Home » MCQs » NTS Biology MCQs With Answers

NTS Biology MCQs With Answers

[These Biology Mcqs are also beneficial for Preparation of PPSC Test, FPSC Test, SPSC Test,KPPSC Test,BPSC Test,PTS ,OTS,GTS,JTS,CTS Test Online]

NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization which conducts written and screening tests for admission, scholarship, internship, recruitment, promotion and jobs.

NTS test preparation being provided on gotest.com for those candidates who have applied or want to apply for the exam. this Examination includes several subjects in which biology is mandatory. For the online test of biology visit over here. On this site you will get all questionnaire about biology in the form of Multiple choice Questions along their answers which help you to get command on this subject.

NTS Biology MCQs Online Test: Start Here

NTS Biology MCQs With Answers Online Solved

 

1. The scientific study of livings is called?
A. Anatomy
B. Biology
C. Geology
D. Zoology

View Answer

View Answer

Answer: Option B
2. The word “BIOLOGY” has been derived from_________ word?
A. Latin
B. English
C. Greek
D. French

View Answer

View Answer

Answer: Option C
3. According to modern system of taxonomy, living organisms have been classified into?
A. Three Kingdoms
B. Five Kingdoms
C. Two Kingdoms
D. Six Kingdoms

View Answer

View Answer

Answer: Option B
4. Kingdom Protoctista includes____________?
A. Fungi
B. Prokaryotes
C. protists
D. Piantae

View Answer

View Answer

Answer: OptionC
5. Kingdom Fungi includes_______________?
A. A cellular, eukaryotic organisms
B. Non-chlorophylls, multicellular eukaiyotlc organisms
C. Non-chlorophylls, multioellular,thailophytic organisms
D. Chlorophyllus, multicellular, eukaryotic Organisms

View Answer

View Answer

Answer: Option C
6. Earthworm is included in_____________?
A. Kingdom Plantae
B. Kingdom Protoctista
C. Kingdom Monera
D. Kingdom Animalia

View Answer

View Answer

Answer: Option D
7. The Study of organisms inhabiting the sea and Ocean and the physical and chemical characteristics of their environment is:
A. Social Biology
B. Marine Biology
C. Environmental Biology
D. Fresh Water Biology

View Answer

View Answer

Answer: Option B
8. The branch of Biology which deals with the use of data and techniques of engineering & technology concerning living organisms is:
A. Human Biology
B. Environmental Biology
C. Genetics
D. Bio-technology

View Answer

View Answer

Answer: Option D
9. The branch in which organism’s life cycle, mode of transmission and interaction with their hosts are studied is:
A. Anatomy
B. Physiology
C. Parasitology
D. Social Biology

View Answer

View Answer

Answer: Option C
10. The molecules of living matter that provide building blocks are mostly based on:
A. Carbon
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Ammonia

View Answer

View Answer

Answer: Option A
11. Severe deficiency of Vitamin-D results in __________.
A. scurvy
B. rickets
C. night blindness
D. osteomalacia

View Answer

View Answer

Answer: Option B
12. People living in high altitudes (like mountains) usually have a _________.
A. smaller number of Red Blood Cells
B. larger number of Red Blood Cells
C. smaller number of White Blood Cells
D. larger number of White Blood Cells

View Answer

View Answer

Answer: Option B
13. The average adult has a blood volume of about __________ liters.
A. 5
B. 5.5
C. 6
D. 6.5

View Answer

View Answer

Answer: Option A
14. The average internal temperature of human body is __________.
A. 35 oC
B. 36 oC
C. 37 oC
D. 38 oC

View Answer

View Answer

Answer: Option C
15. Vitamin __________ is needed for the formation of a light-sensitive pigment in the retina.
A. A
B. C
C. D
D. B complex

View Answer

View Answer

Answer: Option A
16. About __________ of the body weight of a mammal is water.
A. 60%
B. 65%
C. 70%
D. 75%

View Answer

View Answer

Answer: Option C
17. On wound __________ fight foreign particles, like bacteria.
A. White Blood cells
B. Red Blood Cells
C. Platelets
D. Plasma

View Answer

View Answer

Answer: Option A
18. Blood is carried towards the heart by __________.
A. Arteries
B. Capillaries
C. Veins
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
19. __________ is essential for the formation of haemoglobin.
A. Calcium
B. Iron
C. Water
D. Carbohydrates

View Answer

View Answer

Answer: Option B
20. ___________ are needed as a source of energy for the vital activities of the body.
A. Calcium
B. Iron
C. Water
D. Carbohydrates

View Answer

View Answer

Answer: Option D
21. What is the main purpose of white blood corpuscles
A. To carry nutrients
B. To combat infection
C. To carry oxygen
D. To give strength

View Answer

View Answer

Answer: Option B
22. Total volume of blood in human being is
A. 5-6 litres
B. 3-4 litres
C. 8-10 litres
D. 10-12 litres

View Answer

View Answer

Answer: Option A
23. Red blood corpuscles are formed in the
A. Liver
B. Bone Marrow
C. Kidneys
D. Heart

View Answer

View Answer

Answer: Option B
24. Blood does not coagulate inside the body due to the presence of
A. Haemoglobin
B. Heparin
C. Fibrin
D. Plasma

View Answer

View Answer

Answer: Option B
25. The number of bones in the human body of an adult is approximately
A. 210
B. 250
C. 206
D. 80

View Answer

View Answer

Answer: Option C
26. Lungs are situated in the
A. Abdominal cavity
B. Pericardinal cavity
C. Buccal cavity
D. Thoracic cavity

View Answer

View Answer

Answer: Option D
27. The pancreas secretes
A. Insulin
B. Vitamin A
C. Bile juice
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
28. The seat of memory in human brain is located in the
A. Medulla oblongata
B. Cerebrum
C. Cortex
D. Cerebellum

View Answer

View Answer

Answer: Option C
29. Tibia is bone found in the
A. Skull
B. Arm
C. Leg
D. Face

View Answer

View Answer

Answer: Option C
30. The strongest muscle in human body is found in
A. Hands
B. Buttocks
C. Neck
D. Lungs

View Answer

View Answer

Answer: Option B

31. The main function of the kidney is
A. To control blood pressure
B. To control body temperature
C. To remove waste products from the body
D. To help in digestion of food

View Answer

View Answer

Answer: Option C
32. A gene is a
A. Sleep inducing drug
B. Unit of heredity
C. A kind of vitamin
D. A type of body cell

View Answer

View Answer

Answer: Option B
33. The function of haemoglobin is
A. To transport oxygen
B. Destruction of bacteria
C. Prevention of anaemia
D. Utilization of energy

View Answer

View Answer

Answer: Option A
34. A vegetable containing sulphur is?
A. Potato
B. Cabbage
C. Brinjal
D. Pumpkin

View Answer

View Answer

Answer: Option B
35. Enzymes help in
A. Respiration
B. Digestion of food
C. Immune system
D. Reproduction

View Answer

View Answer

Answer: Option B
36. Ptyalin is an enzyme produced in the
A. Salivary glands
B. Pituitary glands
C. Thyroid glands
D. Pancreas

View Answer

View Answer

Answer: Option A
37. Heightened emotion is caused by
A. Pituitary glands
B. Thyroid glands
C. Adrenal glands
D. Salivary glands

View Answer

View Answer

Answer: Option C
38. The shortest bone in the human body is
A. Vertebrae
B. Phalanges
C. Stapes
D. Metacarpals

View Answer

View Answer

Answer: Option B
39. Lack of ____ causes diabetes
A. Sugar
B. Insulin
C. Calcium
D. Vitamins

View Answer

View Answer

Answer: Option B
40. Biopsy is done on
A. Tissues taken from a dead body
B. Tissues taken from a living body
C. Blood from Veins
D. Blood from Arteries

View Answer

View Answer

Answer: Option B
41. . Haemodialysis means cleaning of
A. urine
B. blood
C. glomerular filterate
D. coelomic fluid

View Answer

View Answer

Answer: Option B
42. Production of sweat and sebum is related with
A. skin
B. liver
C. lungs
D. GIT

View Answer

View Answer

Answer: Option A
43. The evaporative cooling in the respiratory tract of dogs is called
A. vasodilation
B. vasoconstriction
C. panting
D. all of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
44. Which of the following pathogen type cause disease that can be treated with antibiotics
A. bacteria
B. fungi
C. virus
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
45. Most cell membranes are composed principally of
A. DNA ad protein
B. protein and lipids
C. protein and chitin
D. protein and RNA

View Answer

View Answer

Answer: Option B
46. Normally, in the process of osmosis, the net flow of water molecules into or out of the cell depends upon differences in the
A. concentration of water molecules inside and outside the cell
B. concentration of enzymes on either side of the cell membrane
C. rate of molecular motion on either side of the cell membrane
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
47. Sodium ions are “pumped” from a region of lower concentration to a region of higher concentration in the nerve cells of humans. This process is an example of
A. diffusion
B. passive transport
C. osmosis
D. active transport

View Answer

View Answer

Answer: Option D
48. Proteins are made from amino acids by the process of
A. hydrolysis
B. pinocytosis
C. dehydration synthesis
D. active transport

View Answer

View Answer

Answer: Option C
49. Which is an organic compound found in most cells
A. water
B. glucose
C. oxygen
D. sodium chloride

View Answer

View Answer

Answer: Option B
50. Which are the four most abundant elements in living cells
A. carbon, oxygen, nitrogen, sulfur
B. carbon, oxygen, hydrogen, nitrogen
C. carbon, oxygen, sulfur, phosphorus
D. carbon, sulfur, hydrogen, magnesium

View Answer

View Answer

Answer: Option B

51. Human blood is an example of__________?
A. Organelle
B. Tissues
C. Organic compound
D. Inorganic compounds

View Answer

View Answer

Answer: Option D

52. With different chemical arrangements and formation Of complex molecules, the life emerges on the level of the ?
A. Cells
B. Tissues
C. Organs
D. Organ System

View Answer

View Answer

Answer: Option A
53. Organelles are_______________?
A. Unicellular structures
B. Multi-cellular structures
C. Sub-cellular structures
D. Non-cellular structures

View Answer

View Answer

Answer: Option C
54. Functional unit of DNA Is____________?
A. Nucleus
B. Genes
C. Chromosomes
D. Nucleolus

View Answer

View Answer

Answer: Option B
55. Various tissue types combine to make up__________?
A. Cells
B. Organs
C. Organ System
D. Organelles

View Answer

View Answer

Answer: Option B
56. Two or more populations of different species living and interacting in the same area form
A. Biosphere
B. Community
C. Population System
D. Ecosystem

View Answer

View Answer

Answer: Option B
57. A group of similar cells that perform a specific function is:
A. Organ
B. Tissues
C. Organelle
D. Organ System

View Answer

View Answer

Answer: Option B
58. Which of the following is an example of “molecule”?
A. Chloroplast
B. A Nerve Cell
C. DNA
D. Hydrogen

View Answer

View Answer

Answer: Option C
59. A group of very similar inter breeding organisms constitutes?
A. Biosphere
B. Ecosystem
C. Population
D. Species

View Answer

View Answer

Answer: Option D
60. Members of one species inhabiting the same are form_________?
A. Species
B. Community
C. Ecosystem
D. Population

View Answer

View Answer

Answer: Option D
61. Robert Hooke discovered_____________?
A. Nucleus
B. Mitochondria
C. Cell
D. DNA

View Answer

View Answer

Answer: Option C
62. Steps Involved in scientific method are ?
A. Hypothesis –>Accumulated data –> observation & experimentation –> conclusion
B. New data —> Conclusion —> Accumulated data —> Observation & experimentation
C. Accumulated data – New data – Observation & experimentation – Hypothesis –> Conclusion
D. Accumulated data —> Hypothesis –> Observation & experimentation —> New data —> Conclusion

View Answer

View Answer

Answer: Option D
63. Malaria is associated with___________?
A. Culex Mosquito
B. Culiesta Mosquito
C. Anopheles Mosquito
D. Culex & Anopheles Mosquito

View Answer

View Answer

Answer: Option C
64. Biologist ‘Grass’ discovered the life cycle of plasmodium in_______?
A. 1896
B. 1897
C. 1898
D. 1899

View Answer

View Answer

Answer: Option C
65. The first antibiotic to be discovered was_____________?
A. Penicillin
B. Cephalosporin
C. Amino glycosides
D. Erythromycin

View Answer

View Answer

Answer: Option A
66. Immunization by vaccination was first introduced by?
A. Fleming in 1945
B. Florey & Chain in 1975
C. Flore & Chain in 1795
D. Edward Jenner in 1795

View Answer

View Answer

Answer: Option D
67. The science of growing terrestrial plants in an aerated solution is_________?
A. Hydrodynamics
B. Hydroponics
C. Hydroponics
D. None of them

View Answer

View Answer

Answer: Option D
68. An educated guess is called:
A. Accumulated Data
B. Observation
C. Hypothesis
D. Conclusion

View Answer

View Answer

Answer: Option C
69. Dolly, the sheep was a highly successful clone from a somatic cell, reported back in________?
A. 1993
B. 1994
C. 1995
D. 1996

View Answer

View Answer

Answer: Option D
70. Crop rotation helps in______________?
A. Growth of pathogens
B. Soil Infertility
C. Slowing of crops growth
D. Eradication of disease

View Answer

View Answer

Answer: Option D
71. People living in high altitudes (like mountains) usually have a _________?
A. smaller number of Red Blood Cells
B. larger number of Red Blood Cells
C. smaller number of White Blood Cells
D. larger number of White Blood Cells

View Answer

View Answer

Answer: Option B
72. Which character differentiates living things from non-living organisms?
A. They live in the same ecosystem.
B. They are highly organized and complex made of one or more cells and contain genetic material
C. They are acted upon by the same environment
D. Both a and b

View Answer

View Answer

Answer: Option B
73. Which Vitamin is needed for the formation of a light-sensitive pigment in the retina.
A. Vitamin A
B. Vitamin C
C. Vitamin D
D. B complex

View Answer

View Answer

Answer: Option A
74. The average internal temperature of human body is __________?
A. 35 oC
B. 36 oC
C. 37 oC
D. 38 oC

View Answer

View Answer

Answer: Option C
75. The study of fossils is called?
A. Environmental Biology
B. Historical biology
C. Palaeontology
D. Social biology

View Answer

View Answer

Answer: Option C
76. About __________ of the body weight of a mammal is water ?
A. 60%
B. 65%
C. 70%
D. 75%

View Answer

View Answer

Answer: Option C
77. The experiments on DNA molecules in chromosomes for knowing the basis of inherited diseases are conducted by ?
A. Molecular biologists
B. Microbiologists
C. Freshwater biologists
D. Social biologist

View Answer

View Answer

Answer: Option A
78. On wound __________ fight foreign particles, like bacteria?
A. White Blood cells
B. Red Blood Cells
C. Platelets
D. Plasma

View Answer

View Answer

Answer: Option A
79. Sythetic insulin from pork was formed by which technique?
A. Biotechnology
B. Social biological techniques
C. Parasitology
D. Both a and c

View Answer

View Answer

Answer: Option A
80. Blood is carried towards the heart by __________?
A. Arteries
B. Capillaries
C. Veins
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
81. The branch of biology which deals with the study of social behavior and communal life of human beings living in any environment is called ?
A. Environmental biology
B. Social biology
C. Human biology
D. Both b and c

View Answer

View Answer

Answer: Option B
82. __________ is essential for the formation of hemoglobin.
A. Calcium
B. Iron
C. Water
D. Carbohydrates

View Answer

View Answer

Answer: Option B
83. Out of 92 naturally occurring chemical elements how many are considered as bio-elements?
A. 6
B. 16
C. 26
D. 15

View Answer

View Answer

Answer: Option B
84. ___________ are needed as a source of energy for the vital activities of the body?
A. Calcium
B. Iron
C. Water
D. Carbohydrates

View Answer

View Answer

Answer: Option D
85. Oxygen accounts for ____ % of totals human body mass?
A. 65%
B. 18%
C. 10%
D. 3%

View Answer

View Answer

Answer: Option A
86. The atoms of different elements combine with each other through ionic or covalent bonding to produce compounds this stable form is called:
A. An organ
B. A molecule
C. Tissue
D. Both a and c

View Answer

View Answer

Answer: Option B
87. Which one of them is a micro-molecule?
A. Polysaccharide
B. Protein
C. Hemoglobin
D. ATP

View Answer

View Answer

Answer: Option D
88. A structure formed by groups of similar cells organized into loose sheets or bundles performing similar functions is called as:
A. An organ
B. An organism
C. A Tissue
D. A Cell

View Answer

View Answer

Answer: Option C
89. Haemodialysis means cleaning of____________?
A. Urine
B. Blood
C. Glomerular filterate
D. Coelomic fluid

View Answer

View Answer

Answer: Option B
90. In animals coordination is achieved by means of?
A. Nervous system
B. Endocrine system
C. Respiratory system
D. Both A and B

View Answer

View Answer

Answer: Option D
91. Production of sweat and sebum is related with ?
A. Skin
B. Liver
C. Lungs
D. GIT

View Answer

View Answer

Answer: Option A
92. Group of living organisms of the same species living in the same place at the same time is called ?
A. Community
B. Population
C. Ecosystem
D. Biome

View Answer

View Answer

Answer: Option B
93. The evaporative cooling in the respiratory tract of dogs is called?
A. Vasodilation
B. Vasoconstriction
C. Panting
D. All of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
94. Different species of plants and animals living in the same habitat is called?
A. Population
B. Community
C. Biome
D. Habitat

View Answer

View Answer

Answer: Option B
95. Which of the following pathogen type cause disease that can be treated with antibiotics ?
A. bacteria
B. fungi
C. virus
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
96. A large regional community primarily determined by climate is called ?
A. Population
B. Community
C. Biome
D. Habitat

View Answer

View Answer

Answer: Option C
97. Most cell membranes are composed principally of ?
A. DNA ad protein
B. Protein and Lipids
C. Protein and Chitin
D. Protein and RNA

View Answer

View Answer

Answer: Option B
98. The concept that various organisms dominated this planet during various geological time period and thus placing organisms in a time squence came from the studies by ?
A. Environmental biologist
B. Paleontologist
C. Marine biologist
D. Social biologist

View Answer

View Answer

Answer: Option B
99. Normally, in the process of osmosis, the net flow of water molecules into or out of the cell depends upon differences in the ?
A. Concentration of water molecules inside and outside the cell
B. Concentration of enzymes on either side of the cell membrane
C. Rate of molecular motion on either side of the cell membrane
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
100. It is possible to date the rocks by comparing the amount of specific radioactive isotopes they contain. Which of the statement is correct in this respect?
A. Older sediment layers have equal amount of these radioactive isotopes as that of the young ones
B. Older sediment layers have less amount of these radioactive isotopes as that of the young ones.
C. Older sediment layers have greater amount of these radioactive isotopes as that of the young ones.
D. Older sediment layers did not have these radioactive isotopes

View Answer

View Answer

Answer: Option B
101. Sodium ions are “pumped” from a region of lower concentration to a region of higher concentration in the nerve cells of humans. This process is an example of
A. Diffusion
B. Passive transport
C. Osmosis
D. Active transport

View Answer

View Answer

Answer: Option D
102. An unbroken series of species arranged in ancestors to descendent sequence with each later species having evolved from one that immediately preceded it is called?
A. Biome
B. Phyletic lineage
C. Community
D. Population

View Answer

View Answer

Answer: Option B
103. Proteins are made from amino acids by the process of ______________?
A. Hydrolysis
B. Pinocytosis
C. Dehydration synthesis
D. Active transport

View Answer

View Answer

Answer: Option C
104. Biological sciences have a set methodology and it is based on ?
A. Experimental inquiry
B. Esthetic preference
C. Philosophical ideas
D. Imaginations

View Answer

View Answer

Answer: Option A
105. Which is an organic compound found in most cells ?
A. Water
B. Glucose
C. Oxygen
D. Sodium chloride

View Answer

View Answer

Answer: Option B
106. A series of hypothesis supported by the results of many tests is called ?
A. Scientific law
B. Theory
C. Data
D. Deduction

View Answer

View Answer

Answer: Option B
107. Which are the four most abundant elements in living cells ?
A. carbon, oxygen, nitrogen, sulfur
B. carbon, oxygen, hydrogen, nitrogen
C. carbon, oxygen, sulfur, phosphorus
D. carbon, sulfur, hydrogen, magnesium

View Answer

View Answer

Answer: Option B
108. Which one is not correct for a productive theory?
A. It is predictive
B. It has explanatory power
C. It discourages suggestion of different hypotheses
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option C
109. Conclusion of Mendels work latter became a_____________?
A. Scientific hypothesis
B. Theory
C. Scientific law
D. Productive theory

View Answer

View Answer

Answer: Option C
110. Starch is converted into maltose by?
A. diastase
B. invertase
C. maltase
D. amylase

View Answer

View Answer

Answer: Option A
111. Breeders have developed new and better varieties of food items by using which technique?
A. Pasteurization
B. Hydroponic culture technique
C. Genetic engineering
D. Biological control techniques

View Answer

View Answer

Answer: Option C
112. Co-enzyme is often formed from ?
A. lipid
B. protein
C. inorganic ion
D. vitamin

View Answer

View Answer

Answer: Option B
113. Production of genetically identical copies of organisms/cells by asexula reproduction is called ?
A. Mitosis
B. Replication
C. Cloning
D. Biological control

View Answer

View Answer

Answer: Option C
114. Messenger RNA is formed in_________?
A.nucleus
B.chloroplast
C.mitochondria
D.none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
115. Astronauts may use which technique to grow fruits and vegetables ?
A. Tissue culture techniques
B. Cloning
C. Pasterisation
D. Hydroponic culture technique

View Answer

View Answer

Answer: Option D
116. Number of chromosomes in E.coli ?
A. 1
B. 2
C. 4
D. 6

View Answer

View Answer

Answer: Option A
117. Which statement is incorrect for pasteurization?
A. It is used to preserve yogurt and milk
B. It was developed by Louis Pasteur.
C. It involves heating the substance at high temperature for just few sec.
D. It can be used to preserve vegetables and meat.

View Answer

View Answer

Answer: Option D
118. Protein factory is___________?
A. nucleus
B. ribosome
C. golgi complex
D. centriole

View Answer

View Answer

Answer: Option B
119. What is the mode of transmission of Hepatitis virus?
A. Aerosol
B. Parentral (via blood)
C. Skin penetration
D. Unknown

View Answer

View Answer

Answer: Option B
120. Smallest disease causing agents in plants are ?
A. virion
B. mycoplasma
C. viroids
D. prions

View Answer

View Answer

Answer: Option C
121. Which disease can be controlled by vaccination?
A. Measles
B. Cancer
C. Diabetes
D. Heart attack

View Answer

View Answer

Answer: Option A
122. The major cell infected by the HIV is lymphocyte ?
A. helper-T
B. B
C. both T and B
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
123. Vaccine was first developed by_______________?
A. Louis Pasture
B. Edward Jenner
C. Jaber Ibn Hayan
D. Aristotle

View Answer

View Answer

Answer: Option B
124. Pigment present in red algae is_____________?
A. fucoxanthin
B. phycocyanin
C. phycoerythrin
D. bilirubin

View Answer

View Answer

Answer: Option C
125. Which disease has been totally eradicated from the world because of effective vaccination?
A. Measles
B. Polio
C. Small pox
D. Hepatitis

View Answer

View Answer

Answer: Option C
126. Nutrition in fungi is___________?
A. Photosynthetic
B. Chemosynthetic
C. Completely parasitic
D. Absorptive heterotrophs

View Answer

View Answer

Answer: Option D
127. Which of the following statement is incorrect about antibiotics?
A. They are used against microorganisms
B. They are always effective against bacteria
C. They are used in diseases like tuberculosis and pneumonia
D. They are derived from bacteria only

View Answer

View Answer

Answer: Option D
128. Fungi resemble plants because they lack___________?
A. Cell wall
B. Cytoplasm
C. Centriole
D. Nucleus

View Answer

View Answer

Answer: Option C
129. Which treatment is instituted in a cancerous patient?
A. Antibiotic therapy
B. Radiotherapy
C. Gene therapy
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
130. Which is a parasitic plant?
A. cuscuta
B. rose
C. ferns
D. mosses

View Answer

View Answer

Answer: Option A
131. Which statement is incorrect for cloning?
A. The nucleus of a fertilized egg is replaced by the nucleus from the cell of a fully developed individual
B. Division of a single egg into one or more separate embryos.
C. The individual is the mirror image of the parent organism
D. It involve methods of sexual reproduction

View Answer

View Answer

Answer: Option D
132. True roots absent in_____________?
A. ferns
B. bryophytes
C. gymnosperms
D. angiosperms

View Answer

View Answer

Answer: Option B
133. Removal or degradation of environmental pollutants or toxic materials by living organisms is called__________?
A. Integrated disease management
B. Hydroponic culture technique
C. Pasteurization
D. Bioremediation

View Answer

View Answer

Answer: Option D
134. The mechanism for ATP synthesis is_____________?
A. Chemosynthesis
B. Photosynthesis
C. Phosphorylation
D. Chemiosmosis

View Answer

View Answer

Answer: Option D
135. Which of the following is not a viral disease?
A. Cowpox
B. Mumps
C. Tetanus
D. Small pox

View Answer

View Answer

Answer: Option C
136. Enzyme present in the saliva is_____________?
A. lipase
B. trypsin
C. ptyalin
D. invertase

View Answer

View Answer

Answer: Option C
137. In human body 99% of total mass is formed of_____________?
A. 16 Bio-elements
B. 12 Bio-elements
C. 10 Bio-elements
D. 6 Bio-elements

View Answer

View Answer

Answer: Option D
138. Nitrogen is present in___________?
A. carbohydrates
B. proteins
C. lipids
D. carbonates

View Answer

View Answer

Answer: Option B
139. Biological organization is_____________?
A. simple
B. advance
C. complex
D. highly complex

View Answer

View Answer

Answer: Option D
140. Operculum is present in_____________?
A. bony fish
B. sea fish
C. cartilaginous fish
D. none of these

View Answer

View Answer

Answer: Option A
141. The arrangement of ________ speaks of the division of labour within cell?
A. Molecule
B. Subatomic particles
C. Atoms
D. Organelles

View Answer

View Answer

Answer: Option D
142. In which animal respiratory surface are found in more than one organ?
A. birds
B. human
C. fish
D. frog

View Answer

View Answer

Answer: Option D
143. Communities are ________ collection of organisms?
A. Static
B. Dynamic
C. May be static or dynamic
D. None of these

View Answer

View Answer

Answer: Option B
144. The heart is enclosed in a membrane called________?
A. pleura
B. pericardium
C. peritoneum
D. epithelium

View Answer

View Answer

Answer: Option B
145. The number of species of organisms currently known to science is?
A. 3500000
B. 35000
C. 2500000
D. 25000000

View Answer

View Answer

Answer: Option C
146. From right ventricle blood is pushed into?
A. pulmonary trunk
B. brain
C. aorta
D. body

View Answer

View Answer

Answer: Option A
147. What is the branch of biology in which structure and function of tissues are studied___________?
A. Cell Biology
B. Taxonomy
C. Histology
D. Morphology

View Answer

View Answer

Answer: Option C
148. Biometry is the application of_______ in biology.
A. Algebra
B. Statistics
C. Matrix
D. Geometry

View Answer

View Answer

Answer: Option B
149. Study of insects is called_________?
A. Immunology
B. Parasitology
C. Entomology
D. Paleontology

View Answer

View Answer

Answer: Option C
150. The term biology was introduced in__________ in 1800?
A. Germany
B. Turkey
C. Italy
D. Japan

View Answer

View Answer

Answer: Option A
3.8/5 (8 Reviews)
You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: