Home » MCQs » NTS Sociology MCQs Online With Answers

NTS Sociology MCQs Online With Answers

[These Sociology Mcqs are also beneficial for Preparation of PPSC Test, FPSC Test, SPSC Test,KPPSC Test,BPSC Test,PTS ,OTS,GTS,JTS,CTS Test Online]

NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization which conducts screening tests for admission, scholarship, internship, recruitment, promotion and jobs to eliminate candidates having ability for the given post on merit basis.

Candidates who have applied or want to apply for the NTS jobs or admission need to qualify their NTS test. The testing service includes quiz about many subjects along sociology. Sociology has vast knowledge and taken for the many purposes. These questioning answering are in the form of Multiple chocie questions.  Candidates who demand to prepare for the  test please visit gotest.com to pass the NTS MCQs . Because gotest.com is providing online questionnaire of sociology to its visitors.

NTS Sociology MCQs With Answers Online Solved

 

01. Clothes’ being wore in a society is an example of
a. Material culture
b. Non-material culture
c. Both ‘a & b’
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

02. Non-Material culture is also called
a. Apparent culture
b. Implicit culture
c. Symbolic culture
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

03. Taking one’s own culture as standard of judging others’ cultures is
a. Ethnocentrism
b. Xenocentrism
c. Cultural shock
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A

04. People face cultural shock when they
a. Practice old customs
b. Come in contact with different culture
c. Don’t practice norms
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

05. Judging another’s culture can lead a person to
a. Ethnocentrism
b. Xenocentrism
c. Both ‘a & b’
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C

06. Language is an example of
a. Material culture
b. Symbolic culture
c. Both ‘a & b’
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

07. Which one of the following is not an example of material culture?
a. Buildings
b. Cars
c. Arts
d. Norms

View Answer

View Answer

Answer: Option D

08. Which one of the following is not an example of symbolic culture?
a. Norms
b. Gestures
c. Clothes
d. Language

View Answer

View Answer

Answer: Option C
09. Sanction is the way to enforce
a. Values
b. Norms
c. Both ‘a & b’
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B

10. A sanction can be
a. Positive
b. Negative
c. Only negative
d. Both positive and negative

View Answer

View Answer

Answer: Option D

11. ‘Folkway’ is an example of
a. Social Norm
b. Social value
c. Social sanction
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
12. Which is from the following is the least strictly enforced?
a. Folkway
b. Mores
c. Taboos
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
13. Which one of the following is most strictly enforced?
a. Folkway
b. Mores
c. Taboos
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
14. A group which has its values contradicting with the broader culture forms
a. Subculture
b. Counterculture
c. Both ‘a & b’
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
15. A society with different cultural values is
a. Pluralistic
b. Singular
c. Both ‘a & b’
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
16. Values shaped together from a larger whole forms
a. Value Group
b. Value Cluster
c. Both ‘a & b’
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
17. Values that run opposite to each other forms
a. Value contradictions
b. Value clusters
c. Value groups
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
18. Ideal culture is
a. Norms being manifested
b. Norms ought to be manifested
c. Norms violation
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
19. The way in which people actually follow norms is
a. Manifest culture
b. Ideal culture
c. Both ‘a & b’
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
20. The spread of cultural traits and patterns in space is called
a. Assimilation
b. Acculturation
c. Diffusion
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
21. Etnocentricism means:
a. Evaluating other cultures with the Yardstick of your own values.
b. Taking other nations as good as your own one but disowned
c. No other society is like your’s and your society or group is superior to
others.
d. None of these.

View Answer

View Answer

Answer: Option C
22. Social facts have thier independent existence and must be studied
likewise. Who remarked above when discussing scientific method:
a. Ibn-i-Khaldun
b. Emile Durkhiem
c. Auguste Comte
d. None of These

View Answer

View Answer

Answer: Option B
23. An exploratory research design the major focus is on:
a. Experimentation
b. Hypothesetesting
c. Profile development and description
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
24. Diffusion of innovations among cultures means:
a. Traveling of traits and patterns in space/territory
b. Transmission of trait complexes in time.
c. Botha. and b.
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D
25. Social institutions are ;
a. God-given and cannot be changed
b. Buildings and people who operate there
c. Consultellation of folkways and moresaround some important functions(s)
of society.
d. None of these.

View Answer

View Answer

Answer: Option C
26. A counter culture:
a. Has to be against the existing cultural ethos/values
b. May not be against the existing cultural ethos/values
c. If different from the existing culture may never succeed to survive
d. None of these.

View Answer

View Answer

Answer: Option A
27. Family Laws Ordinance was passed for the first time in:
a. 1961
b. 1973
c. 1985
d. None of these.

View Answer

View Answer

Answer: Option A
28. Demographic Transition exhibits:
a. High birth rate and low death rate in its first phase
b. high death rate and low birth rate in its first phase.
c. High birth rate and high death rate in its first phase.
d. None of these.

View Answer

View Answer

Answer: Option A
29. As a conquence of rural urban migration:
a. more and more urbanization is takling place successfully
b. ruralization of urban areas is takling place
c. ruralization of urban areas and ribbon growth seem to be the result
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
30. In a patriarchal family the major decision are taken by the:
a. Old men and women
b. The male or female head of the family
c. The male head of the family who weilds all powers
d. None of these.

View Answer

View Answer

Answer: Option C
31. Sociobiologists believe that:
a. biology being the major constraints does not allow any change in human
nature hence socialization does not change much of human individual
nature.
b. Individaul is the product of social group within which he is socialized
c. The-nature controversy has ended in favour of nurture and the
bio-sociologists have failed to promote thier thesis.
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D
32. A double-barrelle question has the potential of having:
a. Two acceptable responses/answers
b. Two answers but incompatible with each other
c. Both a. and b.
d. None of these .

View Answer

View Answer

Answer: Option C
33. Those who cannot compete have no right for higher learning and must be refused accordingly who believed in the above thesis?
a. Auguste comte
b. Spencer
c. Karl max
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
34. Whose theorizing social change is depicted/comes closer to Iqbal’s verse
:
“AA tujh ko bataon main taqdeer umam kia hai
shamsher w sanna awwal taoos w rabab aakhir”
a. Karl- Marx
b. Ibn-i-Khaldun
c. George Hegel
d. None of these.

View Answer

View Answer

Answer: Option B
35. The lowest density of population per square kilometer is found in:
a. Sindh
b. N.W.F.P
c. Baluchistan
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
36. Alteration is the state of affairs in which:
a. the society has no norms and if there are any nobody follows the
b. the individual has no claim over the product that he has finished
c. the worker is least emotionally related to the product that he develops, the co-workers and the work emviorment.
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
37. The rate of return for a mailed questionaire is usually:
a. very high
b. very low
c. both a. andb.
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
38. According to Emile Durkhiem the Mechanical Solidarity is based on:
a. blood relations and neighbourhood
b. division of labour and specialization
c. The contribution individuals make to each other
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
39. Cultural Shock is caused by:
a. Playing is different role and getting role strain
b. finding values, norms and customs against ones cultural socialization
usually opposite to what one has been socilizad in and they turn out to
be dysfunctional.
c. Both a. and b.
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
40. Standard deviation in statistics is the measure that indicates in essence the :
a. Central tendency
b. Spread of the sample means/values
c. Both a. and b.
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D
41. Levirate means;
a. Marriage of a man with the widow of his deceased brother
b. Marriage of a man with the sister of his deceased wife
c. None of these.
d. Both A and B

View Answer

View Answer

Answer: Option A
42. Joint family may be preferred because it has;
a. greater financial security
b. Division of labour
c. workable as a cooperative
d. all of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D
43. Rapid growth of urbanization is due to advancement in;
a. modernization
b. westernization
c. technology
d. transport

View Answer

View Answer

Answer: Option C
44. Who developed the “organic theory of society”
a. Herbert Spencer
b. Henry Maine
c. Thomas Hobbes
d. Maclver

View Answer

View Answer

Answer: Option A
45. What does culture usually reflect in Modern society?
a. Group culture
b. National culture
c. Geographical culture
d. religious culture

View Answer

View Answer

Answer: Option B
46. Customs are powerful in regulating the conduct of people in:
a. Simple societies
b. Urban societies
c. Industralized societies
d. All of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D
47. Which one of the following is not a healthy social process?
a. Competition
b. Co-operation
c. Integration
d. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option D
48. When the researcher asks the respondent face to face question, this method is called:
a. Interview Schedule
b. Questionnaire
c. Observation
d. Interview guide

View Answer

View Answer

Answer: Option A
49. Power that people consider legitimate is known as:
a. Force
b. Right
c. Authority
d. Previlege

View Answer

View Answer

Answer: Option C

50. Social Structure of a society is the network of:
a. Institutional relations
b. Value System
c. Traditions
d. Compliance to Norms

View Answer

View Answer

Answer: Option D
You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.
GoTest
To Get Online Free Preparations For All Jobs Written Test, Interviews and Exams
Subscribe Here [jetpack_subscription_form title="" subscribe_text="" subscribe_button="Subscribe" show_subscribers_total="0"]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Alert: Content is protected !!