Home » MCQs » NTS English MCQs With Answers

NTS English MCQs With Answers

NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization which conducts tests to eliminate eligible candidate for the given post on merit basis. These are conducted for the admission, scholarship, internship, recruitment, promotion and jobs.

Candidate who has applied for the NTS test job or for admission needs to prepare for the test.  NTS questionnaire includes many subject wise quiz in which English is a fundamental test.  the NTS english quiz comprises all grammatically questioning. preparation for the test is very necessary to get high marks in the exam.  to get full command on the NTS English Multiple Choice Questions exam please visit Gotest.com. This site is providing questions and their answers to qualify your examination. Here you will get all sorts of testing facilities according to English. We advise you to attempt each question by this you will be able to clear your NTS Questioning.

NTS English MCQs Online Test:- Start Here

 

NTS English MCQs With Answers Online Solved

1. When will you hand ____ your assignment?
A. in
B. back
C. down
D. into

View Answer

View Answer

Answer: Option A
2. I am very much __________to meet you.
A. delight
B. to delight
C. delighting
D. delighted

View Answer

View Answer

Answer: Option D
3. If I had helped him, he ____________drowned.
A. will not be
B. would not be
C. will not have
D. would not have

View Answer

View Answer

Answer: Option D
4. He has many friends, but _________are good ones.
A. a few
B. few
C. the few
D. the some

View Answer

View Answer

Answer: Option B

5. _________the rain forests is very important, if we do not want the flora and fauna found there to become extinct.
A. Reserving
B. Destroying
C. Preserving
D. Maintaining

View Answer

View Answer

Answer: Option C

6. That was __________movie I have ever seen.
A. worse
B. the worst
C. most worst
D. bad

View Answer

View Answer

Answer: Option B

7. I assume ______________with me.
A. every one agreeing
B. that every one agrees
C. every one to agree
D. that every one to agree

View Answer

View Answer

Answer: Option B

8. There is quite tenuous evidence _________it.
A. with
B. at
C. for
D. must

View Answer

View Answer

Answer: Option C

9. The company let me ____ time off work.
A. take
B. taking
C. to take
D. took

View Answer

View Answer

Answer: Option A

10. ___________you wake me up so early on a Sunday?
A. could
B. dare
C. must
D. will

View Answer

View Answer

Answer: Option A

11. Do not stay in the grasslands after dark, as some animals become _________when they see humans.
A. provoked
B. alerted
C. aggressive
D. threatened

View Answer

View Answer

Answer: Option C

12. My father was angry ________my failure.
A. in
B. on
C. with
D. at

View Answer

View Answer

Answer: Option D

13. She remained a __________all her life.
A. spinster
B. bachelor
C. unmarried
D. single

View Answer

View Answer

Answer: Option A

14. My brother is devoted _____________religion.
A. with
B. to
C. at
D. in

View Answer

View Answer

Answer: Option B

15. The lion sprang____________the buffaloes.
A. at
B. in
C. upon
D. on

View Answer

View Answer

Answer: Option C

16. The song in the play cannot be deleted as it is _________to the story.
A. intervened
B. innate
C. exacting
D. integral

View Answer

View Answer

Answer: Option D

17. After_____________smoking, they let the cigarette fall on the wood floor.
A. finished
B. finishing
C. had finished
D. finishes

View Answer

View Answer

Answer: Option B

18. There is something wonderful ____ him.
A. of
B. about
C. for
D. inside

View Answer

View Answer

Answer: Option B

19. He _________ in Pakistan.
A. live
B. lives
C. is living
D. living

View Answer

View Answer

Answer: Option B

20. The building is not safe and must be ___________down.
A. pull
B. pulling
C. pulled
D. pulls

View Answer

View Answer

Answer: Option C

21. He is blind _________ one eye.
A. in
B. of
C. to
D. with

View Answer

View Answer

Answer: Option B

22. I shall look _________ the matter.
A. in
B. about
C. into
D. after

View Answer

View Answer

Answer: Option C

23. I am very much ________ to meet you.
A. delight
B. to delight
C. delighting
D. delighted

View Answer

View Answer

Answer: Option D

24. All of us are devoted ________ one another.
A. of
B. at
C. to
D. with

View Answer

View Answer

Answer: Option C

25. The man __________ down the road is my brother.
A. hurry
B. hurried
C. to hurry
D. hurrying

View Answer

View Answer

Answer: Option D

26. It is already 5 o’clock. Can you _____ time to catch the bus?
A. have it in
B. have enough
C. make it in
D. made it

View Answer

View Answer

Answer: Option C

27. It is certain that human beings ______ latent power of which they are only vaguely aware
A. exhibit
B. possess
C. impose
D. knowledge

View Answer

View Answer

Answer: Option B

28. If we go to the park, ______ you like to come too ?
A. shall
B. are
C. would
D. am

View Answer

View Answer

Answer: Option C

29. Some people __________ to the officer against him about his mis-deeds
A. asked
B. complained
C. question
D. informed

View Answer

View Answer

Answer: Option B

30. The police forces have launched an operation to _______ out the kidnapped person
A. track
B. touch
C. nib
D. trace

View Answer

View Answer

Answer: Option D

31. If she is not interested, we will __________ the proposal.
A. vaccant
B. abandon
C. impulse
D. remove

View Answer

View Answer

Answer: Option B

32. There is something wonderful _______ him.
A. of
B. about
C. for
D. inside

View Answer

View Answer

Answer: Option B

33. The President’s speech was so ___________ that many people were persuaded to accept the need for change.
A. expressive
B. articulate
C. eloquent
D. calm

View Answer

View Answer

Answer: Option C

34. A speed limit is the _________ legal speed that you can travel on the road.
A. highest
B. biggest
C. maximum
D. longest

View Answer

View Answer

Answer: Option C

35. In the test, we will _________ your work and then give you detailed feedback.
A. assess
B. judge
C. measure
D. check

View Answer

View Answer

Answer: Option A

36. The speaker did not properly space out his speech, but went on _______ one point only.
A. stressing
B. avoiding
C. devoting
D. decrying

View Answer

View Answer

Answer: Option A

37. It’s difficult ______ reconcile such different points of view
A. with
B. to
C. in
D. on

View Answer

View Answer

Answer: Option B

38. I promise to ________ you in all circumstances
A. stand up to
B. stand with
C. stand off
D. stand by

View Answer

View Answer

Answer: Option B

39. CATTLE : DROVE : :
A. Soldier : Crew
B. Grain : Bundle
C. Chicken : Brood
D. Bees : Heap

View Answer

View Answer

Answer: Option C

40. FOX : CUNNING : :
A. Cat : Playful
B. Horse : Runner
C. Vixen : Cute
D. Ant : Industrious

View Answer

View Answer

Answer: Option D

41. CLOTH : TEXTURE : :
A. Body : Weigh
B. Silk : Cloth
C. Wood : Grains
D. Ornaments : Gold

View Answer

View Answer

Answer: Option C

42. STARE : GLANCE : :
A. Gulp : Sip
B. Confide : Tell
C. Hunt : Stalk
D. Step : Walk

View Answer

View Answer

Answer: Option A

43. CROWN : ROYAL : :
A. Throne : Regal
B. Wrap : Ermine
C. Pen : Author
D. Crucifix : Religion

View Answer

View Answer

Answer: Option D

44. PESTICIDE : PLANT : :
A. Injection : Disease
B. Vaccination : Body
C. Medicine : Cure
D. Teacher : Student

View Answer

View Answer

Answer: Option B

45. EMBROIDER : CLOTH : :
A. Patch : Quilt
B. Stain : Glass
C. Carve : Knife
D. Chase : Metal

View Answer

View Answer

Answer: Option D

46. AGENDA : MEETING : :
A. Programme : Function
B. Performance : Ticket
C. Map : Scale
D. Footnote : Article

View Answer

View Answer

Answer: Option A

47. BADMINTON : COURT : :
A. Hockey : Stick
B. Cricket : Bat
C. Skating : Rink
D. Football : Goal

View Answer

View Answer

Answer: Option C

48. CURTAIN : DRAPERY : :
A. Cockroach : Insect
B. Bedsheet : Bed
C. Pillow : Cushion
D. Mat : Floor

View Answer

View Answer

Answer: Option A

49. NUMISMATIST : COINS ::
A. Philatelist : Stamps
B. Jeweller : Jewels
C. Cartographer : Maps
D. Geneticist : Chromosomes

View Answer

View Answer

Answer: Option A

50. NEOPHYTE : EXPERIENCE ::
A. diplomat : negotiation
B. misanthrope : cynicism
C. umpire : reconciliation
D. boor : sensitivity

View Answer

View Answer

Answer: Option D

51. OBSEQUIOUS : FAWN ::
A. unsuccessful : achieve
B. conscientious : shirk
C. compliant : yield
D. staid : laugh

View Answer

View Answer

Answer: Option C

52. EXTRAVAGANCE : EXPENDITURE ::
A. bias : judgment
B. exaggeration : deception
C. inducement : invitation
D. distortion : paraphrase

View Answer

View Answer

Answer: Option D

53. INDUSTRIOUSNESS : ACTIVITY ::
A. kindliness : animosity
B. anxiousness : apathy
C. boldness : strength
D.fastidiousness : selectivity

View Answer

View Answer

Answer: Option D

54. STRATAGEM : DECEIVE ::
A. epithet : correspond
B. oration : publish
C. conservation : expend
D. sentence : prosecute

View Answer

View Answer

Answer: Option D

55. COHABIT : RESIDE ::
A. conspire: plot
B. coincide: contradict
C. secrete: conceal
D. infiltrate: influence

View Answer

View Answer

Answer: Option A

56. CONTRACT : IMPLODE ::
A. expand : swell
B. descend : plummet
C. add : accelerate
D. cool : solidify

View Answer

View Answer

Answer: Option B

57. SOLILOQUY : PLAY ::
A. violin : concerto
B. overture : musical
C. duet : ensemble
D. aria : opera

View Answer

View Answer

Answer: Option D

58. HOST : PARASITE ::
A. meadow : soil
B. egg : bird
C. medium : bacterium
D. lair : predator

View Answer

View Answer

Answer: Option C

59. SENSITIZATION : ALLERGIC ::
A. immunity : vulnerable
B. habituation : inured
C. invigoration : stimulating
D. sleep : anesthetic

View Answer

View Answer

Answer: Option B

60. EUPHEMISM : OFFENSE ::
A. rhetoric : persuasion
B. prevarication : truth
C. metaphor : description
D. repetition : boredom

View Answer

View Answer

Answer: Option B

61. APOLOGIZE : CONTRITE ::
A. aggravate : contemptuous
B. endorse : esteemed
C. extenuate : guilty
D. rationalize : modest

View Answer

View Answer

Answer: Option D

62. COWARD : CRAVEN ::
A. liar : facetious
B. dupe : gullible
C. commentator : caustic
D. judge : impartial

View Answer

View Answer

Answer: Option B

63. RENOUNCE : PLEDGE ::
A. exculpate : victim
B. desecrate : shrine
C. recriminate : hero
D. rescind : order

View Answer

View Answer

Answer: Option D

64. REQUEST : COMMAND ::
A. propose : stipulate
B. enlist : support
C. relegate : consign
D. volunteer : accept

View Answer

View Answer

Answer: Option A

65. BLANDISHMENT : COAX ::
A. medal : honor
B. budget : save
C. diary : reminisce
D. concert : play

View Answer

View Answer

Answer: Option A

66. EXORBITANT : MODERATION ::
A. dispassionate : equanimity
B. macabre : interest
C. perfidious : loyalty
D. brilliant : gullibility
E. lavish : extravagance

View Answer

View Answer

Answer: Option C

67. FERTILIZE : GROW ::
A. immunize : resist
B. nourish : enrich
C. heat : burn
D. graft : multiply

View Answer

View Answer

Answer: Option A

68. PERFUNCTORILY : INSPIRATION ::
A. insolently : veneration
B. ardently : passion
C. phlegmatically : composure
D. surreptitiously : obsession

View Answer

View Answer

Answer: Option A

69. RELEVANT : CRUCIAL ::
A. marginal : unique
B. perceptible : obvious
C. apparent : real
D. peripheral : central

View Answer

View Answer

Answer: Option B

70. CANVAS : PAINTER ::
A. leather : shoe
B. brush : palette
C. chisel : wood
D. marble : sculptor

View Answer

View Answer

Answer: Option D

71. TROUBLED : DISTRAUGHT ::
A. annoyed : disillusioned
B. disturbed : interrupted
C. covetous : rapacious
D. outmoded : ostentatious

View Answer

View Answer

Answer: Option C

72. MERCENARY : MONEY ::
A. vindictive : revenge
B. scholarly : library
C. immaculate : cleanliness
D. thirsty : water

View Answer

View Answer

Answer: Option A
73. SKIRMISH : INSIGNIFICANCE ::
A.revolution : democracy
B. duel : formality
C. feud : impartiality
D. bout : sparring

View Answer

View Answer

Answer: Option B

74. COMPLAIN : CARP ::
A. supply : donate
B. argue : debate
C. grumble : accuse
D. drink : guzzle

View Answer

View Answer

Answer: Option D

75. REDOUBTABLE : AWE ::
A. tart : pungency
B. tacit : solitude
C. despicable : contempt
D. engrossing : obliviousness

View Answer

View Answer

Answer: Option C

76. TILE : MOSAIC ::
A. wood : totem
B. stitch : sampler
C. ink : scroll
D. pedestal : column

View Answer

View Answer

Answer: Option B

77. COOL : FROZEN ::
A. Sharp : Cut
B. Warm : Hot
C. Hassock : Stool
D. Freedom : Liberty

View Answer

View Answer

Answer: Option B

78. SCHOLAR : IGNORANT ::
A. Hardworking : Lazy
B. Knife : Sword
C. Courage : Bold
D. Luxury : Wealth

View Answer

View Answer

Answer: Option A

79. STRUT : WALK ::
A. Sweating : Wrestling
B. Hunter : Fire
C. Speech : Stage
D. Stammer : Talk

View Answer

View Answer

Answer: Option D

80. RACE : FATIGUE ::
A. Fasting : Hunger
B. Round : Boxing
C. Flower : Color
D. Hiking : Gangrene

View Answer

View Answer

Answer: Option A

81. COUNSELOR : ADVICE ::
A. Artist : Musician
B. Patron : Support
C. Honesty : Charity
D. Bank : Banker

View Answer

View Answer

Answer: Option B

82. FISH : SCHOOL ::
A. Puppy : Dog
B. Novel : Story
C. Cocks : Pride
D. Ear : Nose

View Answer

View Answer

Answer: Option C

83. GILL : FIN ::
A. Cockroach : Antenna
B. Instrument : Pencil
C. Hard Disk : Keyboard
D. Bread : Butter

View Answer

View Answer

Answer: Option C

84. FISH : TROUT ::
A. Hair : Black
B. Bird : Aviary
C. Tiger : Carnivorous
D. Mammal : Cow

View Answer

View Answer

Answer: Option D

85. KNIFE : CUT ::
A. Winter : Summer
B. Sword : Sharp
C. Run : Fast
D. Drill : Hole

View Answer

View Answer

Answer: Option D

86. SKETCH : ARTIST ::
A. Secret : Confident
B. Cell : Prisoner
C. Palette : Painter
D. Draft : Writer

View Answer

View Answer

Answer: Option D

87. COLLAGE : IMAGES ::
A. Cement : Building
B. Medley : Songs
C. Furniture : Sofa
D. Grains : Tree

View Answer

View Answer

Answer: Option B

88. FISH : SCALES ::
A. Book : Papers
B. Snake : Fangs
C. Birds : Feather
D. Car : Wheels

View Answer

View Answer

Answer: Option C

89. IRON : BLACKSMITH ::
A. Cotton : Cloth
B. Food : Gourmet
C. Clay : Potter
D. Silver : Miner

View Answer

View Answer

Answer: Option C

90. Orthopedic: Bone ::
A. Psychiatry: Mind
B. Skin: Allergy
C. Antibiotics: Fever
D. Fracture: Plaster

View Answer

View Answer

Answer: Option A

91. Mask: Disguise ::
A. Clothes: Necessity
B. Building: Offices
C. Make-up: Beautify
D. Radio: News

View Answer

View Answer

Answer: Option C

92. Words: Poetry ::
A. Dictionary Letters
B. Notes: Music
C. Wheat: Food
D. Planet: Sun

View Answer

View Answer

Answer: Option B

93. Cobbler: Leather ::
A. Shirt: Boutique
B: Television: Engineer
C. Woodcutter: Furniture
D. Mason: Stone

View Answer

View Answer

Answer: Option D

94. Day: Night ::
A. Dark: Black
B. Good: Rough
C. Kind: Cruel
D. Shining: Bright

View Answer

View Answer

Answer: Option C

95. Joke: Laughter ::
A. Cry: Sorrow
B. Disease: Medicine
C. Death: Life
D. Miracle: Surprise

View Answer

View Answer

Answer: Option D

96. Hiss: Snake ::
A. Notes: Music
B. Splash: Water
C. Trumpet: Elephant
D. Cat: Mew

View Answer

View Answer

Answer: Option C

97. Lust: Sex ::
A. Friend: Foe
B. Lamp: Light
C. Anger: Pugnacity
D. Hoard: Amass

View Answer

View Answer

Answer: Option C

98. Sodium: Salt ::
A. Potassium: Phosphorous
B. Calcium: Marble
C. Lime: Limestone
D. Room: House

View Answer

View Answer

Answer: Option B

99. DISTANCE: MILE ::
A. liquid: litre
B. bushel: corn
C. weight: scale
D. fame: television

View Answer

View Answer

Answer: Option A

100. INDIGENT: WEALTHY ::
A. angry: rich
B. native: affluent
C. gauche: graceful
D. scholarly: erudite

View Answer

View Answer

Answer: Option C

101. AFTER: BEFORE ::
A. first: second
B. present: past
C. contemporary: historic
D. successor: predecessor

View Answer

View Answer

Answer: Option D

102. PORK: PIG ::
A. rooster: chicken
B. mutton: sheep
C. steer: beef
D. lobster: crustacean

View Answer

View Answer

Answer: Option B

103. WAN: COLOUR ::
A. corpulent: weight
B. insipid: flavour
C. pallid: complexion
D. enigmatic: puzzle

View Answer

View Answer

Answer: Option B

104. TEN: DECIMAL
A. seven: septet
B. four: quartet
C. two: binary
D. five: quince

View Answer

View Answer

Answer: Option C

105. MUNDANE: SPIRITUAL ::
A. common: ghostly
B. worldly: unworldly
C. routine: novel
D. secular: clerical

View Answer

View Answer

Answer: Option B

106. ARMY: LOGISTICS ::
A. business: strategy
B. soldier: students
C. war: logic
D. team: individual

View Answer

View Answer

Answer: Option A

107. GRAVITY: PULL ::
A. iron: metal
B. north pole: directions
C. magnetism: attraction
D. dust: desert

View Answer

View Answer

Answer: Option C

108. FILTER: WATER ::
A. curtail: activity
B. expunge: book
C. edit: text
D. censor: play

View Answer

View Answer

Answer: Option D

109. LIGHT: BLIND ::
A. speech: dumb
B. language: deaf
C. tongue: sound
D. voice: vibration

View Answer

View Answer

Answer: Option A

110. PAIN: SEDATIVE ::
A. comfort: stimulant
B. grief: consolation
C. trance: narcotic
D. ache: extraction

View Answer

View Answer

Answer: Option B

111. DIVA: OPERA ::
A. producer: theatre
B. director: drama
C. conductor: bus
D. thespian: play

View Answer

View Answer

Answer: Option D

112. GRAIN: SALT ::
A. shard: pottery
B. shred: wood
C. blades: grass
D. chip: glass

View Answer

View Answer

Answer: Option D

113. SYMPHONY: COMPOSER ::
A. Leonardo: music
B. Fresco: painter
C. Colours: pallet
D. Art: appreciation

View Answer

View Answer

Answer: Option B

114. CORPOREAL: SPIRITUAL ::
A. mesa: plateau
B. moron: savant
C. foreigner: immigrant
D. pedagogue: teacher

View Answer

View Answer

Answer: Option B

115. HOPE : ASPIRES ::
A. love: elevates
B. film: flam
C. fib: lie
D. fake: ordinary

View Answer

View Answer

Answer: Option C

116. CIRCUITOUS : ROUTER ::
A. problematic : solution
B. devious : argument
C. elliptical : brevity
D. judicious : selection

View Answer

View Answer

Answer: Option B

117. Synonym of WIELD _____________?
A. Abstain
B. Avoid
C. Forgo
D. Excert

View Answer

View Answer

Answer: Option D

118. Synonym of WANE _____________?
A. Employ
B. Decline
C. Rise
D. Revive

View Answer

View Answer

Answer: Option B

119. Synonym of WARY is _____________?
A. Heedless
B. Negligent
C. Prudent
D. Reckless

View Answer

View Answer

Answer: Option C

120. Synonym of VAGRANT is _____________?
A. Roving
B. Stable
C. Honoured
D. Stubborn

View Answer

View Answer

Answer: Option A

121. Synonym of VALOUR is _____________?
A. Stable
B. Coward
C. Heroism
D. Fear

View Answer

View Answer

Answer: Option C

122. Synonym of YOKE is _____________?
A. Detach
B. Harness
C. Release
D. Liberate

View Answer

View Answer

Answer: Option B

123. Synonym of YELL is _____________?
A. Shackle
B. Hitch
C. Whisper
D. Shout

View Answer

View Answer

Answer: Option D

124. Synonym of YEARN is _____________?
A. Require
B. Extra
C. Unwanted
D. Muted

View Answer

View Answer

Answer: Option A

125. Synonym of ZEST is _____________?
A. Passive
B. Enthusiasm
C. Disgust
D. Various

View Answer

View Answer

Answer: Option B

126. Synonym of ZEALOT is _____________?
A. Fanatic
B. Apathy
C. Liberal
D. Impious

View Answer

View Answer

Answer: Option A

127. Synonym of EXUDE is _____________?
A. Ooze
B. Overflow
C. Wither
D. Evaporate

View Answer

View Answer

Answer: Option A

128. Synonym of PREVARICATE is _____________?
A. Truth
B. Early
C. Lie
D. Delay

View Answer

View Answer

Answer: Option C

129. Synonym of PRECARIOUS is _____________?
A. Safe
B. Brittle
C. Perilous
D. Unsafe

View Answer

View Answer

Answer: Option D

130. Synonym of DELEGATE is _____________?
A. Representative
B. Officer
C. Member
D. Servant

View Answer

View Answer

Answer: Option A

131. Synonym of LETHARGY is _____________?
A. Serenity
B. Laxity
C. Active
D. Bold

View Answer

View Answer

Answer: Option B

132. Synonym of EMACIATED is _____________?
A. very fat
B. very thin
C. very small
D. very heavy

View Answer

View Answer

Answer: Option B

133. Synonym of CIRCUITOUS is _____________?
A. Direct
B. Strong
C. Cyclic
D. Weak

View Answer

View Answer

Answer: Option C

134. Synonym of Enigma is _____________?
A. Question
B. Puzzle
C. Answer
D. Content

View Answer

View Answer

Answer: Option B

135. Synonym of Incredulous is _____________?
A. Dishonest
B. Honest
C. Reliable
D. Unreliable

View Answer

View Answer

Answer: Option D

136. Synonym of Vituperate is _____________?
A. Abuse
B, Appreciate
C. Copy
D. Encourage

View Answer

View Answer

Answer: Option A

137. Synonym of BRIEF is _____________?
A. Small
B. Short
C. Little
D. Limited

View Answer

View Answer

Answer: Option B

138. Synonym of EMBEZZLE is _____________?
A. Remunerate
B. Clear
C. Balance
D. Misappropriate

View Answer

View Answer

Answer: Option D

139. Synonym of ALERT is _____________?
A. Intelligent
B. Energetic
C. Observant
D. Watchful

View Answer

View Answer

Answer: Option D

140. Synonym of ARROGANT is _____________?
A. Conceited
B. Humble
C. Progressive
D. Noble

View Answer

View Answer

Answer: Option A

141. The word “fodder” is closest in meaning to
A. material
B. stories
C. support
D. problems

View Answer

View Answer

Answer: Option A

142. The opposing force between the molecular particles inside a star is called
A. general relativity
B. the exclusion principle
C. infinite density
D. a singularity

View Answer

View Answer

Answer: Option B

143. The word “offset” could best be replaced by
A. carry
B. arrange
C. overflow
D. counteract

View Answer

View Answer

Answer: Option D

144. It can be concluded from paragraph 3 that light
A. destroys a black hole
B. can barely reveal a black hole
C. does not exist near a black hole
D. originates in spacetime

View Answer

View Answer

Answer: Option C

145. Which of the following is NOT mentioned as the possible fate of an astronaut who falls into a black hole?
A. Experience of amusement
B. Death by gamma rays
C. Knowledge of the universe
D. Destruction by gravity

View Answer

View Answer

Answer: Option A

146. It can be inferred from the passage that black holes are
A. soon to be located and studied
B. a scientific impossibility
C. the key to the entire future of the universe
D. a source of inspiration and entertainment

View Answer

View Answer

Answer: Option D

147. LIQUID: HYDRAULICS::
A. motion: dynamics
B. water: hydroponics
C. data: statistics
D. music: eurythmics

View Answer

View Answer

Answer: Option A

148. Ocean currents play a _______role in setting long-term climate_________.
A.vital … date
B. important … variations
C. major … patterns
D. unusual … changes

View Answer

View Answer

Answer: Option C

149. Antonym of DENIGRATE is _____________?
A. Asperse
B. Besmirch
C. Boost
D. Vilify

View Answer

View Answer

Answer: Option C

150. Antonym of ELATED is _____________?
A. Roused
B. Blissful
C. Sad
D. Happy

View Answer

View Answer

Answer: Option C

151. Antonym of INGEST is _____________?
A. Disgorge
B. Disrupt
C. Absorb
D. Devour

View Answer

View Answer

Answer: Option A

152. Antonym of LUCID is _____________?
A. Evident
B. Obvious
C. Explicit
D. Vague

View Answer

View Answer

Answer: Option D

153. Antonym of INORDINATE is _____________?
A. Dizzying
B. Wasteful
C. Wanton
D. Moderate

View Answer

View Answer

Answer: Option D

154. Antonym of SENILE is _____________?
A. Doting
B. Anile
C. Alert
D. Ancient

View Answer

View Answer

Answer: Option C

155. Antonym of GARBLED is _____________?
A. Slant
B. Unscramble
C. Obscure
D. Pervert

View Answer

View Answer

Answer: Option B

156. Antonym of NIGGARDLY is _____________?
A. Generous
B. Chintzy
C. Closefisted
D. Skimpy

View Answer

View Answer

Answer: Option A

157. Antonym of PHILISTINE is _____________?
A. Smutty
B. Uncultured
C. Uncultured
D. Cultured

View Answer

View Answer

Answer: Option D

158. Antonym of QUIESCENT is _____________?
A. Asleep
B. Active
C. Deactivated
D. Fallow

View Answer

View Answer

Answer: Option B

159. Antonym of FOREMOST is _____________?
A. Unimportant
B. Hindmost
C. Disposed
D. Mature

View Answer

View Answer

Answer: Option A

160. Antonym of FALLACIOUS is _____________?
A. Credit
B. Clean
C. Truthful
D. Dishonest

View Answer

View Answer

Answer: Option C

161. Antonym of PARSIMONY is _____________?
A. Verbosity
B. Generosity
C. Clan
D. Tenderness

View Answer

View Answer

Answer: Option B

162. Antonym of DOLEFUL is _____________?
A. Vivacious
B. Witty
C. Empty
D. Full

View Answer

View Answer

Answer: Option A

163. Antonym of TACIT is _____________?
A. Punish
B. Dictated
C. Grand
D. Small

View Answer

View Answer

Answer: Option B

164. Antonym of MITE is _____________?
A. Bit
B. Bug
C. Insect
D. Whole

View Answer

View Answer

Answer: Option D

165. Antonym of NEBULOUS is _____________?
A. Misty
B. Apparent
C. Murky
D. Shadowy

View Answer

View Answer

Answer: Option B

166. Antonym of PRODIGAL is _____________?
A. Spendthrift
B. Squandering
C. Thrifty
D. Wanton

View Answer

View Answer

Answer: Option C

167. Antonym of WEAN is _____________?
A. Attach
B. Detach
C. Discourage
D. Halt

View Answer

View Answer

Answer: Option A

168. Antonym of FRIVOLOUS is _____________?
A.Trivial
B. Silly
C. Petty
D. Wise

View Answer

View Answer

Answer: Option C

169. Antonym of DUCTILE is _____________?
A. Docile
B. Pliable
C. Stiff
D. Supple

View Answer

View Answer

Answer: Option C

170. Antonym of DEVIANT is _____________?
A. Bent
B. Devious
C. Regular
D. Atypical

View Answer

View Answer

Answer: Option C

171. Antonym of CURTAIL is _____________?
A. Cramp
B. Prolong
C. Chop
D. Clip

View Answer

View Answer

Answer: Option B

172. Antonym of DEXTEROUS is _____________?
A. Inexpert
B. Acute
C. Active
D. Able

View Answer

View Answer

Answer: Option A

173. Antonym of DOCILE is _____________?
A. Pliable
B. Pliant
C. Quiet
D. Unyielding

View Answer

View Answer

Answer: Option D

174. Antonym of SARTORIAL is _____________?
A. Homespun
B. Cheerful
C. Inelegant
D. Sincere

View Answer

View Answer

Answer: Option A

175. Antonym of PIQUE is _____________?
A. Hurt
B. Irk
C. Joy
D. Huff

View Answer

View Answer

Answer: Option C

176. Antonym of GUMPTION is _____________?
A. Apathy
B. Nerve
C. Initiative
D. Sagacity

View Answer

View Answer

Answer: Option A

177. Antonym of RECONDITE is_____________?
A. Hermetic
B. Manifest
C. Pedantic
D. Occult

View Answer

View Answer

Answer: Option B

178. Antonym of ENORMOUS is_____________?
A. Fragile
B. Weak
C. Tiny
D. Soft

View Answer

View Answer

Answer: Option C

179. Antonym of ARTIFICIAL is ______________?
Red
B. Solid
C. Truthful
D. Natural

View Answer

View Answer

Answer: Option D

180. Antonym of EXPAND is _____________?
A. Congest
B. Conclude
C. Convert
D. Condense

View Answer

View Answer

Answer: Option D
181. What is age of SUN ?
A. 4.6 Billion Years
B. 4.9 billion years
C. 4.10 billion years

View Answer

View Answer

Answer: Option A
182. Time Taken by Sunlight to reach earth?
A. 5min. and 15.4 seC.
B. B. 8 min. and 16.6 seC.
C. C.7 min. and 14 seC.

View Answer

View Answer

Answer: Option B
183. Great white way ?
A. Broadway (New York)
B. New Zealand
C. Kent

View Answer

View Answer

Answer: Option A
184. Tapaimukh Dam issue is between countries ?
A. pak and India
B. B.india and Bangladesh
C. C. sirilanka and India

View Answer

View Answer

Answer: Option B
185. clash civilization is written by:
A. jane austen.
B. B. leo Tolstoy
C. C.samuel Huntington.

View Answer

View Answer

Answer: Option C
186. Ringitt is is the currency of ?
A. Iraq
B. Iran
C. MalaysiA.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

187. Arab league established in ?
A. 20 march 1940
B. b.13 jan 1947
C. C.22 march 1945

View Answer

View Answer

Answer: Option C

188. Mao Movement is connected with ?
A. Malaysia
B. B. Naxalites
C. . Assam .

View Answer

View Answer

Answer: Option B

189. Obama is US “s ———.President ?
A.55th
B.47th
C. 44th .

View Answer

View Answer

Answer: Option C

190. Baitullah mehsud killed on ?
A.2 aug 2009
B.4july 2009
C. 5 august 2009.

View Answer

View Answer

Answer: Option C
191. Mother in law of obama is ?
A.sari nan
B.marian Robinson
C.sheva sate.

View Answer

View Answer

Answer: Option B
192. fifa president is?
A.john stofy
B. blatter stami
C.joseph sepp blatter.

View Answer

View Answer

Answer: Option C
193. when karry lugar bill was passed ?
A.oct 10,2009
B.august 2009
C. sep 24 2009.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

194. A Book of 2008” A way of hope and extremism by ?
A.Sameena Jalal
B. Ayesha Jalal
C. Navena Saqid

View Answer

View Answer

Answer: Option B

195. Balck forest is a mountain range in ?
A. South Korea
B. Russia
C. Germany.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

196. Bill gates belong to ?
A. Programming
B. B. software.
C. C. Microsoft.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

197. protein absorbed by ?
A.neck
B.tongue
C.stomach

View Answer

View Answer

Answer: Option C

198. the Olympic games will be held in 2012 ?
A. japan.
B. usa
C. london.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

199. continent largest ?
A. Afirca
B. Australia
C. AsiA.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

200. who is 3rd governor genral of Pakistan ?
a.Fazal Ilahi Chaudhry
B.Iskandar mirza
C.Ghulam Muhammad.

View Answer

View Answer

Answer: Option C
201. who is Pakistan,s 8 th president ?
a. Muhammad Mian somro
b. Muhammad Rafiq tarar
c. waseem sajad

View Answer

View Answer

Answer: Option C

202. what was the name Quaid,s first wife ?
A.pami bai
B.manabai
C. emibai

View Answer

View Answer

Answer: Option C

203. first constitution of Pakistan was made in ?
a. 16 feb 1959
b. B.12 march 1953
c. c23 March 1956.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

204. The renowned another of the spirit of islam and a short history of the Saracens was :
A.shiblee
B.nawab mohsin
C.sayed ameer ali

View Answer

View Answer

Answer: Option C

205. The first issue of moualana abul kalam azads ‘AL hilal’ came out on 13 july ?
A.1912
B.1913
C.1914

View Answer

View Answer

Answer: Option A

206. which are the aligned year in Pakistan‘s foreign policy ?
A.1963.1972
B.1954.1962
C.1947.1953

View Answer

View Answer

Answer: Option B

207. the hasni tribe is settled in ?
A.southren NWFP
B.westren balochistan
C.central sindh.

View Answer

View Answer

Answer: Option B

208. In conection with land reforms the Punjab tenancy act was passed in?
A.1877
B.1887
C.1897

View Answer

View Answer

Answer: Option B

209. kalabag iron deposits are largest in Pakistan with an estimated reserve of ?
A.309 million ton
B.509 million ton
C.709 million ton

View Answer

View Answer

Answer: Option A

210. The “millat and menace of indianism” is written by?
A.Muhammad Ali
B.ch Rehmat ali
C.shoukat ali

View Answer

View Answer

Answer: Option B

211. The lacknow pact was conceived by?
A.Lord chemsford
B.john simon
C.edward cadogan

View Answer

View Answer

Answer: Option A

212. On 7th August ,Muhammad Ali Jinnah left India for the last time and flew to:
A.Quetta
B.Lahore
C.Karachi

View Answer

View Answer

Answer: Option C

213. Sir sikandar hayat khan was leader of ?
A.Muslim league
B.unionist party
C.congress

View Answer

View Answer

Answer: Option B

214. The Pakistan forest institute, a national organization was established in ?
A.1947
B.1957
C.1967

View Answer

View Answer

Answer: Option A

215. junagadh was a small maritime sate and had an area of ?
A.4500sq km
B.9000sq km
C.10000sq km

View Answer

View Answer

Answer: Option A

216. Recent earthquake of October,2005 was result of ?
A.Volcanic
B.tectonic dislocation
C.severe flooding

View Answer

View Answer

Answer: Option B

217. Who has written the book entitled “The making of pakistan”
A.Qurashi I.H.
B.Ch Muhammad Ali
C.K.K.Aziz

View Answer

View Answer

Answer: Option C

218. pakistan’s ideology is based on the ideals of ?
a. Democracy
b. B.Theocracy
c. C.Islam

View Answer

View Answer

Answer: Option C

219. The demand of separate electorate for Indian Muslims was first
220. accepted in the act of ?
A.1909
B.1919
C.1929

View Answer

View Answer

Answer: Option B

221. Ch Rehmat Ali, the architect of the name of Pakistan,died on?
A.feb 2,1951
B.feb 12,1951
C.None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

222. Hazrat Ali (R.A) ny Hazrat Abu bakr (R.A) ki bait kab ki ?
A.bait khasa waly din
B.bait ama waly din
C. Hazart Fatima (R.A) ki death kay bad.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

223. shaibe abi talab mai Hazarat Mohammad (S.A.W) aor AP (S.A.W) kay sahabi kinty arsa tak mahasra mai rhay?
A.1 year
B.2 year
C.3 year

View Answer

View Answer

Answer: Option C

224. Us awaleen sahabi ka name btaen jin ko AP (S.AW.) ka habib kaha jata hai.?
A.Hazrat Zaid
B.Hazrat umar
C. Hazrat Abu bakar

View Answer

View Answer

Answer: Option C

225. Haj kay doran kitny Khutby hoty hain?
A.2
B.3
C.4

View Answer

View Answer

Answer: Option B

226. Zakat on Silver ?
A.51 ½ tola
B.52 ½
C. 54 ½

View Answer

View Answer

Answer: Option B

227. Kalima Tayyaiba is mentioned in Quran?
A.4 time
B.5time
C. 2 time

View Answer

View Answer

Answer: Option C

228. Hazrat Khalid Bin Saeed, the first writer of?
A.Quran
B.Hadees
C.Wahi

View Answer

View Answer

Answer: Option C

229. City of mentioned in Holy Quran.?
A.sham
B.makkah
C. Rome

View Answer

View Answer

Answer: Option C

230. Siparas starts with Bismillah.?
A.5
B.7
C.8

View Answer

View Answer

Answer: Option C

231. Ghazawahs described in Holy Quran?
A.5
B.9
C.12

View Answer

View Answer

Answer: Option C

232. Who is the first Hafiz of the Holy Quran?
A. Hazrat HamzA.
B.Hazarat abu baker
C.Hazrat usman

View Answer

View Answer

Answer: Option C

233. last surah of Quran ?
A.Yaseen
B. Al.Nass
C. Al. Kausar

View Answer

View Answer

Answer: Option B

234. Surah Fatiha contains —————aayats.
A.5
B.6
C.7

View Answer

View Answer

Answer: Option B

235. The major part of Quran is revealed at ?
A.morning time
B.day time
C.night time

View Answer

View Answer

Answer: Option C

236. First complete Madni Surah is ?
A.al.Namal
B.Rehman
C.Baqarah .

View Answer

View Answer

Answer: Option C

237. Jehad was allowed in?
A.1st hijrah B. 2nd hijrah C.3rd hijrah

View Answer

View Answer

Answer: Option B

238. Qibla changed in ?
A.10 nabvi
B. 1st hijrah
C. 2nd hijrah

View Answer

View Answer

Answer: Option C

239. Imam Bukhari died In ?
A.232
B.244
C.256

View Answer

View Answer

Answer: Option C

240. Shab.e.Barat is celebrated on the ——– night of Shuban?
A.10
B.12th
C.15th

View Answer

View Answer

Answer: Option C

241. Osama Bin Laden: Date of Death?
A.1 may 2011
B.2nd may 2011
C.3rd may 2011

View Answer

View Answer

Answer: Option B

242. Jacob Zuma won elections in?
A. South korea
B. South America
C. South Africa

View Answer

View Answer

Answer: Option C

243. G.20 Summit was held at Pittsburg, USA in Sep ?
A.2005
B.2007
C.2009

View Answer

View Answer

Answer: Option C

244. India will hold the Common Wealth Games in ?
A.2007
B.2008
C.2010

View Answer

View Answer

Answer: Option C

245. Timeline of withdrawal of forces from Iraq by Obama…?
A.2009
B.2010
C.2011

View Answer

View Answer

Answer: Option C

246. urdu mein nazam ka bani?
A.wali dakni
B.Nazir akbar abadi
C.akhar rayaz

View Answer

View Answer

Answer: Option B

247. urdu mein maktoob naveesi ka aghaz kis nay kiya ?
A.sir sayed ahmad khan
B.shah wali
C.ghalib

View Answer

View Answer

Answer: Option C

248. safer dar safer ka writer kon hai?
A.Bano qudsya
B.faiz
C. ashfaq ahmad

View Answer

View Answer

Answer: Option C

249. baap ka ghuna kis na likhi ?
A.hakeem shuja
B.ahmad fraz
C.qateel shifai

View Answer

View Answer

Answer: Option A

250. indlas main ajnabi,khana badosh ka writer kon hai ?
A.javed ahmad
B.imtiaz ali taj
C.mustansar hussain tarar

View Answer

View Answer

Answer: Option C

251. Mirza Qutub ud din Aibak nazm_____ ka juzv hai.
A.Israre khudi
B.hali kay khatut
C. Shahnama Islam

View Answer

View Answer

Answer: Option C

252. ———.1911 mein Sialkot mein paida hue aur lahore mein wafat payi.
A.faiz ahmad faiz
B. ashfaq ahmad
C.qateel shifai

View Answer

View Answer

Answer: Option A

253. Khakim ba’dehan mein khaakon ki tadaad?
A.4
B.6
C.8

View Answer

View Answer

Answer: Option C

254. chand ham aser mash’hoor adeebon k____hain?
A.Misry
B.shair
C. khaakay

View Answer

View Answer

Answer: Option C

255. Mushtaq Ahmad yousafi ki tanz o mizaah ki____kutab hain?
A.2
B.3
C.5

View Answer

View Answer

Answer: Option B

barology ?
A.study of gravitation
B. study of glands
C. study of life.

View Answer

View Answer

Answer: Option A

256. Anemometer records?
a. altitudes
b. B. velocity of wind
c. C. humidity.

View Answer

View Answer

Answer: Option B

257. measures viscosity of liquids by?
A. Viscometer
B.Pyrometer
C.Dasymeter

View Answer

View Answer

Answer: Option A

258. 1 horse power is equal to ?
A.740.7waats
B.742.7waats
C.745.7 watts

View Answer

View Answer

Answer: Option C

259. Unit of magnetic flux is Weber?
A. Tesla
B. Becquerel
C.Farad

View Answer

View Answer

Answer: Option A

260. Unit of electromotive force in ?
A. Watts
B.unit
C. Volt.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

261. Sunlight is composed of ——–colours?
A.five
B. six
C.seven

View Answer

View Answer

Answer: Option C

262. Optical fibers work on polarization of electromagnetic?
A. waves
B. waves
C. energy

View Answer

View Answer

Answer: Option A

263. Weight of proton = 1.66 x 10 power ?
A. .20
B. .27 kg
C. .31 kg

View Answer

View Answer

Answer: Option B

264. One million cycles per second is called?
A. carat
B. m/s
C. Megahertz.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

265. NTP stand for ?
A.non time permanent
B.not time pick
C.normal temperature pressure

View Answer

View Answer

Answer: Option C

266. BTU stand for?
A.basic time unit
B. base tempal unit
C.british thermal unit

View Answer

View Answer

Answer: Option C

267. chose the correct speling ?
A.Ingenuous
B. Concientiousnes.
C. Honearey.

View Answer

View Answer

Answer: Option A

268. Akhtar was broken ——–from his old friend?
A.with
B.of
C.away.

View Answer

View Answer

Answer: Option C

269. Cajole ? aynonyms
A.warm
B.doubtful
C.lure

View Answer

View Answer

Answer: Option B

270. If 12 years are added to 2/3 age of Rani ,she will be 3 years older then today.what is rani,s present age?
A.25
B.27
C.29

View Answer

View Answer

Answer: Option B

271. wich number will come next.
1,2,4,8,16,—.
A.26
B. 28
C.32

View Answer

View Answer

Answer: Option C

272. insert the missing numbers?
5 ? 14 10 9 7
A.18
B.16
C.12

View Answer

View Answer

Answer: Option a

273. The number , whose 7% of is 21 ,is?
A.500
B.400
C.300

View Answer

View Answer

Answer: Option C

274. 10 men can construct a building in 40 days .how long will it take 20 man to do this work ?
A.20days
B.30 days
C.40 days.

View Answer

View Answer

Answer: Option A

275. what is the capital of the country Barbados ?
A.Lisban
B.Bridgetown
C.Georgetown

View Answer

View Answer

Answer: Option B

276. what is the currency Belgium ?
A.dollar
B.Ruble
277. C.belgian franc

View Answer

View Answer

Answer: Option C

278. what is the name of sayria’s news agency ?
A.BELGA
B.SANA
C.DPA

View Answer

View Answer

Answer: Option B

279. New Zealand discovered in ?
A.1436
B.1645
C.1642

View Answer

View Answer

Answer: Option C

280. There are how many muscles in human body ?
A.600
B.580
C.680

View Answer

View Answer

Answer: Option C
4.7/5 (15 Reviews)
You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.
GoTest
To Get Online Free Preparations For All Jobs Written Test, Interviews and Exams
Subscribe Here

>