) Protons

View Answer

View Answer

Answer: Option C
13. Shell N has sub shells
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

View Answer

View Answer

Answer: Option D

14. Beryllium has electronic configuration
(a) 1s1
(b) 1s2,2s2,2p1
(c) 1s2,2s1
(d) 2s2,2p4

View Answer

View Answer

Answer: Option C
15. The hydrogen third isotop is
(a) Tritium
(b) Protium
(c) Deuterium
(d) Alluminium

View Answer

View Answer

Answer: Option A
16. To determine the age of carbon containing products the radio activity of ……….. isotop is measured
(a) C12
(b) C13
(c) C14
(d) C15

View Answer

View Answer

Answer: Option C
17. Nutron was discovered in ……………
(a) 1931
(b) 1932
(c) 1933
(d) 1934

View Answer

View Answer

Answer: Option B

18. Relationship between atomic masses of several groups of three elements
(a) Tetrad
(b) Triad
(c) Bivalent
(d) Pentavalent

View Answer

View Answer

Answer: Option B
19. The electronic configuration of boron family is
(a) ns1
(b) ns2
(c) ns2 np1
(d) ns3 np4

View Answer

View Answer

Answer: Option C
20. Br35 has electro negativity
(a) 4.0
(b) 3.2
(c) 3.0
(d) 2.7

View Answer

View Answer

Answer: Option C
21. Attaining eight electrons in the valence shell is called
(a) Triad rule
(b) Tetrad rule
(c) Duplet rule
(d) Octet rule

View Answer

View Answer

Answer: Option D
22. The bond form due to mutual sharing of electrons
(a) Ionic bond
(b) Covalent bond
(c) Bond
(d) Electronic bond

View Answer

View Answer

Answer: Option B
23. The energy required to break the bond between hydrogen and chlorine in hydrogen chloride is
(a) 410kJ
(b) 420kJ
(c) 430kJ
(d) 440kJ

View Answer

View Answer

Answer: Option C
24. One pascal is equal to
(a) 1Nm-2
(b) N-2
(c) NM-2
(d) Nm-3

View Answer

View Answer

Answer: Option A
25. All inter molecular forces collectively called
(a) Dipole-dipole
(b) Hydrogen bonding
(c) Van der waals
(d) Ionic bonding

View Answer

View Answer

Answer: Option C
26. ………… configuration is stable one
(a) Metallic
(b) Noble gas
(c) Ionic
(d) Electronic

View Answer

View Answer

Answer: Option B
27. Identify the compound which is not soluble in water
(a) NaCl
(b) C6H6
(c) KBr
(d) MgCl2

View Answer

View Answer

Answer: Option B
28. The product of pressure and volume of a fixed mass of gas is constant at a constant temperature
(a) Pascal’s law
(b) Newton’s law
(c) Boyle’s law
(d) Charles’s law

View Answer

View Answer

Answer: Option C

29. Diethyl ether has freezing point
(a) -115C
(b) -116C
(c) -113C
(d) -114C

View Answer

View Answer

Answer: Option B

30. The existence of an element in more than one form in same physical state
(a) Electro plating
(b) Galvanization
(c) Allotropy
(d) Sympatery

View Answer

View Answer

Answer: Option C

31. Solids are classified as crystalline and
(a) Metals
(b) Amorphous
(c) Allotropic
(d) Vapours

View Answer

View Answer

Answer: Option B

32. Metal alloys like ( brass , bronze ) has both elements …………
(a) Solids
(b) Liquids
(c) Gas
(d) Vapors

View Answer

View Answer

Answer: Option A
33. Molarity is represented by …….
(a) M
(b) m
(c) Mol
(d) Mole

View Answer

View Answer

Answer: Option A
34. CuSo4 stands for
(a) Calcium sulphate
(b) Carbon sulphate
(c) Crommium sulphate
(d) Copper sulphate

View Answer

View Answer

Answer: Option D
35. Particles of colloids are big enough to scatter the beam of light called
(a) Tyndall effect
(b) Green house effect
(c) Vander wall effect
(d) Charles effect

View Answer

View Answer

Answer: Option A
36. Loss of electron is called
(a) Oxidation
(b) Reduction
(c) respiration
(d) Redox reaction

View Answer

View Answer

Answer: Option A
37. In neutral molecule the algebric sum of the oxidation number of all elements is
(a) 1.0
(b) 0
(c) 0.01
(d) 0.001

View Answer

View Answer

Answer: Option B
38. Substances which can conduct electricity in their aqueous solutions called
(a) Non electrolytes
(b) Electrolytes
(c) Strong electrolytes
(d) Week electrolytes

View Answer

View Answer

Answer: Option B

39. A galvanic cell consists of ………… cells
(a) Two
(b) Three
(c) One
(d) Four

View Answer

View Answer

Answer: Option A

40. When NaCl disassociates, Na has ……….. charge
(a) Positive
(b) Negative
(c) Neutral
(d) Two

View Answer

View Answer

Answer: Option A
41. 2Cl-(l) gives us on oxidation
(a) Cl2(g) + 2e-
(b) 2Cl2(g) + 2e+
(c) Cl3(g) + 2e-
(d) 2Cl2(g) + 3e-

View Answer

View Answer

Answer: Option A
42. Depositing one metal over other called
(a) Allotropy
(b) Distillation
(c) Sublimation
(d) Electroplating

View Answer

View Answer

Answer: Option D
43. ‘’ K ‘’ has ………… atom number
(a) 18
(b) 19
(c) 22
(d) 11

View Answer

View Answer

Answer: Option B

44. Silver is lustrous metal
(a) Grey
(b) White
(c) Golden
(d) Brown

View Answer

View Answer

Answer: Option B
45. Gold is a yellow soft ………….
(a) Alloy
(b) Solid
(c) Metal
(d) Crystal

View Answer

View Answer

Answer: Option C
46. The ionic size of calcium is
(a) 186,102 pm
(b) 160,72 pm
(c) 197,99 pm
(d) 170,81 pm

View Answer

View Answer

Answer: Option C

47. The property of metals to lose their valance electrons called
(a) Electro negativity

(b) Electro positivity
(c) Allotropy

(d) Ionization

View Answer

View Answer

Answer: Option B
48. The element in a group 2 are called
(a) Alkali
(b) Metal
(c) Alkaline earth
(d) Alloy

View Answer

View Answer

Answer: Option C
49. Alkali metal do not react with ………… directly
(a) Hydrogen
(b) Carbon
(c) calcium
(d)Nitrogen

View Answer

View Answer

Answer: Option B
50. The ionization energy of magnesium is
(a)496 Kj/mol
(b) 738, 1450 Kj/mol
(c) 590,1145 Kj/mol
(d) 650,839 Kj/mol

View Answer

View Answer

Answer: Option B
51. When an electron is brought from infinite distance close to the nucleus of the atom, the energy of Electron-nucleus system?

(a) increases to a smaller negative value
(b) decreases to a greater negative value
(c) decreases to a smaller positive value
(d) increases to a greater positive value

View Answer

View Answer

Answer: Option B

52. The probability of finding the electron in the nucleus is:

(a) 100% due to forces of attraction
(b) finite for all orbitals
(c) Zero for all orbitals
(d) Zero for some orbitals and finite for others

View Answer

View Answer

Answer: Option C

53. When Zn metal is kept in CuSO4solution, copper is precipitated and ZnSO4is formed because:

(a) Atomic number of Zinc is smaller than copper
(b) Atomic number of Zinc is larger than copper
(c) Standard reduction potential of Zinc is more than that of copper
(d) Standard reduction potential of Zinc is less than that of copper

View Answer

View Answer

Answer: Option D

54. Electrolytes when dissolved in water, dissociate into their constituent ions, the degree of
dissociation of an electrolyte increases with the:
(a) Presence of a substance yielding common ion
(b) Decreasing temperature
(c) Decreasing concentration of electrolyte
(d) Increasing concentration of electrolyte

View Answer

View Answer

Answer: Option C

55. There is a large positive entropy change for an exothermic reaction. It means that the reaction
will be:

(a) possible at high temperatures only
(b) impossible at all temperatures
(c) possible at low temperatures only
(d) possible at all temperatures

View Answer

View Answer

Answer: Option C

56. W

hich of the following statement is false?

(a) the temperature of the system will fall if an exothermic reaction is isolated from its
surroundings
(b) Energy is absorbed when one compound is converted into another with higher heat content
(c) the temperature of the system is likely to fall if heat is absorbed during the course of a
reaction
(d) None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

57. pH + pOH of a solution is:
(a) 7

(b) Zero

(c) 14

(d) -14

View Answer

View Answer

Answer: Option C

58. The compound that is not Lewis acid:
(a) BF3

(b) BaCl2
(c) SnCl4
(d) AlCl3

View Answer

View Answer

Answer: Option B

59. Ore of Aluminium:
(a) Calamine
(b) Dolomite
(c) Bauxite
(d) Limestone

View Answer

View Answer

Answer: Option C

60. Oxidation number of S in sulphuric acid:
(a) Four
(b) Six
(c) Two
(d) Eight

View Answer

View Answer

Answer: Option B

61. d-block elements form coordination compounds because of:
(a) Small Cationic size
(b) Large ionic Charge
(c) Unfilled d-orbitals
(d) Filled d-orbitals

View Answer

View Answer

Answer: Option C

62. Brass is an alloy of:
(a) Cu and Zn
(b) Cu, Ni, Zn
(c) Cu and Ni
(d) Cu, Al, Zn

View Answer

View Answer

Answer: Option A

63. Urea is a high quality nitrogenous fertilizer with:
(a) 76% nitrogen
(b) 46% nitrogen
(c) 66% nitrogen
(d) 26% nitrogen

View Answer

View Answer

Answer: Option B

64. Diamond is:

(a) Good conductor of electricity
(b) Bad conductor of electricity
(c) Bad conductor on heating
(d) Good conductor on heating

View Answer

View Answer

Answer: Option B

65. Carbon monoxide is poisonous gas because it:
(a) replaces oxygen from lungs
(b) forms carboxy haemoglobin
(c) Forms carbon dioxide with oxygen
(d) has a sweet smell

View Answer

View Answer

Answer: Option B

66. Rust is:
(a) FeO + Fe(OH)2
(b) Fe2O3 + Fe(OH)2
(c) Fe2O3
(d) Fe2O3 + Fe(OH)3

View Answer

View Answer

Answer: Option D

67. Calcium Carbide reacts with water to give:
(a) Methane
(b) Ethylene
(c) Acetylene
(d) Ethane

View Answer

View Answer

Answer: Option C

68. Which of the following substituent deactivates benzene ring and is o, p-directing?
(a) __ NH2
(b) __ Cl
(c) __ OCH3
(d) __ OH

View Answer

View Answer

Answer: Option B

69. Which of the following is most readily nitrated?
(a) Toluene
(b) Benzaldehyde
(c) Nitrobenzene
(d) Benzoic Acid

View Answer

View Answer

Answer: Option A

70. Ketones can be prepared by reaction of Grignard reagent with:
(a) Acid Amides
(b) Acid Chloride
(c ) Carboxylic Acid
(d) Epoxides

View Answer

View Answer

Answer: Option B

71. Which of the following statements about the order of reaction is true?
(a) The order of a reaction can only be determined by experiment.
(b) A second order reaction is also bimolecular
(c) The order of reaction must be a positive integer
(d) The order of reaction increases with increasing temperature.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

72. Polysaccharides yield many monosaccharides on:
(a) Hydration
(b) Oxidation
(c) Reduction
(d) Hydrolysis

View Answer

View Answer

Answer: Option D

73. Which of the following is not aromatic?
(a) Benzene
(b) cyclooctatetraene
(c) Pyridine
(d) Phenol

View Answer

View Answer

Answer: Option B

74. Which of the following is most basic?
(a) H2O
(b) NH3
(c) CH3NH2
(d) CH3OH

View Answer

View Answer

Answer: Option C

75. Which of the following has lowest pH?
(a) CH3COOH
(b) CF3COOH
(c) ClCH2COOH
(d) Cl3C COOH

View Answer

View Answer

Answer: Option B

76. The equilibrium of two readily interconvertible isomers is called:
(a) Stereoisomerism
(b) Metamerism
(c) Tautomerism
(d) Polymorphism

View Answer

View Answer

Answer: Option C

77. Which of the following gives a tertiary alcohol when treated with Grignard reagent:
(a) HCHO
(b) CH3CHO
(c) C3H5CHO
(d) CH3COCH3

View Answer

View Answer

Answer: Option D

78. Which of the following tests is not used to identify aldehydes?
(a) Tollen’s test
(b) Benedict solution test
(c) Fehling solution test
(d) Ammonia test

View Answer

View Answer

Answer: Option D

79. Which is incorrect about alkaloids?
(a) Naturally Occuring
(b) Possess a hetrocyclic ring
(c) Exhibit biological action
(d) acidic in nature

View Answer

View Answer

Answer: Option D

80. Which of the followings will not give iodoform test:
(a) Acetone
(b) Ethylacohol
(c) Benzaldehyde
(d) Acetaldehyde

View Answer

View Answer

Answer: Option B

81. The reaction of aniline with bromine water gives:
(a) o-bromoaniline
(b) p-bromoaniline
(c) 2,4-dibromoaniline
(d) 2,4,6-tribromoaniline

View Answer

View Answer

Answer: Option B

82. The reaction of tripalmitin, with sodium hydroxide is called:
(a) Hydrolysis
(b) Saponification
(c) Esterification
(d) Combustion

View Answer

View Answer

Answer: Option B

83. Which one is not Petrochemical?
(a) Napthalene
(b) Mineral Oil
(c) Wax
(d) Table Salt

View Answer

View Answer

Answer: Option D

84. Chemical adsorption:
(a) is exothermic
(b) is irreversible
(c) takes place at high temp.
(d) All of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D

85. The most commonly used absorbent for chromatographic separation of organic compound is:
(a) Activated charcoal
(b) Fuller’s Earth
(c) Alumina
(d) Silica gel

View Answer

View Answer

Answer: Option B

86. Grignard reagent is:
(a) Organo Zinc halide
(b) Organo cadmium bromide
(c) n-Butyl Lithium
(d) Organo Magnesium halide

View Answer

View Answer

Answer: Option D
87. The antifreeze compound ethylene glycol has the formula:
(a) C2H5OH
(b) CH3OH
(c) C2H4(OH)2
(d) C3H5(OH)3

View Answer

View Answer

Answer: Option C
88. Distillation is the best method for separating the two substances in which of the following:
(a) Water and salt dissolved
(b) water and a substance which does not dissolve in it
(c) Two liquids that have different boiling points
(d) Two solids that have different melting points.

View Answer

View Answer

Answer: Option C
89. Which functional group is present in polyester shirt?
(a) Lactam
(b) Acid Chloride
(c) Ether
(d) Ester

View Answer

View Answer

Answer: Option D
90. Which one of the following is used as an Antibiotic?
(a) Patulin
(b) Insulin
(c) Soserine
(d) Trypsin

View Answer

View Answer

Answer: Option A
91. Which statement is true for Halogen (Halo-group)?
(a) Activating and O, p–directing
(b) Activating and m–directing
(c) Deactivating and O, p–directing
(d) None of these.

View Answer

View Answer

Answer: Option C
92. Which one of the following can be synthesized from Aryl Diazonium Salt?
(a) Furfural
(b) Carbylamine
(c) Biphenyl
(d) THF

View Answer

View Answer

Answer: Option B

93. The Methyl group in Methyl Magnesium Iodide can act as:
(a) CH3Radical
(b) CH3Carbonium ion
(c) CH3Carbanion
(d) Can react with a base

View Answer

View Answer

Answer: Option C

94. Nylon is a copolymer of:
(a) Urea and Formaldehyde
(b) Phenol and Formaldehyde
(c) Hexamethylenediamine and adipic acid
(d) Vinyl Chloride and Vinylalcohol

View Answer

View Answer

Answer: Option C
You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.

Check Other Related Topics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: